«Αναντίστοιχη με τις οικονομικές συνθήκες όχι μόνο των κρατών μελών του Νότου που βρίσκονται σε μια οικονομική σφαίρα κατώτερη αλλά και του Βορρά» χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο 275 ευρώ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Αυτή είναι μια μη πρόταση. Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας μεθαύριο, βλέπουμε και μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών τον τελευταίο καιρό και στη χώρα μας, υπάρχει μια απόκλιση από το ζοφερό του προηγούμενου διαστήματος, αλλά σίγουρα το πρόβλημα είναι παρόν» προσέθεσε.
«Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρυώνουμε, τα γραφεία μέσα μετρούν θερμοκρασία 15 βαθμούς. Οι συνάδελφοι βήχουν και φτερνίζονται, δεν το λέω καθ’ υπερβολή. Είμαστε σαν τα κρεμμύδια, αλλά κατά τα άλλα πλαφόν. Υπάρχουν συνάδελφοι χτες που το συζητούσαμε και λένε, αν θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ας μην εξυπηρετούμε τόσο πολύ τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Γερμανίας και ας μη μεταφερόμαστε με τόσα έξοδα μια εβδομάδα κάθε μήνα στο Στρασβούργο, αφού έχουμε ολομέλεια στις Βρυξέλλες. Μιλάμε για τεράστια έξοδα. Μια εβδομάδα πλουτίζει εδώ το Στρασβούργο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.
Η Ευρώπη στην συντριπτική πλειονότητά της καλεί την Λιβύη να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο
«Το πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα, είναι ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα της Ευρώπης, γιατί έτσι εκφράζεται με την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι άκυρο για τον πρόσθετο λόγο- πέραν του ότι είναι άκυρο διότι θίγει εδαφικές ακεραιότητες, κυριαρχικά δικαιώματα όμορων κρατών- ότι αναγνωρίσθηκε ρητά με μια τροπολογία που έφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, ότι αυτό καθαυτό το μνημόνιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Με αυτή την δήλωση η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε την αξία του σχετικού κειμένου που υιοθετήθηκε εχθές από την συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ενιαία εξωτερική πολιτική, όμως εναπόκεινται οι όποιες πρόνοιες από την εξωτερική πολιτική που ασκούν τα κράτη μέλη, εν προκειμένω η Ελλάδα. Με την κυβέρνηση των τριών τελευταίων ετών και προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, έχει χαραχτεί μια πολιτική ευρύτατης διεθνοποίησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, πιέστηκε με έναν τρόπο αυτή η λιβυκή κυβέρνηση να υπογράψει. Αυτό έχει σημασία, διότι τούτο ουσιαστικά ακυρώνει και τη μεταγενέστερη συμφωνία, την πρόσφατη του 2022, με την οποία υποτίθεται ότι δικαιούται η Τουρκία να προβεί σε εργασίες εξόρυξης σε ΑΟΖ, η οποία θίγει ουσιαστικά και την Ελλάδα και την Κύπρο και τα όμορα κράτη» συμπλήρωσε η κ. Βόζεμπεργκ.
Παράλληλα, η κ. Βόζεμπεργκ, σημείωσε ότι παρότι από το 2014, υπήρχαν ευρωβουλευτές σε όλες τις πολιτικές ομάδες από χώρες οι οποίες κρατούσαν ίσες αποστάσεις και κάποιες που ήταν εξαιρετικά απροκάλυπτα φιλότουρκες, τώρα η εικόνα έχει αλλάξει. «Τα τελευταία 4 χρόνια τα ψηφίσματα τα οποία περιλαμβάνουν τις ετήσιες εκθέσεις για την πρόοδο της Τουρκίας είναι όλα κόλαφος για τη συμπεριφορά της. το γεγονός ότι περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων» είπε καταλήγοντας η ευρωβουλευτής.
Μάλιστα, υποστήριξε, πως το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ένα ψήφισμα που εναρμονίζεται και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενδεχομένως να φέρει και κάποια αντίδραση από την Τουρκία τις επόμενες μέρες. «Φοβάμαι δηλαδή ότι θα αρχίσει πάλι να μέμφεται την Ευρώπη, ότι είναι διχαστική, αλλά αναπτύσσεται μια δυναμική, είναι ένα λιθαράκι» σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ.