Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

FT, Economist & Foreign Affairs: Τελικά η Κίνα κερδίζει ή όχι;

Σύμφωνα με το Economist, το νέο έτος δεν ξεκίνησε καλά για την Κίνα, καθώς λίγο μετά την αυγή του 2020 άρχισε να εξαπλώνεται στην επαρχία του Γουχάν ένα φονικός ιός του αναπνευστικού. Η πρώτη αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν να το κρατήσει κρυφό, ενώ κάποιοι προέβλεπαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το «Τσερνομπίλ» της Κίνας. Μετά την αρχική του πορεία, το κυβερνών κόμμα της Κίνας επέβαλε γρήγορα μια καραντίνα εκπληκτικής εμβέλειας και σοβαρότητας. Το κλείδωμα φαίνεται να λειτούργησε.

Η Κίνα το χαιρετίζει αυτό ως θρίαμβο. Μια μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας εξηγεί ότι η Κίνα έθεσε υπό έλεγχο την επιδημία της χάρη στον ισχυρό μονοκομματικό κανόνα. Η χώρα δείχνει τώρα την καλοσύνη της, λέει, παρέχοντας στον κόσμο ιατρικό κιτ, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 4 δις μάσκες μεταξύ 1ης Μαρτίου και 4 Απριλίου.

Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρητών εξωτερικής πολιτικής στη Δύση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κίνα θα είναι ο νικητής από την καταστροφική πανδημία. Προειδοποιούν ότι τη πανδημία θα τη θυμόμαστε όχι μόνο ως ανθρώπινη καταστροφή, αλλά και ως γεωπολιτική καμπή μακριά από την Αμερική.

Αυτή η προβολή έχει ριζωθεί εν μέρει από προεπιλογή. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μην ενδιαφέρεται να ηγηθεί της παγκόσμιας αντίδρασης στον ιό. Ο κ. Τραμπ έχει δεσμευτεί να αναιρέσει την χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με τον ισχυρό άνδρα του Λευκού Οίκου να ισχυρίζεται από την μία πως κατέχει την «απόλυτη δύναμη» και από άλλη λέγοντας «δεν αναλαμβάνω καθόλου ευθύνη», η Κίνα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει την κυριαρχία της.

Ακόμα κι έτσι, μπορεί να μην πετύχει. Πρώτον, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν το ρεκόρ της Κίνας για την αντιμετώπιση του covid-19 είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ισχυρίζεται – πόσο μάλλον τόσο καλά όσο τα αρχεία των αρμόδιων δημοκρατιών όπως η Νότια Κορέα ή η Ταϊβάν.

Πιο θεμελιώδες από το εάν άλλες χώρες είναι πρόθυμες να δουν την Κίνα να αντικαθιστά την Αμερική είναι αν σκοπεύει να το κάνει. Σίγουρα, η Κίνα δεν πρόκειται να προσπαθήσει να αναπαράγει τα δυνατά σημεία της Αμερικής: έναν τεράστιο ιστό συμμαχιών και ατόμων με παγκόσμια δύναμη, από το Google και το Netflix έως το Χάρβαρντ και το Ίδρυμα Gates. Δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θέλει να αναλάβει την ηγεσία που σημαίνει ότι θα απορροφηθεί από κρίσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως και η Αμερική από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Μια δοκιμή των φιλοδοξιών της Κίνας θα είναι ο τρόπος με τον οποίο δρα στον αγώνα για εμβόλιο. Εάν φτάσει εκεί πρώτα, η επιτυχία θα μπορούσε να έχει διττή χρήση ως εθνικός θρίαμβος και πλατφόρμα παγκόσμιας συνεργασίας. Ένα άλλο τεστ είναι η ελάφρυνση του χρέους για φτωχές χώρες.

