Η νομική διαμάχη για το δικαίωμα οικοδόμησης και επέκτασης εντός του εδάφους της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης και οι διαφωνίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων για το δικαίωμα στις επίσημες χωματερές, εμποδίζουν τις προσπάθειες κατασκευής ή επέκτασής τους, γεγονός που τις καθιστά πρόβλημα για την υγεία των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal
Η εφημερίδα καταγράφει μαρτυρίες Παλαιστινίων που ζουν κοντά σε προσωρινές χωματερές όπου καίγονται χάρτινα απορρίματα στις οποίες επισημαίνουν, ότι απειλούνται από ασθένειες, λόγω των μεγάλων αναθυμιάσεων.
Υπάρχουν περισσότερες από 70 ανεπίσημες χωματερές στη Δυτική Όχθη, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά υπό τον έλεγχο της ημιαυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής.
Περίπου το 10% των οικιστικών απορριμμάτων σε περιοχές υπό τη διοίκηση της αρχής, απορρίπτονται σε τέτοιους χώρους ή απλώς καίγονται, σύμφωνα με τους ερευνητές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ισραήλ περιορίζει τις κατασκευές στα εδάφη που ελέγχει, ενώ υπάρχουν σπάνιες περιοχές κατάλληλες για την κατασκευή χωματερών στα εδάφη υπό την εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής.
Αν και το Ισραήλ απέκτησε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο με την Ιορδανία το 1967, δεν έχει προσαρτήσει επίσημα την περιοχή, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι φέρει ευθύνη για την ευημερία των Παλαιστινίων που ζουν εκεί.
Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή διαχειρίζεται περίπου το 40% της περιοχής, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τον χώρο εκτός των ορίων που ορίζονται στην ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1995 μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ηγετών, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε στα τρία εκατομμύρια άτομα στα ενδιάμεσα χρόνια.
Η αρχή αγωνίζεται να απορρίψει με ασφάλεια αυξανόμενες ποσότητες σκουπιδιών και το έλλειμμα προϋπολογισμού 770 εκατομμυρίων δολαρίων για το περασμένο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτει ένα άλλο πρόβλημα που εμποδίζει την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων.
Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό της εφημερίδας.
Πολλοί δήμοι υπό παλαιστινιακό έλεγχο βασίζονται σε ανεπίσημες χωματερές επειδή, λένε οι αξιωματούχοι, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Πηγή: ertnews.gr