Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Economist: Η ελληνική οικονομία θα χτυπηθεί περισσότερο από όλες στην Ευρωζώνη

Η ελληνική οικονομία θα χτυπηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σχολιάζει σε άρθρο του ο Economist.

«Στα τέλη του προηγούμενου έτους, φαινόταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει προχωρήσει. Μετά από μια επιβράδυνση που διήρκεσε περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση, η οικονομία της αναπτύχθηκε και πάλι. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αυξήθηκε κατά 47% το 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο. Ο τουρισμός αυξανόταν, οι καταναλωτές ξόδευαν και οι ελληνικές τράπεζες μείωναν την επιβάρυνσή τους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην αρχή του τρέχοντος έτους έφθασε σε υψηλά επίπεδα, ενισχυμένη από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και τη νίκη του συντηρητικού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υποσχέθηκε να άρει τα εμπόδια στις επιχειρήσεις.

Επίσης μείωθηκε η γραφειοκρατία για να διευκολύνει την έναρξη μιας νέας επιχείρησης.Προχώρησαν σε μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, μειώνοντας το κόστος της εκτόξευσης ενός εργαζομένου, μειώθηκαν οι εταιρικοί φόροι από 28% σε 24%, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήρε εντελώς τον έλεγχο κεφαλαίων για άτομα και επιχειρήσεις.

Τον Νοέμβριο, έλαβε χώρα επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ από την China Ocean Shipping Company στον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας», σχολιάζει το περιοδικό.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες διαταραχές σε οποιαδήποτε οικονομία της ευρωζώνης, όπως σχολιάζιε και ο Jakob Suwalski του οίκου Scope, ένας οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο οποίος προβλέπει ύφεση από 7% σε 18% του ΑΕΠ το 2020.

«Καμία χώρα στη ζώνη του ευρώ, εκτός από την Κύπρο, δεν είναι περισσότερο εξαρτημένη από την Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος έχει ουσιαστικά σταματήσει να υπάρχει.Ο τομέας αντιπροσώπευε το ήμισυ της οικονομικής ανάπτυξης το 2018, περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ (90% σε τμήματα του νότιου Αιγαίου) και το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας της χώρας. Τώρα οι τουρίστες έχουν σταματήσει να έρχονται.

Στις 19 Μαρτίου, η κυβέρνηση έκλεισε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, μια ημερομηνία που σίγουρα θα επεκταθεί.

Το Ελληνικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι το έλλειμμα λόγω ακυρώσεων έχει ήδη ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα είναι ένα έθνος μικρών επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν λίγους πόρους για να περάσουν δύσκολες στιγμές.
Στις 23 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε αυστηρότερους περιορισμούς επιβάλλοντας εθνική καραντίνα.

Εκτός από μια επείγουσα ώθηση ύψους 10 δισεκ. ευρώ, ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η χώρα έχει “περισσότερα όπλα” για να προστατεύσει την οικονομία, αφού περίπου 12 δισεκ. ευρώ των ομολόγων της κηρυχθεί επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι ίσως ένα μήνυμα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο ιός», σχολιάζει ο Economist.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων