Σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς- Μια νεκρή άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά. Ποια σενάρια εξετάζουν οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση.
Μετά την πύρινη κόλαση που βίωσαν οι πολίτες της βορειοανατολικής Αττικής βλέποντας τη φύση, υποδομές αλλά και τους κόπους μιας ζωής να τυλίγονται στις φλόγες, το βάρος πέφτει στην καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση. Την ίδια στιγμή αναζητούνται και τα αίτια πρόκλησης της μεγάλης πυρκαγιάς που μετέτρεψε 85.000 στρέμματα σε στάχτη.
Αναφορικά με τα αίτια, τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού φέρεται να διαθέτουν δύο στοιχεία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμιού Σκάι, η φωτιά ξεκίνησε από δύο σημεία σχεδόν ταυτόχρονα, στις αρχές του χωριού του Βαρνάβα και κοντά στο γήπεδο. Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού, ενώ υπάρχει και αναφορά για εμπρησμό από αμέλεια.
Επιπλέον όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Μega, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξετάζουν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά του Υμηττού να οφείλεται σε σπινθήρες από κολώνες της ΔΕΗ.
Οι αναφορές για μικρές εκρήξεις την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, ο χώρος απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά και άλλα ευρήματα οδηγούν σε αυτές τις πρώτες πιθανολογήσεις των πυροσβεστών, αναφέρει η ίδια πηγή.
Το ενδεχόμενο η πυρκαγιά του Υμηττού να οφείλεται σε σπινθήρες από κολώνες
Απώλεια ανθρώπινης ζωής
Το σκηνικό της τραγωδίας στην περιοχή της Αττικής ήρθε να συμπληρώσει ο εντοπισμός μιας νεκρής γυναίκας μέσα σε κτίσμα επαγγελματικής χρήσης στο Πάτημα Βριλησσίων.
Η 60χρονη γυναίκα από τη Μολδαβία εγκλωβίστηκε στην επιχείρηση, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Οι συνάδελφοι της 60χρονης μαρτυρούν ότι την παρότρυναν να εγκαταλείψει το κτίριο, αλλά ήταν φοβισμένη. Δεν μπορούσε να πηδήξει από τόσο μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω, να πάει στο μπάνιο, ίσως για να ρίξει νερό πάνω της κι ενδεχομένως αργότερα να έχασε και τις αισθήσεις της και τελικά βρέθηκε εκεί απανθρακωμένη.
Τα 15 μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων
Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024, ενεργοποιεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία.
Τα μέτρα που δρομολογούνται:
Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για αποκατάσταση κτιρίων
Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις
Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
Διευκολύνσεις σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα & επίδομα στέγασης
Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα
Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Διαβάστε αναλυτικά για τα μέτρα στήριξης εδώ.
Και πολιτική αντιπαράθεση
Η διαχείριση της πυρκαγιάς πυροδότησε πολιτικούς διαξιφισμούς μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον συντονισμό του έργου της κατάσβεσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να κάνει λόγο για «εκ του ασφαλούς κριτές» και πρόθυμους να κουνήσουν το δάχτυλο τη στιγμή της μάχης.
«Η πολιτική ευθύνη προσδιορίζεται από τα αποτελέσματα των πολιτικών πράξεων και των πολιτικών επιλογών. Το να διασχίζει μία φωτιά 40 χιλιόμετρα στην ήδη μισοκαμένη Αττική και να μπαίνει κυριολεκτικά στην Αθήνα, είναι κάτι που ταιριάζει στην Καμπούλ και όχι σε ευρωπαϊκή χώρα. Όχι σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όχι στην Αθήνα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση αποπομπή του κ. Κικίλια από τον πρωθυπουργό».
naftemporiki.gr