Το θέμα της αγοράς του Twitter από τον Ίλον Μασκ, και των προεκτάσεων αυτής, συζήτησαν στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο ιδρυτής της Beat Νίκος Δρανδάκης και ο επικεφαλής του ertnews.gr Τάσος Οικονόμου.
Ο κ. Δανδράκης εξέφρασε την άποψη πως αν δει κανείς την όλη ιστορία εξαγοράς του Twitter στο πλαίσιό της, δεν προκύπτει καθόλου από τα δεδομένα ότι ο «Ίλον Μασκ θα το καταστρέψει».
«Αν δούμε την όλη ιστορία στο πλαίσιο της, έχουμε να κάνουμε με δυο παίχτες: ο ένας είναι το Twitter ο άλλος είναι ο Ίλον Μασκ. Το Twitter είναι μια πλατφόρμα, μια εταιρεία που δεν αγαπά κανείς στην πραγματικότητα. Οι χρήστες τη βρίζουν γιατί είναι γεμάτη τοξικότητα και παραπληροφόρηση, οι διαφημιστές δεν την αγαπάνε γιατί δεν είναι καλό διαφημιστικό προϊόν, οι επενδυτές δεν την αγαπάνε… Από την άλλη, αν δούμε ποιος είναι ο Μασκ, στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν άνθρωπο που στέλνει πυραύλους στο διάστημα, τους προσγειώνει σε drones σε πλατφόρμες στη μέση του ωκεανού, η NASA σταμάτησε να κάνει πυραύλους για να τους δώσει στον Μασκ, έχει αναγκάσει ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να παρατήσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Όταν ξεκινάει αυτή η διαδικασία να αγοράσει το Twitter, η εκ των προτέρων προκατάληψη ότι θα το καταστρέψει δεν προκύπτει καθόλου από τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανδράκης.
Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος επιρροής και χειραγώγησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης και τη δημόσιας σφαίρας, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι από τη στιγμή που «υπάρχει ένα πρότυπο, αυτό του πολίτη Κέιν, όπως αποτυπώθηκε στη ομώνυμη ταινία και που ακολούθησαν πολλοί που αγόρασαν μεγάλα μέσα ενημέρωσης – ο Τζεφ Μπέζος π.χ. που αγόρασε την Washington Post και ο οποίος ανήκει στο κλειστό κλαμπ των καινοτόμων πολυεκατομμυριούχων – είναι δεδομένο ότι ο Μασκ θα ήθελε να έχει στην ιδιοκτησία του ένα τόσο δυνατό, παρεμβατικό μέσο στο δημόσιο λόγο».
«Νομίζω όμως πως ο κίνδυνος που πραγματικά υφίσταται είναι αυτός που ο ίδιος ο Μασκ έθεσε στη συζήτηση: η εικόνα που συνθέτουν τα τρολς και τα ψεύτικα προφίλ όπου έχουν συγχωνεύσει τη ρητορική του μίσους με την πολιτική ιδεολογία και τις πολιτικές τοποθετήσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Όσον αφορά δε τον τρόπο μέσα από τον οποίο το Twitter θα μπορούσε να απαλλαγεί από τις παθογένειές του, ο κ. Δανδράκης σημείωσε ότι αυτός θα μπορούσε να προκύψει από το συνδυασμό του μέτρου με τις συνδρομές, το οποίο επιβεβαιώνει την ταυτότητα όσων μιλάνε και ενός πολύ καλά καθορισμένου πλαισίου κανόνων διαλόγου και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων έτσι ώστε να αποφευχθεί η τοξικότητα όσο γίνεται.