Οι ηγέτες της Κίνας συνδυάζουν τεράστιες φιλοδοξίες με μια προσοχή που γεννήθηκε από το τεράστιο έργο που έχουν στη διακυβέρνηση μιας χώρας με 1,4 δισ. Ανθρώπους.
Αυτή δεν είναι μια παρηγορητική προοπτική. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της είναι με παγκόσμια προσπάθεια και όχι μεμονωμένα.

Επίσης, προβλήματα όπως το οργανωμένο έγκλημα και η κλιματική αλλαγή. Η δεκαετία του 1920 έδειξε τι συμβαίνει όταν οι μεγάλες δυνάμεις γίνονται εγωιστές και βιάζονται να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα των άλλων. Το ξέσπασμα του covid-19 έχει μέχρι στιγμής πυροδοτήσει έναν αγώνα απόκτησης του πλεονεκτήματος, προκειμένου να αλλάξει το διεθνές status quo. Ο κ. Τραμπ φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτό. Σε περίπτωση που η Κίνα θέλει να αποκτήσει και να ενισχύσει τις όψεις για την θέση της υπερδύναμης αυτό δεν θα ήταν θρίαμβος αλλά τραγωδία.

Σύμφωνα με το Foreign Affairs, είναι αμφίβολο ότι το παιχνίδι του Πεκίνου θα καταφέρει να μετατρέψει μια πανδημία που πιθανότατα ξεκίνησε σε μια κινεζική πόλη σε ένα σημαντικό βήμα στην άνοδο της Κίνας.

Υπάρχουν πραγματικά όρια στην ικανότητα της Κίνας να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κρίση – είτε μέσω ανόητης προπαγάνδας ή αναποτελεσματικής παγκόσμιας δράσης.

Και ακριβώς όπως υπερεκτιμάται η δυνατότητα της Κίνας να επωφεληθεί από τον κοραναϊό, η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να δείξουν παγκόσμια ηγεσία ακόμη και μετά την πολύ εύκολη έκπτωση των αρχικών λανθασμένων βημάτων τους.

Αν και η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν βαθιά ελαττωματική, η εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών –διακριτή από οποιονδήποτε συγκεκριμένο πρόεδρο– στηρίζεται σε έναν διαρκή συνδυασμό υλικών δυνατοτήτων και πολιτικής νομιμότητας και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι η πανδημία θα προκαλέσει την γρήγορη μετατόπιση της εξουσίας από τις ΗΠΑ στην Κινεζική πλευρά.
Κινεζική προπαγάνδα

Η αρχική προπαγάνδα της Κίνας ήταν εκπληκτικά επιθετική, αλλά τώρα φαίνεται αδέξια και απίθανο να λειτουργήσει. Η αφήγηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος περιορίζεται από το απλό γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν για την προέλευση της επιδημίας στο Γουχάν και την αρχική αντίδραση του Πεκίνου – συγκεκριμένα, τις προσπάθειές του για καταστολή πληροφοριών και σιωπή πολλών από τους γιατρούς που προειδοποίησαν για την εμφάνιση ενός επικίνδυνου νέου ιού.

Προωθώντας την αφήγηση του θριάμβου κατά του κοροναϊού, η προσέγγιση του Πεκίνου θα συγκριθεί όχι μόνο με αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και με τις εντυπωσιακές ενέργειες πολλών ασιατικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοκρατιών. Το Πεκίνο απέτυχε άσχημα στην αρχή – λόγω μιας εντυπωσιακής και προβλέψιμης έλλειψης διαφάνειας – και η Ουάσιγκτον τώρα αποτυγχάνει.

Επιπλέον, η οικονομία της Κίνας δεν μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση όπως έκανε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παρόλο που υπάρχει μερική αύξηση από την πλευρά της προσφοράς καθώς τα κινεζικά εργοστάσια ανοίγουν ξανά, οι οδηγοί από πλευράς ζήτησης για την ανάπτυξη της Κίνας αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα. Η οικονομία της Κίνας εξαρτάται πάρα πολύ από την εξωτερική ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για να γίνει ο μοναδικός σωτήρας της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι 12 χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιό σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εξαγωγών της Κίνας. Πολλές από αυτές τις χώρες είναι επίσης οι κορυφαίοι προμηθευτές ενδιάμεσων αγαθών της Κίνας. Η οικονομία της Κίνας δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην προηγούμενη αναπτυξιακή της πορεία περίπου πέντε έως έξι τοις εκατό ετησίως έως ότου ανακάμψουν οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κίνδυνοι της πρόβλεψης

Το πρόβλημα με την εξαγωγή πρώιμων συμπερασμάτων είναι ότι συχνά είναι λάθος: οι αναλυτές επικεντρώνονται στις άμεσες συνέπειες των πρόσφατων γεγονότων και υποτιμούν τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της παγκόσμιας τάξης.

Για να είμαστε σίγουροι, υπήρξε μια καταστροφική αποτυχία της πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην τρέχουσα κρίση που θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ζωές και διεθνή επιρροή τους επόμενους μήνες. Αλλά το να υποστηρίξουμε ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει μια «στιγμή Σουέζ» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έκαναν πρόσφατα οι Kurt M. Campbell και Rush Doshi στις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Αξίζει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά την αναλογία Σουέζ. Η βρετανική επέμβαση στο Σουέζ το 1956 ήταν το τελευταίο χτύπημα μιας αυτοκρατορίας που είχε από καιρό χάσει την εξουσία και τη νομιμότητα να επιβάλει τη βούλησή της στα πρώην αποικιακά κράτη της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε κάθε διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική μέτρηση μιας γενιάς πριν από την κρίση του Σουέζ. Η αυξανόμενη στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη της Κίνας σήμερα είναι εντυπωσιακή, αλλά το νόμισμα της Κίνας δεν πλησιάζει την ηγεμονία που απολάμβανε το δολάριο το 1956 ή που απολαμβάνει σήμερα.

Αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας

Παρόλο που η θέση της Κίνας για παγκόσμια ηγεσία είναι σχεδόν αβέβαιη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι εφησυχασμένες – πολύ μακριά από αυτήν. Μπορεί να μην υπάρξει μετατόπιση της εξουσίας στην Κίνα, αλλά υπάρχει μια συνεχιζόμενη κρίση της αμερικανικής ηγεσίας. Είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαταστήσουν την ηγεσία σε αυτήν την πανδημία σε όλα τα επίπεδα.

Προηγούμενες παγκόσμιες και περιφερειακές κρίσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 προσφέρουν σημαντικά μαθήματα για την αποκατάσταση της ηγεσίας των ΗΠΑ. Πράγματι, πολλά διαρκή πρότυπα συνεργασίας και θεσμικής ανάπτυξης έχουν αναπτυχθεί από στιγμές μεγάλης πίεσης: οι συνθήκες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και άλλες υπογράφηκαν στο αποκορύφωμα του πολέμου της Κορέας.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, τότε η αποτελεσματική ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι σε θέση να οικοδομήσει κάτι θετικό από την κρίση αντί να προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει για να απομονώσει και να αποξενώσει το Πεκίνο. Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατηρήσει την εξουσία , αξιοπιστία και επιρροή τους όχι μόνο λόγω του μεγέθους τους και των δυνατοτήτων τους, αλλά και με την προσέλκυση άλλων εθνών στο όραμά της για ασφάλεια και ευημερία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κίνα μετά την πρωτοφανή κρίση που έχει ξεσπάσει από την πανδημία προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της στο εσωτερικό κάνοντας μία εκστρατεία προπαγάνδας στο εξωτερικό, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει εσωτερικά την κυριαρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με τους FT, ο Ρότζερ Ροθ έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κινεζική κυβέρνηση που του ζητούσε να υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο στην κρατική νομοθεσία του Ουισκόνσιν που επαινεί την απάντηση της Κίνας στον κοροναϊό, πράγμα που ο ίδιος σκέφτηκε ότι πρέπει να είναι φάρσα. Ο αποστολέας είχε προσθέσει ακόμη και ένα ψήφισμα γεμάτο σημεία ομιλίας του Κομμουνιστικού Κόμματος και αμφίβολους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος της Γερουσίας του Ουισκόνσιν θα θέσει σε ψηφοφορία.

