Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Σε πολιτική αναταραχή βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Η τελευταία αυτή εξέλιξη ήρθε κατόπιν της παραίτησης του πρωθυπουργού Arseniy Yatsenyuk με πιθανό αντικαταστάτη του τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Volodymyr Groysman.
Σε κάθε περίπτωση, εκφράζεται η ελπίδα για μια νέα σταθερή συμμαχία που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθησυχάσει όσους στηρίζουν την Ουκρανία στο εξωτερικό, με κεντρικό άξονα το ΔΝΤ.
“Η κυβέρνηση του Groysman πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και στους τρόπους με τους οποίους αυτή θα επιτευχθεί», ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Volodymyr Fesenko. “Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η εστίαση στις κοινωνικές πολιτικές. Εδώ, ο Groysman θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των αιτημάτων του ΔΝΤ και των αναγκών που υπαγορεύει η κοινωνική σταθερότητα”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η έντονη πολιτική αντιπαλότητα και τα σκάνδαλα διαφθοράς αποτέλεσαν καταλυτικά εμπόδια για τη διοίκηση Yatsenyuk. Γι’ αυτό και αν τελικά οριστεί νέος επικεφαλής της κυβέρνησης ο Groysman, μακροχρόνια σύμμαχος του προέδρου της Ουκρανίας Petro Poroshenko, έχει μια σκληρή πρόκληση να αντιμετωπίσει.
«Πρέπει να μιλήσουμε για πράγματα που δεν έχουν γίνει», δήλωσε η Svitlana Zalishchuk, μέλος του Κοινοβουλίου με την παράταξη του Προέδρου Poroshenko.
Η βουλευτής πρόσθεσε ότι “Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι είναι τόσο απογοητευμένοι με την κυβέρνηση. Επειδή είναι, επίσης, μεγάλο το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κοινωνία με αυτόν τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, με τη μηδαμινή εφαρμογή αυτών των πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί στο κοινοβούλιο. Εμείς ακόμα δεν καταφέραμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς.”
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε σχετικό τηλεφώνημα που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό.
«Νομίζω ότι ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η συνέχιση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων… η συνέχιση του προγράμματος του ΔΝΤ, το οποίο τώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, επειδή η Ουκρανία έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να ιδιωτικοποιήσει και τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή νέων επενδύσεων», δήλωσε ο Andy Hunder, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ουκρανία.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό είναι ότι έχοντας ένα σύμμαχο στη θέση του πρωθυπουργού, δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο Poroshenko να εδραιώσει την εξουσία στο πρόσωπό του και στον εσωτερικό κύκλο του.
Πηγή: Euronews