Την τελική έγκριση δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αναμένεται να δώσουν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.
Τα δώδεκα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που αναμένεται να υιοθετηθούν από το Ecofin, είναι αυτά που υποβλήθηκαν πριν το τέλος Απριλίου και έχουν λάβει το πρώτο πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για τα εθνικά σχέδια της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Δανίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας.
Το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0»), συνολικού ύψους 30,5 δισ. Ευρώ (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), ήταν μεταξύ των πρώτων τριών που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την Επιτροπή. Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Για την Ελλάδα το ποσό της προχρηματοδότησης αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα δεν αναμένεται να γίνει μια εις βάθος συζήτηση για τα σχέδια, καθώς οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών (EFC). Τα δώδεκα σχέδια αναμένεται να επικυρωθούν με συναίνεση και στη συντριπτική πλειονότητα, τα κράτη μέλη συμμερίζονται τις λεπτομερείς εκτιμήσεις της Επιτροπής. Τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, της Κροατίας και της Λιθουανίας που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση του Ecofin περί τα τέλη Ιουλίου.
Εικοσιτέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους.