Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Δύο ψηφοφορίες μακριά από την τελική αναθεώρηση το Σύνταγμα της «Βόρειας Μακεδονίας»

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της πΓΔΜ ενέκρινε το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τον τρόπο αυτό έρχεται ακόμη πιο κοντά η ώρα που η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα έχει ολοκληρώσει όλες τις δικές της υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία των Πρεσπών προκειμένου η χώρα να ονομάζεται και επισήμως πλέον Βόρεια Μακεδονία.

Τις προηγούμενες ημέρες, η κοινοβουλευτική αυτή Επιτροπή ενέκρινε, με πλειοψηφία, και τις άλλες τρεις τροπολογίες του Συντάγματος.

Υπέρ των σχεδίων των τροπολογιών του Συντάγματος τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Το επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. διαθέτει άνετα.

Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Από εκεί και πέρα η υπόθεση περνά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να καταθέσει, όπως έχει προαναγγείλει, τη συμφωνία για κύρωση στη Βουλή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων