Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και τη βρίσκει εν γένει τις θέσεις της σωστές, ο ηγέτης του νέου κόμματος του Μέλλοντος, εκτιμά ότι «η διπλωματία μας έχει περιοριστεί στην ισχύ του πολεμικού ναυτικού».
Ταυτόχρονα επισήμανε «μία διπλωματία μπορεί να μείνει μόνη της ακόμη και όταν το αίτημα που υπερασπίζεται είναι δίκαιο, ενώ δεν είναι δυνατόν να ονομάσουμε μια διπλωματία επιτυχημένη, όταν τόσες πολλές χώρες με αντικρουόμενα συμφέροντα ενώνονται (σ.σ. εννοεί τις ευρωπαϊκές). Η διπλωματία μας είναι αδύναμη».
Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ο Νταβούτογλου είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι η προσέγγιση του στην Ανατολική Μεσόγειο εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας τονίζει πως η Άγκυρα διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία.
Ο Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και η θέση του ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).
Επέκρινε την κλίση προς τον αυταρχισμό που διαβλέπει στη νέα εκτελεστική προεδρία την οποία έχει αποκτήσει η χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίσθηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως είπε, η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.
«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».
Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «’Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Νταβούτογλου για να συμπληρώσει πως θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».