Στο ζήτημα που ανέκυψε με τους Τούρκους που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αναφέρεται ο γερμανικός Tύπος, χαρακτηρίζοντας το θέμα ως «διπλωματική πρόκληση» για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου n-tv και υπό τον τίτλο «Φοβούνται για τη ζωή τους. Ακαδημαϊκοί εγκαταλείπουν με τη βοήθεια διακινητή την Τουρκία» αναφέρεται ότι «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία, πολλοί στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ και αρκετοί απλοί πολίτες δεν αισθάνονται πια ελεύθεροι και ασφαλείς στη χώρα τους. Όταν οι νόμιμες οδοί απαιτούν πολύ χρόνο, αναζητούν τη βοήθεια διακινητών. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν είναι πάντα υπέρ τους.
Έτσι η ‘Le monde diplomatique’ αναφέρεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις πολιτικά ανεπιθύμητων προσώπων από την Ελλάδα στην Τουρκία».
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Rheinische Post γράφει: «32 Τούρκοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα οι τούρκοι πρόσφυγες σημαίνουν πάντα μια διπλωματική πρόκληση. Η Άγκυρα συνεχίζει να διαπληκτίζεται με την Αθήνα για την έκδοση οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2016 κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Τον περασμένο Μάιο ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει την αίτηση έκδοσης της Άγκυρας».
«Το ελληνικό λιμενικό εντόπισε 32 τούρκους πρόσφυγες σε φουσκωτό. Έφυγαν προφανώς φοβούμενοι τη δίωξη στην Τουρκία και θα ζητήσουν άσυλο τη Δευτέρα» γράφει η Frankfurter Rundschau.
Προχωρά η επανένωση οικογενειών
Στην επανένωση προσφυγικών οικογενειών που ζουν μοιρασμένες σε Ελλάδα και Γερμανία αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η επανένωση οικογενειών για περιπτώσεις προσφύγων που έχουν ‘παγιδευτεί’ στην Ελλάδα και η οποία είχε σταματήσει εδώ και καιρό, φαίνεται να προχωρά πλέον πιο γρήγορα.
Το Νοέμβριο έφτασαν από την Ελλάδα 558 συγγενείς προσφύγων οι οποίοι ζουν ήδη στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Osnabrücker Zeitung.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός μήνα για τη φετινή χρονιά.». Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα περιμένουν περίπου 4.500 μέλη οικογενειών προκειμένου να εγκριθεί η μετάβασή τους στη Γερμανία».