Τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, η Γερμανική Ραδιοφωνία (ARD) κάνει ένα οδοιπορικό στη Λέσβο και ανακαλύπτει αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και νέα προβλήματα. Κατά την αναχώρηση 139 μεταναστών και προσφύγων για τη Γερμανία, ο ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική είχε ευχαριστήσει τη χώρα για την κίνηση αυτή, αναφέρει η DW. Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να παραλάβει 1.553 πρόσφυγες συν άλλους 150 ασυνόδευτους ανηλίκους. Τρεις μήνες μετά την τραγωδία στη Μόρια 800 πρόσφυγες έχουν ήδη φτάσει στη Γερμανία και περίπου 200 έως 300 σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι τα κατάφεραν. Κάποιοι άλλοι όμως, σχεδόν 20.000, παραμένουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά.
Οι 7.300 στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο. Ο Αντρέα Κοντέντα, νομικός και συνεργάτης των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» επισημαίνει ότι αυτή δεν είναι η λύση στο προσφυγικό. «Φυσικά είναι μία εξαιρετική λύση για εκείνους που έχουν επιλεγεί, αλλά έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα» τονίζει στη DW. «Δεν μπορούμε να διαλέγουμε ανθρώπους, όπως διαλέγουμε τα φρούτα που μας αρέσουν στο δέντρο και τα κόβουμε. Οι συνθήκες είναι απελπιστικές και αυτό οφείλεται στο νομικό και πολιτικό πλαίσιο που εφαρμόζεται με ευθύνη της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ». Παραθέτοντας μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων που ζουν στον νέο καταυλισμό στη Μόρια, η DW καταδεικνύει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. «Μόλις τώρα, μετά από τρεις μήνες, μπαίνουν τα πρώτα ντους στο Καρα Τεπέ. Ζεστό νερό δεν υπάρχει ακόμα, παρά το τσουχτερό κρύο. Και με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τον καταυλισμό, ούτε για μια βόλτα» λέει ένας Αφγανός. «Ελπίζουμε να πάμε γρήγορα στην ενδοχώρα, να βρούμε δουλειά» συμπληρώνει.
Παρά το γεγονός, όπως επισημαίνει η DW, ότι τους τελευταίους μήνες οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου στην Ελλάδα ολοκληρώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αυτό εγείρει νέους προβληματισμούς. Κυρίως για το πού θα βρουν δουλειά όλοι αυτοί οι πρόσφυγες. «Ύπήρχαν οικογένειες από τη Μόρια που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και τώρα είναι απλώς άστεγοι. Όλοι οι καταυλισμοί γύρω από την Αθήνα έχουν γεμίσει. Στήθηκαν σκηνές ανάμεσα στα κοντέινερ, όπως στα νησιά. Είναι σαν να έχεις μεταφέρει τη Μόρια στην ενδοχώρα, αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή.» λέει ο Αντρέα Κοντέντα. Νωρίτερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε μήνυμά του επέρριψε ευθύνες σε Τουρκία και ΜΚΟ, που διευκολύνουν την λαθροδιακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια.