Είναι μια δύσκολη περίοδος για την Ευρώπη. Οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο ανησυχούν για την αύξηση των τιμών και την αυξημένη πίεση στο ενεργειακό δίκτυο λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ανησυχία που νιώθουν οι άνθρωποι είναι εμφανής στις πληροφορίες που αναζητούν. Ο όρος αναζήτησης “κλιματικό άγχος” έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον Ιούλιο του 2022 και οι κορυφαίες δημοφιλείς αναζητήσεις, όπως “εξοικονόμηση φυσικού αερίου”, “εξοικονόμηση κόστους θέρμανσης” και “εξοικονόμηση ενέργειας”, μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι θέλουν — και χρειάζονται – απαντά.
Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Google επενδύει στο να κάνει τις λειτουργίες και τις κοινότητές μας πιο βιώσιμες. Με βάση τα διδάγματα και τα επιτεύγματα από τις δύο πρώτες δεκαετίες προόδου μας, το 2020 ξεκινήσαμε την τρίτη δεκαετία της δράσης μας για το κλίμα — την πιο φιλόδοξη μέχρι τώρα. Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη μας ξεκινά από το δικό μας αποτύπωμα, επομένως ο τελευταίος μας στόχος είναι να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν σε όλες τις δραστηριότητές μας και την αλυσίδα αξίας μέχρι το 2030.
Αλλά καμία εταιρεία, όσο φιλόδοξη κι αν είναι, δεν μπορεί να λύσει μια πρόκληση τόσο μεγάλη όσο η κλιματική αλλαγή από μόνη της. Ένα από τα πιο ισχυρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τεχνολογία που επιτρέπει σε εμάς, τους συνεργάτες μας και τα άτομα σε όλο τον κόσμο να αναλαμβάνουμε ουσιαστική δράση.
Με αυτό το συναίσθημα οργανώσαμε τη σημερινή εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής για την Αειφορία της Google στις Βρυξέλλες, ως χώρο για συνεργάτες που εργάζονται σε ολόκληρο τον χώρο του κλίματος για να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες και να εμβαθύνουν τη συνεργασία, να μοιραστούν ιδέες και έμπνευση και να προχωρήσουν από κοινού από τις δεσμεύσεις για το κλίμα στην πρόοδο.
Η βιωσιμότητα ήταν πάντα βασική αξία για εμάς. Όπως είπε ο CEO της Google & Alphabet Sundar Pichai στο σημερινό συνέδριο, «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η κρίση επηρεάζει τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήδη αντιμετωπίζουν βαθιές προκλήσεις. Στην Google συμμεριζόμαστε τη δέσμευση της ΕΕ για δράση και θέλουμε να είμαστε ένας χρήσιμος συνεργάτης σε αυτήν την πρόοδο».
Για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στο συνέδριο, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μερικά από τα βασικά μας συμπεράσματα.
Οι ψηφιακές λύσεις είναι καθοριστικές για τη δράση για το κλίμα
Έρευνα που υποστηρίζεται από την Google και διεξάγεται από την Implement Consulting έχει εντοπίσει τους τομείς όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διευκόλυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και εκπομπών. Τα αποτελέσματα, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, μας κάνουν να αισιοδοξούμε.
Οι ψηφιακές λύσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο εξουσιοδότησης για τουλάχιστον το 20-25% των μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη μιας οικονομίας καθαρού μηδενισμού στην Ευρώπη – ισοδύναμη με τις συνολικές εκπομπές της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.
