Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Ε. Λέκκας: Βιώνουμε μια σεισμική δραστηριότητα που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως «Διαφαίνεται ότι υπάρχει μία γενικότερη έξαρση στην ανατολική Μεσόγειο από μεγάλους σεισμούς».

Σημείωσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο «που δεν μας ανησυχεί, αλλά μας προβληματίζει και μας επιβάλλει να παρατηρήσουμε ακόμα πιο στενά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε όλο το ελληνικό τόξο».

«Υπάρχουν γενικές ανακατατάξεις στο ελληνικό τόξο και στην ανατολική Μεσόγειο που σημαίνει ότι βιώνουμε ουσιαστικά μια σεισμική δραστηριότητα με μία σχετική έξαρση σε όλο αυτόν τον χώρο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν μπορεί το φαινόμενο αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια ρήγματα, ο καθηγητής Γεωλογίας απάντησε πως αυτό καθαυτό δεν μπορεί. Ωστόσο, όπως εξήγησε το γενικότερο αίτιο φαίνεται ότι υπάρχει.

«Είναι μία γενική κινητικότητα σε όλη τη νότιο και ανατολική Ευρώπη και ουσιαστικά στην προμετωπίδα του ελληνικού τόξου. Αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει ως ένα βαθμό και άλλα ρήγματα στον ελληνικό χώρο ή στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για το ποιο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων