Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Xθες είχαμε μια απόφαση απόλυτης ανατροπής του νομοθετικού πλαισίου που είχε εισάγει η κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο. Η απόφαση κρίνεται σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα ανατρεπτική, καθώς το ΣτΕ και πιο συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώνοντας για λόγους αντισυνταγματικότητας τον νόμο Παππά και έκρινε ότι μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αρμόδιο για την τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου.
Η διαδικασία
Οι ανώτατοι δικαστές, ύστερα από σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων, κατέληξαν με ψήφους 14 έναντι 11 στο να κρίνουν:
α) Αντισυνταγματικό τον νόμο της κυβέρνησης, και
β) Να αναθέσουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις αρμοδιότητες διοργάνωσης του τηλεοπτικού διαγωνισμού.
Παράλληλα οι δικαστές δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα του αριθμού των αδειών, καθώς θεώρησαν ότι θα πρέπει να σταθούν στην ουσία της υπόθεσης, και στην λεγόμενη “εξόφθαλμη αντισυνταγματικότητα” του νόμου a priori.
Αξιωματική Αντιπολίτευση επί ποδός
Σύμφωνα με πληροφορίες έως και 3 ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί η απόφαση του ΣτΕ, είχαμε πολιτική αγρυπνία στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεδομένου των νέων γεγονότων που διαμορφώθηκαν. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις αναβολής του ταξιδιού του Κ.Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος, εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων που ενδέχεται να δρομολογηθούν μετά και την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ.
Η ανάγκη σύστασης του ΕΣΡ
Σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος, ο διορισμός των ανεξάρτητων αρχών διενεργείται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών αυτής. Στο όργανο αυτό, κατά το άρθρο 13 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφεί η εκάστοτε συμπολίτευση, χωρίς, ωστόσο, τα μέλη αυτής να μπορούν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των 4/5, δίχως τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν κρίνεται αναγκαίο σε μελλοντική αλλά και άμεση φάση, να αποφασισθεί από κοινού το νέο ΔΣ του ΕΣΡ και εν γένει η ανεξάρτητη αρχή. Απαιτεί κανονιστική επιταγή του Συντάγματος η από κοινού δέσμευση των κομμάτων για την αντιμετώπιση αυτού του νομικού και πολιτικού σκοπέλου. Όσο το γρηγορότερα τελειώσει αυτό το ζήτημα, τόσο πιο γρήγορα θα κλείσουν οι πληγές τόσο για την δημοκρατία μας όσο και για το πολιτικό μας σύστημα.
Εν κατακλείδι, “Η Δημοκρατία ΝΙΚΗΣΕ”, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις καθώς εναπόκειται πλέον και στο χέρι της της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και εν γένει του πολιτικού συστήματος να καταθέσουν μία ρεαλιστική πρόταση για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου σεβόμενοι την de jure απόφαση του ΣτΕ. Είναι αυτό που πηγάζει και από τον τίτλο του σημερινού μου άρθρου το “Dura lex, sed lex”, δηλαδή “σκληρός νόμος, αλλά ο νόμος”.
Υ.Γ. Όσον αφορά τα σενάρια μιας πρώιμης εκλογικής αναμέτρησης, αρκεί να τονίσω αυτό που έχω αναφέρει κατά τις προηγούμενες ημέρες πως δεν βλέπω την Κυβέρνηση να σουβλίζει τον οβελία φέτος.