Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Δύο μήνες ζωής δίνει ο Τουσκ στη ζώνη Σένγκεν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Άτυπη διορία δύο μηνών έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ χθες Τρίτη, προκειμένου να επιλυθεί η μεταναστευτική κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν.

Τη συγκεκριμένη προειδοποίηση έκανε ενώ πραγματοποιούσε ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου και της οποία η ατζέντα θα εστιάσει στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η ευρωπαίκή ήπειρος από τον 2ο ΠΠ.

«Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι ενθαρρυντικά, με περισσότερες από 2.000 αφίξεις σε ημερήσια βάση στην ΕΕ κατά τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Frontex”, ανέφερε ο Τουσκ.

Και συνέχισε λέγοντας: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα είναι η τελευταία ευκαιρία να ελέγξουμε εάν η στρατηγική μας είναι λειτουργική. Εάν δεν είναι, θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμς σοβαρές συνέπειες, όπως η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν».

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή την εβδομάδα, η Αυστρία έγινε η τελευταία χώρα της ΕΕ και μέλος της Σένγκεν, που επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, να αποσπαστούν 500 στρατιώτες στο κύριο σημείο διέλευσης μεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας, με σκοπό να γίνει συστηματικός έλεγχος των μεταναστών και των αποσκευών τους.

Επιπλέον, η Αυστρία έχει ήδη εγκαταστήσει έναν συρμάτινο φράχτη μήκους 3,7 χλμ στα σύνορά της με τη Σλοβενία, αποτελώντας και τον πρώτο ανάλογο φράχτη μεταξύ δύο μελών της ζώνης Σένγκεν.

Σε κάθε περίπτωση και η Ουγγαρία ανέφερε την Τρίτη ότι είναι κι εκείνη έτοιμη και πρόθυμη να εγείρει έναν ανάλογο φράχτη στα σύνορα με τη Ρουμανία, εάν οι πρόσφυγες επιλέξουν να εισέλθουν στη χώρα εγκαταλείποντας τη διαδρομή μέσω της Κροατίας.

Πηγή
Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων