Στενότερη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον εργασιακό βίο και τον μισθό των εργαζομένων θα προβλέπει η μεταρρύθμιση στον μηχανισμό του επιδόματος που ετοιμάζει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Αυτό που εξετάζεται, είναι το ύψος του επιδόματος ανεργίας να ξεκινά κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής του από υψηλότερα επίπεδα – πιο κοντά στον βασικό μισθό σε επίπεδο αναπλήρωσης – και να αποκλιμακώνεται σταδιακά.
Αλλαγές έρχονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, και εξετάζεται από τη ΔΥΠΑ το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας.
Το σχέδιο που συζητείται για τη σύνδεση του επιδόματος με τον μισθό περιλαμβάνει δυο προτάσεις:
1. Σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον κατώτατο μισθό σε αναλογία περίπου 70%. Η πρόταση αυτή σημαίνει ότι για όλο το διάστημα επιδότησης ο άνεργος θα λαμβάνει σταθερό επίδομα. Αν εφαρμοζόταν σήμερα, με τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, το επίδομα ανεργίας (70% του μισθού), θα έφτανε στα 545 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα θα ήταν υψηλότερο από το σημερινό (479 ευρώ) αλλά η χορήγησή του θα προϋποθέτει και υποχρεωτική κατάρτιση του ανέργου με στόχο να επανέλθει το συντομότερο σε θέση εργασίας. Κριτήρια για το υψηλότερο επίδομα θα αποτελούν τα έτη εργασίας, τα ένσημα που έχει πληρώσει ο εργαζόμενος, οι εισφορές κατά της ανεργίας, κ.ά.
2. Σύνδεση του επιδόματος που θα παίρνει ένας άνεργος με τον μισθό που είχε το τελευταίο 12μηνο της εργασίας του. Η πρόταση αυτή προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr την αναλογία του επιδόματος στο 55% του μισθού και με κατώτατο όριο το εκάστοτε επίδομα ανεργίας. Θα υπάρχει όμως –αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή- και ανώτατο όριο, ώστε η επιδότηση ανεργίας για έναν υψηλόμισθο να μην αποτελεί άλλοθι για πολύμηνη αποχή από την αγορά εργασίας. Αντίθετα εξετάζεται η υψηλή επιδότηση να είναι για περιορισμένο διάστημα (π.χ. 3 μηνών) ώστε μέσα στο διάστημα αυτό ο εργαζόμενος να μην υποβαθμίσει απότομα το επίπεδο ζωής του. Με τη λήξη της διάρκειας της υψηλής επιδότησης, ο άνεργος θα πρέπει να συμμετέχει σε κατάρτιση και σε κάθε περίπτωση να ωθείται σε εύρεση απασχόλησης μέσα από μια γκάμα επιλογής θέσεων ανάλογες των δεξιοτήτων του. Η πρόταση έχει βάση το πόρισμα που συνέταξε η επιτροπή Πισσαρίδη το καλοκαίρι του 2020 όταν σχεδιαζόταν το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανασυγκρότηση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Στην πράξη η προώθηση αυτής της πρότασης σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ, αν μείνει άνεργος θα παίρνει το 55%, δηλαδή επίδομα 770 ευρώ για ένα τρίμηνο και στη συνέχεια θα πέφτει στο κανονικό επίδομα ανεργίας π.χ. στα 479 ευρώ σήμερα, με προϋπόθεση ότι θα πρέπει να ξαναμπεί σε θέση εργασίας που θα του προταθεί.
H Διοίκηση της ΔΥΠΑ τείνει προς την πρόταση 1, αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν και σε συνεννόηση με εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ που εκπονούν και σχετική τεχνική μελέτη.
Η τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ, συνίσταται στην επεξεργασία διαφόρων “μοντέλων” για το πως θα μπορούσε το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο, κυρίως τους πρώτους μήνες ανεργίας, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, μετά την εργασία.
Ο νέος μηχανισμός για το επίδομα ανεργίας θα λειτουργήσει αρχικά σε πιλοτική μορφή στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα αφορά περίπου 10.000 με 15.000 ανέργους, και μέσα στο 2024 θα εφαρμοστεί σε όλους τους επιδοτούμενους ανέργους που είναι περίπου 100.000 με 130.000 δικαιούχοι.
ΠΗΓΗ: capital.gr