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Πεκίνου να εκμεταλλευτούν την κατάσταση είναι πιο πιθανό να την αφήσουν απομονωμένη και δυσπιστία στην παγκόσμια σκηνή όταν υποχωρήσει η κρίση.

Ο Wang Jisi, ένας θρυλικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνγκ, λέει ότι η λοίμωξη του ιού έχει ωθήσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στο χειρότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν επίσημοι δεσμοί στη δεκαετία του 1970.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που έχουν ταχθεί απέναντι στο Πεκίνο. Η Βόρεια Κορέα, ο μοναδικός σύμμαχος της Κίνας, ήταν η πρώτη χώρα που έκλεισε τα βόρεια σύνορά της στην αρχή της επιδημίας, παρά τις αντιρρήσεις του Πεκίνου για διεθνείς ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Η Ρωσία ακολούθησε γρήγορα. Ακόμη και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την Κίνα για το ότι κρύβει την έκταση της επιδημίας.

Μερικές από τις επικρίσεις είναι σαφώς άδικες. Οι λαϊκιστές δυτικοί πολιτικοί όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκαν στο Πεκίνο για εκτροπή και απόσπαση της προσοχής τους. Υπάρχει επίσης μια ένδειξη ρατσισμού στις εκκλήσεις για κλείσιμο των «αηδιαστικών υγρών αγορών». Όμως το Πεκίνο θα μπορούσε να είχε αποκτήσει πολύ περισσότερη συμπάθεια εάν είχε αλλάξει γρήγορα σε μια στρατηγική διαφάνειας και συνεργασίας. Αντ ‘αυτού, συνέλαβε ανθρώπους που επέκριναν τη συγκατάθεσή του, και ξεκίνησε μια παγκόσμια προπαγάνδα εκστρατεία για να δημιουργήσει αμφιβολίες για την κινεζική προέλευση του ιού και να ισχυριστεί την ανωτερότητα του αυταρχικού του συστήματος.

Όλα αυτά θα επιταχύνουν τη πίεση στην Ουάσιγκτον και αλλού για ταχεία αποσύνδεση από τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτή η προφανώς αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει πιο νόημα όταν εξετάζετε το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε ο Πρόεδρος Xi Jinping από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012. Η νομιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει υποστεί ζημιά από τα πρώτα λάθη και την καταστολή που ακολούθησε. Ο κ. Xi γνωρίζει ότι η επικείμενη οικονομική κρίση θα διαβρώσει περαιτέρω την υποστήριξη. Στην οικονομική κρίση του 2008, το Πεκίνο προσδιόρισε την ετήσια ανάπτυξη 8% ως το ελάχιστο για να αποτρέψει την κοινωνική αναταραχή. Η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε 6,8% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο διπλασιασμός του υβριδικού εθνικισμού μπορεί να αποσπάσει τον πληθυσμό, ακόμη και αν βλάπτει τη διεθνή φήμη της Κίνας μεσοπρόθεσμα. Αυτό εξηγεί γιατί οι διπλωμάτες διακινδύνευαν να μετατρέψουν έναν εχθρό σε κάποιον όπως ο κ. Roth, ένας μέχρι τώρα ουδέτερος θεατής ή ακόμη και πιθανός σύμμαχος της κινεζικής εμπορικής διπλωματίας.

Στόχος της Κίνας ήταν να δημοσιοποιήσει το ψήφισμα στην κρατική προπαγάνδα για να επικυρώσει την κυριαρχία του κόμματος στην πατρίδα

Economist: Is China winning?
Foreign Affairs: The Pandemic Won’t Make China the World’s Leader
Financial Times: Why China is losing the coronavirus narrative
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων