Η 30χρονη Σονγκ Λι, κάτοικος της πρώτης «έξυπνης πόλης» της Νότιας Κορέας, κοιτάζεται στον καθρέφτη που βρίσκεται στο σαλόνι της. Ένας ολόσωμος καθρέφτης και μια ταμπλέτα που είναι τοποθετημένη σε έναν τοίχο στο σαλόνι, αποτελούν το «νευρικό» κέντρο του σπιτιού των τριών υπνοδωματίων στο Eco Delta Smart Village.
Μόλις ενεργοποιηθεί, ο καθρέφτης μετατρέπεται σε μια φουτουριστική οθόνη αφής στην οποία η Λι μπορεί να παρακολουθεί σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας της, να λαμβάνει προτάσεις για το μενού και την άσκηση της ημέρας και να ενημερώνεται για τον καιρό και τις ειδήσεις. Με την ταμπλέτα, η Λι μπορεί να επιθεωρεί κάθε γωνιά αυτού του έξυπνου σπιτιού και να ελέγχει ποιες συσκευές λειτουργούν, πόση ενέργεια καταναλώνει η οικογένεια, αν υπάρχει δέμα στο γραμματοκιβώτιό της, ή πότε λήγουν ορισμένα τρόφιμα στο ψυγείο της.
Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο των New York Times, η Λι, η αδελφή της και οι γονείς της, είναι μια από τις 54 οικογένειες που επιλέχθηκαν με κλήρωση και μελετώνται στο Eco Delta Smart Village. Όταν ολοκληρωθεί, το Eco Delta Smart Village θα φιλοξενεί συνολικά 30.000 σπίτια σε 11,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιων υγροτόπων, στο δέλτα του ποταμού Nakdong. Το κόστος του έργου αυτού ανέρχεται περίπου στα 6,6 τρισεκατομμύρια κορεατικά γουόν ή 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πρόθεση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας ήταν να οικοδομήσει μια «έξυπνη» πόλη, από το μηδέν.
«Χτίζουμε μια νέα πόλη από το μηδέν για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη πόλη», δήλωσε στους ΝΥΤ, ο Λι Τζα Μιν, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος «έξυπνης πόλης» του Υπουργείου Γης, Βιομηχανίας και Μεταφορών.
«Δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, αλλά στο μέλλον σχεδιάζουμε να έχουμε ένα πρότυπο μοντέλο έξυπνης πόλης και να το εξάγουμε στον κόσμο».
Το έργο στο Μπουσάν βρίσκεται τώρα σε πειραματικό στάδιο, με τους ειδικούς να αξιολογούν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ζουν οι Νοτιοκορεάτες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσαν να κατασκευάσουν πιο αποδοτικές υποδομές χρησιμοποιώντας ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.
«Δεδομένου ότι η Νότια Κορέα πρέπει να εισάγει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της, η επιτυχία αυτών των πιλοτικών ‘έξυπνων’ πόλεων είναι σημαντική και επείγουσα. Επίσης, υπάρχει περιορισμένη ποσότητα γης και πολύς κόσμος, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια νέα ζήτηση για πιο ‘έξυπνες’ πόλεις», δήλωσε ο Ντόνιουν Κιμ, καθηγητής αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Sungkyunkwan στη Σεούλ.
Για τρία ή και πέντε χρόνια, οι κάτοικοι των 54 νοικοκυριών της «έξυπνης» πόλης δεν θα πληρώνουν ενοίκιο -τώρα πληρώνουν μόνο για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό- σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα τους. Τα δεδομένα αυτά θα μελετηθούν από προγραμματιστές, κατασκευαστές συσκευών, την κυβέρνηση και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
«Όλοι οι σημερινοί ένοικοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να παρέχονται αυτές οι πληροφορίες. Με όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ‘έξυπνη’ πόλη», εξήγησε ο Μιν.
Αν και θα παραμείνει μέρος του Μπουσάν, η νέα αυτή πόλη, θα έχει τη δική της επεξεργασία λυμάτων και νερού, καθώς και ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι οι χώροι πρασίνου θα ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό λυμάτων. Το πόσιμο νερό θα προέρχεται από τον ποταμό Nakdong και θα φιλτράρεται με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Η υδροθερμική ενέργεια από τις τεράστιες ποσότητες υπόγειων υδάτων, σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες στα ενεργειακά αποδοτικά σπίτια, θα διατηρήσουν το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο ελάχιστο. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) θα παραδίδουν πακέτα και μικρά ρομπότ θα καθαρίζουν και θα παρακολουθούν τους δρόμους για λόγους ασφαλείας.
Αλλά για να οικοδομηθεί μια επιτυχημένη πόλη για το μέλλον, η μελέτη των σημερινών συμπεριφορών των κατοίκων της ‘έξυπνης’ πόλης είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του έργου. Οι καθημερινές ρουτίνες των κατοίκων και η χρήση της ενέργειας που κάνουν, θα παρέχουν πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται οι μελλοντικές πόλεις.
«Κάθε ένοικος έχει ένα ‘έξυπνο’ ρολόι που συγχρονίζεται με τον καθρέφτη και το συνολικό σύστημα του σπιτιού», εξήγησε ο Κιμ Ντο-Γκουν, γενικός διευθυντής της Korea Waters Resource Corporation, θυγατρικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που βοηθά στην ανάπτυξη του Eco Delta Smart Village.
«Παρακολουθεί το σώμα τους και τους αξιολογεί συνεχώς. Είναι υποχρεωτικό όλοι να φορούν ρολόι για τα τρία χρόνια».
Ωστόσο ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ήταν μέχρι στιγμής ελάχιστες.
«Δεν έχω ακούσει κανένα παράπονο μέχρι στιγμής από τους κατοίκους, αλλά ξέρω ότι σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να μοιραστούν τις προσωπικές τους πληροφορίες», δήλωσε ο Μιν. Παρ’ όλα αυτά, είπε, «μια επιτροπή συντάσσει κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες».
Πάντως, η Λι και η οικογένειά της είναι ενθουσιασμένοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και βιώνουν τις απροσδόκητες χάρες του σπιτιού τους.
«Στις 7 το πρωί το φως στο υπνοδωμάτιό μου ανάβει αυτόματα και ένα ηχείο μου λέει: ‘Γεια σου, Σονγκ-Λι, καλημέρα. Παρακαλώ, τεντώσου. Πριν από λίγες εβδομάδες, κάψαμε κάτι στην κουζίνα και το σύστημα φίλτρου αέρα το απομάκρυνε αμέσως. Το σύστημα αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και το αντιμετώπισε. Είναι ένα σπίτι που σκέφτεται», είπε η Λι στους ΝΥΤ.
«Στην αρχή σκεφτήκαμε ότι η ζωή εδώ μπορεί να είναι μια πρόκληση, καθώς δεν υπάρχουν πολλές υποδομές, όπως μετρό ή στάσεις λεωφορείων, και είναι δύσκολο να γίνει διανομή φαγητού», δήλωσε η Λι. «Αλλά μας έκανε τόσο καλό και κυρίως τους γονείς μου που μάθαμε και συνηθίσαμε την τεχνολογία. Εξάλλου, αυτό είναι το μέλλον».