Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής,
Πολιτικός επιστήμονας
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες κάποιων γεγονότων που επιδεικνύουν κάποια προβλήματα που χρονίζουν στην χώρα μας, συνήθως αυτά τα προβλήματα τα αποδίδουμε την χρηματοοικονομική κρίση που έχει πλήξει την χώρα μας εδώ και κάποια χρόνια. Το άρθρο αυτό αποσκοπεί να αναλύσει τα προβλήματα που αναφέρονται στον τομέα της παιδείας.
Συγκεκριμένα, παρατηρείται μία όλο και αυξανόμενη ένταση γύρω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή φοιτητές να εξεγείρονται και να διαδηλώνουν από την δήλωση του Πρύτανη σχετικά με την διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για θέματα που απασχολούν τους φοιτητές και για την δήλωση του περί πανεπιστημιακής φύλαξης, αλλά και μαθητές τελευταίων τάξεων του Λυκείου για τα ζητήματα της Ύλης που βάζει το Υπουργείο.
Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά που παρακολουθούν τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου έχουν υπερβολικά μεγάλη ύλη, την οποία δύσκολα μπορούν να αφομοιώσουν και να την καταλάβουν, καθώς ο στόχος είναι να επιτευχθούν και οι δύο σκοποί προκειμένου τα παιδιά να πάνε στο επόμενο επίπεδο των σπουδών τους με τα κατάλληλα εφόδια που θα τους δώσουν την δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την εμπέδωση των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων.
Παρόλα αυτά η λύση δεν είναι οι διαδηλώσεις των μαθητών έξω από το Υπουργείο ούτε τα υβριστικά συνθήματα προς του αστυνομικούς, αλλά μία λύση θα ήταν να επιδιωχθεί από τους μαθητές μία συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να τους αποδείξουν που είναι το πρόβλημα και οι ίδιοι οι μαθητές να προτείνουν λύσεις για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται η πλήρη κατανόηση της πλευράς της πολιτικής ηγεσίας και μία υπόσχεση ότι αυτά τα ζητήματα όντως θα διευθετηθούν, καθώς δεν είναι καιροί για εντάσεις και για προστριβές.
Όσο για τις προτάσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεωρώ πως βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση καθώς ως προς το θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης σίγουρα ο ακαδημαϊκός χώρος θα πρέπει να φυλάσσεται από τους εξωτερικούς παράγοντες που παρεισφρύουν διαλύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και πολλές φορές τραυματίζοντας φοιτητές και καθηγητές. Άλλωστε φύλαξη υπάρχει σε όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε ο Πρύτανης με δηλώσεις του είναι το θέμα των φοιτητικών παρατάξεων, το οποίο αποτελεί ορισμένες φορές πρόβλημα καθώς πολλές φορές κάποιες εκ των παρατάξεων δείχνουν σημάδια ακραιφνούς κομματικοποίησης, η οποία προφασιζόμενη ζητήματα που αφορούν δεδομένα που είναι εκτός του πανεπιστημίου κλείνει τα πανεπιστήμια παρακωλύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και χωρίς να έχουν αποφασίσει υπέρ αυτού όλοι οι φοιτητές.
Παρόλα αυτά θεωρείται ορθό να συνεχίσει να υφίσταται το σύστημα αυτό, αλλά με μία προϋπόθεση να αλλάξει τελείως ο ρόλος που έχουν σήμερα. Δηλαδή, ο ρόλος που έχουν σήμερα είναι ότι σχεδόν διοικούν το πανεπιστήμιο μαζί με τις διοικητικές αρχές και είναι κομματικά αγκιστρωμένες, ενώ αυτό που θα έπρεπε να γίνεται είναι να μην έχουν καμιά σχέση με τα κόμματα και να μεταφέρουν τις απόψεις, τις ενστάσεις και τα προβλήματα των φοιτητών στις πρυτανικές αρχές χωρίς όμως να έχουν καμία ισχύ στο πως λειτουργεί το πανεπιστήμιο, καθώς έχει αποδειχτεί πλέον ότι δεν μπορούν να έχουν αυτήν την λειτουργία.
Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο είναι μακροπρόθεσμο η δήλωση περί ηλεκτρονικών ψηφοφοριών είναι σωστή και ίσως καταφέρει να απεικονίσει την καθαρή άποψη όλων των φοιτητών που συγκροτούν το φοιτητικό σύλλογο του κάθε τμήματος των πανεπιστημίων, διότι η παρούσα γενική συνέλευση δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο.
Μία άλλη λύση θα ήταν να δημιουργηθεί ένας σύλλογος με εν ενεργεία φοιτητές, ο οποίος να μην έχει καμία σχέση με τα κόμματα, και να συζητούνται ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές και μόνο και οι αποφάσεις του οργάνου να μεταφέρονται στην εκάστοτε διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία όμως θα είναι δεσμευμένη να τηρεί τις αποφάσεις αυτές στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως πλέον οι παρατάξεις και όλα αυτά που προανέφερα έχουν γίνει πλέον κάτι σαν μόδα οπότε το ερώτημα που έχω να θέσω σε όλους όσους τους ενδιαφέρει είναι «θες να είσαι trend follower ή trend maker» και για να μην παρεξηγηθώ θα ήθελα να πω πως όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά την όποια κατεύθυνση πάρουν γιατί αυτή θα τους συνοδεύει για πάρα πολύ καιρό.