Η έρευνα εντοπίζει επίσης τέσσερις τομείς που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να μας μετακινήσουν από τις δεσμεύσεις στην πρόοδο:
Μεταφορές, όπου η ψηφιακή τεχνολογία διαδραματίζει βασικό ρόλο στο 60-70% των απαιτούμενων μειώσεων CO2 και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας
Κτίρια, με τεχνολογία που επιτρέπει το 30-35% των απαιτούμενων μειώσεων CO2, για παράδειγμα εξοικονομώντας ενέργεια και υποστηρίζοντας την απομάκρυνση από το φυσικό αέριο
Η γεωργία, όπου η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στην πρώιμη φάση της, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ευνοϊκό ρόλο στο 20-25% των απαιτούμενων μειώσεων CO2
Εργοστάσια και αλυσίδες εφοδιασμού, όπου η τεχνολογία επιτρέπει το 10-15% των απαιτούμενων μειώσεων CO2
Με βάση ένα υπάρχον ερευνητικό σώμα, αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η εξοικονόμηση εκπομπών που επιτυγχάνεται από την τεχνολογία υπερβαίνει σημαντικά τις εκπομπές της ίδιας της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, μόνο δύο εφαρμογές – τηλεδιάσκεψη και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση κτιρίων – εξοικονομούν ήδη εκπομπές συγκρίσιμες με αυτές που σχετίζονται με όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων, ενώ χρησιμοποιούν ένα κλάσμα της υπολογιστικής ικανότητας. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα και η ανάγκη για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, και εμείς ως ψηφιακός τομέας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για αυτό.
Ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, δήλωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης: «Στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Μας βοηθούν να μετράμε την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας μας, να παρακολουθούμε τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή και να μοντελοποιούμε λύσεις. Είναι βασικοί παράγοντες για τον πράσινο μετασχηματισμό».
Βασικό κομμάτι του παζλ απανθρακοποίησης: Ενέργεια χωρίς άνθρακα 24/7
Μια άλλη ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, με την υποστήριξη της Google, συγκρίνει τον αντίκτυπο των διαφορετικών στρατηγικών καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Παραδοσιακά, οι εταιρείες αγοράζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια, που είναι γνωστό ως “100% αντιστοίχιση ανανεώσιμης ενέργειας”. Αυτό έχει περιορισμένα οφέλη για την απανθρακοποίηση.
Σε σύγκριση με αυτό, η πρώτη στο είδος της προσέγγιση της Google για ωριαία αντιστοίχιση ενέργειας χωρίς άνθρακα, γνωστή ως ενέργεια χωρίς άνθρακα 24/7, μειώνει σημαντικά περισσότερες εκπομπές άνθρακα — όχι μόνο για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αλλά ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα Αυτό ωθεί επίσης την τεχνολογική καινοτομία για την απεξάρτηση από τον άνθρακα.
Το πιο σημαντικό από όλα: η συνεργασία
Η δουλειά μας μας έχει διδάξει ότι πολλές από τις λύσεις βιωσιμότητας που χρειάζεται ο κόσμος υπάρχουν ήδη. Έχουν ερευνηθεί, δοκιμαστεί και δοκιμαστεί πιλοτικά. Είναι η συνεργασία – μεταξύ υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ειδικών για το κλίμα, παρόχων τεχνολογίας, επιχειρήσεων και ατόμων – που απαιτείται για να χρησιμοποιηθούν.
Όπως είπε ο Sebastian Copeland, βραβευμένος φωτογράφος, τυχοδιώκτης και υπέρμαχος του περιβάλλοντος, στο συνέδριο, «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Η τεχνολογία είναι σε καλό δρόμο για να προσφέρει μια πορεία προς τη βιωσιμότητα. Χρειαζόμαστε όμως τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την κοινή γνώμη για συστημική και διαρκή αλλαγή – και ο καθένας μπορεί να κινηθεί τόσο γρήγορα όσο ο πιο αργός».
Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις. Περιμένουν από εμάς να είμαστε υπεύθυνοι συνεργάτες. Περιμένουν να ενωθούμε για να βρούμε λύσεις και να δράσουμε. Μαζί, μπορούμε – και πρέπει – να περάσουμε από τις δεσμεύσεις στην πρόοδο. Η ώρα είναι τώρα.