Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Ύφεση 9,7% για την Ελλάδα αλλά και ανάκαμψη 7,9% το 2021

Σε γραμμή ΔΝΤ κινούνται και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα, υπολογίζοντας σε 9,7% το πλήγμα για φέτος στην ελληνική Οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για την Ελλάδα (ακόμα και από την Ισπανία ή την Ιταλία) αλλά και την μεγαλύτερη ανάκαμψη για το 2021, με ανάπτυξη +7,9%.
Η πτώση αυτή, σύμφωνα με τους συντάκτες της Εκθεσης συνδέεται με την απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής oικονομίας από τον τουρισμό, στον οποίο στηρίχθηκε στα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη. Ως εξωγενής παράγων, η πτώση κατά 7,7% του ΑΕΠ συνολικά στην ΕΕ ή πάνω από 6,5% έως 9,5% εφέτος σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία από τις οποίες προέρχονται τα κύματα των τουριστών προς την Ελλάδα, πλήττει αναπότρεπτα την χώρα μας.

kommision-ekthesi2

Για τις επενδύσεις η Κομισιόν προβλέπει κάθετη βουτιά -30%, αλλά και κάθετη άνοδο 33% το 2021.

Όπως προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9% – την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά – υπολογίζοντας ότι ακόμα και μετά τα μέτρα στήριξης θα ξεσπάσει ένα κύμα 160.000 ανέργων αλλά θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021.

Η έκθεση αποτιμά το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας. Αλλά καταγράφει και επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους πέραν της κρίσης που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις.

Με βάσει όλα αυτά η Κομισιόν προβλέπει αποπληθωρισμό στην Ελλάδα και πτώση του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% (είναι η μεγαλύτερη πτώση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και αύξηση των τιμών κατά 0,5% το 2021.

Αντιθέτως, σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα «γυρίσει» από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2019, σε έλλειμμα 5,6% φέτος και 2,9% το 2021. Ωστόσο αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από το μέσο όρο της ευρωζώνης που προβλέπεται να καταγράψει έλλειμμα 8,5% το 2020 και 3,5% του ΑΕΠ το 2021, ενώ το έλλειμμα στο ιταλικό προϋπολογισμό φέτος θα φτάσει σε 11,1% του ΑΕΠ.

Τι απαντάει το ΥΠΟΙΚ στην Κομισιόν

Σχετικά με την πρόβλεψη της Κομισιόν για την ύφεση, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών που ρωτήθηκαν γιατί απέχει τόσο πολύ σε σχέση με την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης (9,7% του ΑΕΠ στις Εαρινές Προβλέψεις αντί 4,7% στο Πρόγραμμα Σταθερότητος) σχολιάζανε τα εξής:

1. Η Κομισιόν κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας

2. Λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα με εγγυοδοτικά προγράμματα, ύψους 7 δισ. ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων