Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό και τρώνε βραδινό λίγο πριν κοιμηθούν, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιπλοκών μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Βραζιλία για τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών σε ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα.
Η νέα μελέτη -παρουσιάστηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας- δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο και υιοθετούν αυτές τις δύο διατροφικές συνήθειες, είναι τέσσερις με πέντε φορές πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, να πάθουν και άλλο έμφραγμα ή να εμφανίσουν στηθάγχη (πόνο στο στήθος) μέσα στις επόμενες 30 μέρες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.
Στην έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Μάρκος Μινικούτσι από το Πανεπιστήμιο του Σαν Πάολο, συμμετείχαν 113 ασθενείς με μέση ηλικία 60 ετών.
Όλοι είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, διότι είχαν υποστεί σοβαρό οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ανάρρωση ήταν δυσκολότερη για τους ασθενείς που παρέλειπαν το πρωινό και έτρωγαν για βράδυ προτού κοιμηθούν.