Του Μιχαήλ Στυλιανού
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διατάσσει τη χώρα μας, τότε εμείς να ετοιμαζόμαστε σιγά- σιγά να την αποχαιρετίσουμε…» Και ακόμη:
«Εάν οι Βρυξέλλες θέλουν να λένε σε μια χώρα πως πρέπει να κυβερνάται, τότε μοιάζουν με τη Μόσχα πριν την αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία, το 1989…»
Όχι, μην ψάχνεστε, δεν πρόκειται για δηλώσεις γνωστών σας ειδώλων, από το Δελτίο των Οκτώ, κάποιου εντόπιου καναλιού.
Οι φράσεις της εισαγωγής ανήκουν στο πρόεδρο της Βουλής της Ουγγαρίας και μέλος του κυβερνητικού κόμματος κ. Λάζλο Κοβέρ, που -κατά τις πληροφορίες- εδήλωσε ότι «αν αυτή είναι η πορεία που έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, τότε η Ουγγαρία θα πρέπει να εξετάσει την αποχώρησή της από αυτήν.
Πρόσθεσε βέβαια πως τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα «σενάριο εφιάλτη» και πως αμφέβαλε πως τα πράγματα θα φθάσουν εκεί.
Ο κ. Κοβέρ μίλησε για «ηθικό συγκλονισμό του ευρώ-ατλαντικού κόσμου» και υποστήριξε ότι « μετά το τέλος του κομμουνισμού, οι κυβερνήσεις και η οικονομική ηγεσία ορισμένων Δυτικών χωρών πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν ό, τι τους έρθει.»
Η ομιλία του Κοβέρ συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης, βουλευτές της οποίας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Βίκτωρα Ορμπάν να «συμμαζέψει» τον Κοβέρ, γιατί «οι απόψεις του βλάπτουν τα διεθνή συμφέροντα των Ούγγρων πολιτών». Επιπλέον το κόμμα Ε-ΡΜ διακήρυξε πως « ήρθε η ώρα να δηλώσει ο πρωθυπουργός εάν το μέλλον της Ουγγαρίας είναι σε μια συμμαχία με τη Μόσχα ή με τις Βρυξέλλες.»
Τις παραπάνω πληροφορίες μετέδωσε από τις Βρυξέλλες το ηλεκτρονικό Δελτίο Euro-Activ, το οποίο προσθέτει:
«Ο Ορμπάν, του οποίου το συντηρητικό κόμμα Φιντέζ, εξασφάλισε μια νέα τετραετή διακυβέρνηση, έχει κατηγορηθεί από ορισμένες πλευρές της Ε. Ε. ότι επιζητεί να συγκεντρώσει πάρα πολλή εξουσία και ότι απορρίπτει τους δημοκρατικούς ελέγχους και αντισταθμίσματα…»
Το Ευρωακτίβ δεν κατονομάζει αυτές τις « ορισμένες πλευρές» που παίρνουν λόγια από το στόμα της κ. Βικτώριας Νούλαντ…