Γράφει η Κατερίνα Καραμούτσου
Μια εβδομάδα βίας και ο θάνατος οκτώ ανθρώπων σημάδεψε την μετάβαση στην μετα-Τσάβες εποχή, η οποία ακόμα και οι ίδιος ο λαός της Βενεζουέλας δεν ξέρει τι θα φέρει. Με την απώλεια του «comandante» πιο αισθητή από ποτέ το Καράκας και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις βρίσκονται διχασμένες ανάμεσα στον διάδοχο του Τσάβες και τον νέο ισχυρό αντίπαλό του, Ενρίκε Καπρίλες.
Η ανησυχία είναι διάχυτη ανάμεσα στο λαό καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το αν ο Μαδούρο θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο του Τσάβες ή αν θα φανεί πολύ «λίγος». Παρά την επιθυμία του να συνεχίσει την πολιτική του μέντορά του ο πρώην οδηγός λεωφορείων φαίνεται ότι δεν διαθέτει το χάρισμα και τη δύναμη του προκατόχου του. Η οριακή του νίκη παρά την προβολή του ως ο «γιος» του Τσάβες έδειξε αυτό ακριβώς. Με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη χώρα να παραμένουν ο Μαδούρο θα πρέπει γρήγορα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των «Τσαβίστας» που έχασε στις εκλογές. Τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, η συνεχής άνοδος των τιμών και οι προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας είναι από τους βασικούς «πονοκεφάλους» του Μαδούρο ο οποίος μέσα σε όλα θα πρέπει να διατηρήσει ενωμένο και το ίδιο του το κόμμα που απαρτίζεται από επιχειρηματίες, ιδεολόγους σοσιαλιστές και στρατιωτικούς.
Η επίκληση στο συναίσθημα μετά το θάνατο του Τσάβες, η οποία του χάρισε την προεδρία, δεν θα κρατήσει για πολύ. Παρά την υποστήριξη της Ένωσης των Εθνών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR) και τη διαβεβαίωση ότι η επανακαταμέτρηση των ψήφων δεν θα επηρεάσει τη νίκη του Μαδούρο, ο πλέον ισχυρός άντρας της Βενεζουέλας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει κι άλλους άσσους στο μανίκι του.
Εν τέλει η νίκη του Μαδούρο δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακόμα νίκη του Τσάβες και της ρητορικής του, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να διατηρήσει τον Νικόλας Μαδούρο στην προεδρία και την επόμενη τετραετία.