Το ποσό των 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (7,4 δισ. ευρώ) δεσμεύθηκαν να δώσουν στο νέο Πράσινο Ταμείο 30 χώρες ανά τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γκερντ Μίλερ.
Στόχος του Ταμείου θα είναι να βοηθήσει αναπτυσσόμενες χώρες να επενδύσουν σε καθαρές μορφές ενέργειας και «πράσινη» τεχνολογία, αλλά και να χρηματοδοτήσουν έργα που θα τις προστατεύσουν από τις συνέπειες τις περιβαλλοντικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης των νερών, πλημμύρες και ξηρασίες.
Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ως τώρα «αγγίζει» τον ελάχιστο στόχο των $10 δισ. που είχε θέσει η υπεύθυνη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Κριστίνα Φιγκουέρες. Τα χρήματα θα διατεθούν σε βάθος τεσσάρων ετών, αρχής γενομένης από το 2015.
Μεγαλύτερος δωρητής ως τώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν ήδη δεσμευθεί για την παραχώρηση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διά στόματος Μπαράκ Ομπάμα. Ακόμα 1,5 δισ. προσέφερε η Ιαπωνία, από 1 δισ. δολάρια θα δώσουν Γερμανία και Γαλλία, ενώ η Σουηδία θα καταθέσει στο Ταμείο 500 εκατομμύρια δολάρια.
Νωρίτερα, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ανέφερε πως το Λονδίνο θα προσφέρει περίπου 1,1 δισ. δολάρια με τα χρήματα να προέρχονται από προϋπάρχον ταμείο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η σύσταση και κεφαλαιοποίηση του Πράσινου Ταμείου θεωρείται βήμα προς την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που τέθηκε το 2009 στη σύνοδο της Κοπενχάγης για την κλιματική αλλαγή, όπου και συμφωνήθηκε πως ο κόσμος θα πρέπει να «κινητοποιήσει» 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2020 για την χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων που θα προφυλάσσουν το κλίμα του πλανήτη μας.