Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

E.SSS.M

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Είναι αμέτρητες οι φορές που μου έχει δοθεί η ευκαιρία να εκθειάσω τον πατέρα μου.

Ήρθε η σειρά της μητέρας μου.

HTML tutorial

Η μητέρα μου είναι μία εξαιρετική κυρία. Στην Αμερική άπαντες όσοι τη γνώριζαν  την αποκαλούσαν «extraordinary woman».

Στα 74 της χρόνια πιστή στο κέλευσμα της κοινωνικής προσφοράς «έτρεξε» περήφανα πρώτη να κάνει τη πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στις 26/4.

Το 1968, την εποχή που ο πατέρας μου, αρνούμενος ως δάσκαλος να υπογράψει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων της χούντας αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Η μητέρα μου χωρίς δεύτερη κουβέντα όπως επέβαλε άλλωστε η βαριά παλιά οπισθοδρομική παράδοση εκείνης της εποχής που απαιτούσε η σύζυγος να σηκώνει τα βάρη της οικογένειας  ενώ ο σύζυγος «μεγαλουργούσε», αποφάσισε να εργαστεί σε βραδινή βάρδια 01:00 με 08:00 (τη βάρδια που οι Αμερικάνοι αποκαλούσαν graveyard) γιατί το συγκεκριμένο ωράριο πλήρωνε διπλό μεροκάματο. Έτσι μπορούσε ο πατέρας μου να συνεχίσει τις σπουδές του. Αυτό βεβαίως σήμαινε ότι ο πραγματικός ήρωας θα γινόταν  η μητέρα μου η οποία ταύτισε το προσωπικό της όραμα με εκείνο του πατέρα μου αφήνοντας στην άκρη τις όποιες δικές της προσωπικές ανησυχίες.

Πριν μέρες λοιπόν μπαίνοντας στο σπίτι μου στα Γιάννενα την είδα να παρακολουθεί απορροφημένη το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων σαν να έβλεπε επανάληψη από τις «Άγριες Μέλισσες».

Της κέντρισε το ενδιαφέρον η λέξη «General Electric» όταν ξαφνικά είδε την εγκατάσταση μιας υπερσύγχρονης τουρμπίνας με χρήση καύσης φυσικού αερίου σε εργοστάσιο της εταιρείας «MYTILINEOS».

Με αφορμή το ρεπορτάζ συζητήσαμε για αρκετή ώρα το θέμα της «Κλιματικής Αλλαγής» και πράγματι ενώ συμμετείχε ένιωθα ότι ο μυαλό της ήταν αλλού.

Η εικόνα του δελτίου είχε συνδέσει τις τελείες διαφορετικά στο μυαλό της.

«Έτσι πρέπει να είναι οι Έλληνες. Αυτοί είναι οι ωραίοι Έλληνες. Χιλιάδες δουλειές, όραμα, ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται βοήθεια. Υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα από τη Τουρκία. Αυτό είναι η αδράνεια. Πρέπει να τελειώνουμε με την περιφρόνηση όσων επενδύουν στο να μείνει η χώρα στάσιμη… Κοίτα τη κουβάλησε ο άνθρωπος από την Αμερική για να φτιάξει όραμα….»

Συνέχισε με διάφορα τέτοια…

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα  ανθρώπων όπως είναι η μητέρα μου η μεγαλύτερη φροντίδα έρχεται όχι μόνο όταν δηλώνεις παρών αλλά όταν μπορείς και τους προσφέρεις ουσιαστική επιβεβαίωση. Πρώτον ακούγοντας τους και δεύτερον κάνοντας ουσιαστικό διάλογο και όχι να τους συμπεριφέρεσαι σαν να τελείωσε η ζωή τους.

Πριν μέρες λοιπόν ως συνέχεια της συζήτησης της έδειξα  δυο βίντεο. Το ένα ήταν απόσπασμα από τη τελετή  απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον John Kerry στις 28/4/21.

Το βίντεο αφορούσε την ειδική αναφορά στην υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (CCGT) δυναμικότητας 826MW της MYTILINEOS στον Άγιο Νικόλαο, που πραγματοποίησε ο, αποδεχόμενος το βραβείο “Λόρδος Βύρων”, Kerry.

Ο Ειδικός Επιτετραμμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, εξήρε την προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας “κλειδί” για την υλοποίησή της, τη μονάδα της MYTILINEOS (παρακολουθήστε την αναφορά στο 43:06 του video).

Το δεύτερο βίντεο αφορούσε την εξίσου σημαντική αναφορά  του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης 22/4/21, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υπερσύγχρονες τουρμπίνες φυσικού αερίου της General Electric (παρακολουθήστε την αναφορά στο 1:48 του video).

Και οι δύο εκθειάζουν την εταιρεία «MYTILINEOS»!!!

Μια εταιρεία πρωτοπόρα σε τεχνολογία, πρωτεργάτης στην Προστασία του Περιβάλλοντος, που ταυτίζει την ανάπτυξη της με την τύχης της χώρας.

Μια εταιρεία που προσφέρει όραμα σε ένα τόπο όπου οι πολίτες του έχουν ξεχάσει να «διψούν» για αυτό.

Όταν είδε λοιπόν το βίντεο με «χαμόγελο δικαίωσης» αναφώνησε:

«Αυτός αλλάζει την Ελλάδα. Μακάρι να βρεθούν άλλοι πέντε σαν και αυτόν…

 Εμείς τι κάνουμε για αυτή την έρμη την πατρίδα είναι το θέμα…».

Σε δευτερόλεπτα είχα συνειδητοποιήσει ότι όλοι κάνουμε πολύ λίγα. Πρώτος και καλύτερος εγώ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

ΥΓ: Evaggelos-Stability-Sustainability-Success-Mytilineos: ο τίτλος είχε ως στόχο να παραφράσει το ακρωνύμιου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που κατά πολλούς έχει σώσει την οικονομία της χώρας μας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων