Γράφει ο Σπύρος Μπόικος,
Τέσσερις νεκροί και ένας τραυματίας αυτή την εβδομάδα στον Καναδά, σε δυο επιθέσεις εναντίον στρατιωτών από φιλοισλαμιστές Καναδούς, έρχονται να ταράξουν την ηρεμία της βορειοαμερικανικής χώρας, πυροδοτώντας συζητήσεις για την αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Στη σοβαρότερη από τις δυο ένας καναδός γαλλο-συριακής καταγωγής πυροβόλησε και σκότωσε έναν στρατιώτη στο καναδικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, λίγα μέτρα από την αίθουσα που βρισκόταν ο πρωθυπουργός της χώρας, πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες της φρουράς του κοινοβουλίου. Ο δράστης το τελευταίο διάστημα έμενε σε ένα καταφύγιο αστέγων της Οττάβα και σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων από το καταφύγιο είχε δηλώσει την πρόθεση του να πάει να ενταχθεί στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους.
Την Δευτέρα είχε προηγηθεί η δολοφονία ενός αξιωματικού και ο τραυματισμός ενός στρατιώτη σε μια μικρή πόλη του Κεμπέκ έξω από ένα σύμπλεγμα κυβερνητικών κτηρίων. Ο δράστης εκεί χτύπησε με το αυτοκίνητο τους δυο άνδρες μετά από ενέδρα, καταδιώχθηκε από αστυνομικούς και έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Σύμφωνα με δηλώσεις της καναδικής αστυνομίας ο δράστης παρακολουθούνταν εδώ και καιρό, καθώς στο λογαριασμό του στο facebook αναρτούσε συχνά περιεχόμενο υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.
Την ίδια εβδομάδα ο καναδός πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει νέους αντιτρομοκρατικούς νόμους και είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων σε καναδικό έδαφος. Την ίδια επίσης εβδομάδα ο Καναδάς διέθεσε αεροσκάφη στην επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιρακ.
Μετά τα γεγονότα ο καναδός πρωθυπουργός εξήγγειλε νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα ενώ οι ΗΠΑ θορυβημένες ανακοίνωσαν αυστηρότερους ελέγχους για ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα από τον Καναδά, φοβούμενες προφανώς την εισαγωγή τρομοκρατών στο έδαφος τους.
Όμως είναι αμφίβολο αν οποιαδήποτε από τις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες μπορεί να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο της επέκτασης της τζιχάντ στο έδαφος της, τουλάχιστον με αστυνομικά μέσα. Καθώς η οικονομική κρίση δημιουργεί ένα ζοφερό περιβάλλον ακόμη και σε κοινωνίες που μέχρι στιγμής απολάμβαναν υψηλό βιοτικό επίπεδο και, κυρίως, λόγω έλλειψης οποιουδήποτε θετικού προτάγματος πέρα από την ατομική επιτυχία στις δυτικές χώρες, το ριζοσπαστικό Ισλάμ φαίνεται να γοητεύει και να κερδίζει ανθρώπους που αισθάνονται ότι η δυτική κοινωνία παραπέει.
Σε αντίθεση με τον άστεγο (και με ποινικό ιστορικό) δράστη της δεύτερης επίθεσης, ο 25χρονος οδηγός του αυτοκινήτου που σκότωσε τον αξιωματικό ήταν ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης και είχε ένα μικρό παιδί. Ασπάστηκε πριν από ένα χρόνο το Ισλάμ και λίγο αργότερα συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει από τον Καναδά στην Τουρκία, αφέθηκε όμως ελέυθερος ελλείψη επαρκών στοιχείων για σύνδεση με τρομοκρατικές ισλαμιστικές ομάδες.
Δεκατρία χρόνια μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους φαίνεται ότι ο κυκεώνας που πυροδότησε η επεμβατική και κοντόφθαλμη λογική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να μαίνεται. Στη βάση του δόγματος “ο εχθρός του (εκάστοτε) εχθρού μου είναι φίλος μου” η αμερικανική εξωτερική πολιτική στήριξε τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν έναντι των σοβιετικών την δεκαετία του ’80, για να ανακαλύψει αργότερα ότι ο νεαρός μαχητής Οσάμα Μπιν Λάντεν θα στραφεί εναντίον τους ως επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Περίπου τριάντα χρόνια αργότερα ανακαλύπτει ότι οι ντόπιοι σύμμαχοι της στις επεμβάσεις της στο Ιράκ και τη Λιβύη δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος, μια νέα απειλή για τις ΗΠΑ (και όχι μόνο δυστυχώς) και αποφασίζει να κινηθεί εναντίον τους. Ας ελπίσουμε ότι στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι πιο προσεκτική στην επιλογή των συμμάχων της, αν και, εκτός από το θετικό γεγονός της υποστήριξης των Κούρδων, δεν έχουμε ιδιαίτερα λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.