Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Economist: Η Ευρώπη μπροστά σε μία νέα μεγάλη ύφεση λόγω κορωνοϊού

Μέχρις στιγμής η Ευρώπη έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε ήπειρο από το covid-19, αλλά η πανδημία ήταν περισσότερο ένας ανεμοστρόβιλος παρά ένας τυφώνας, καταστρέφοντας ορισμένες περιοχές, αφήνοντας άλλες σχεδόν άθικτες. Η Ανατολική Ευρώπη έχει επηρεαστεί λιγότερο από τη δυτική, και ακόμη και η ανατολική Γερμανία λιγότερο από τη δυτική Γερμανία. Η Νότια Ευρώπη υπέφερε περισσότερο από τον Βορρά.

Καθώς εμφανίζονται οι προβλέψεις για την οικονομική ζημία της πανδημίας, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φαίνεται ιδιαίτερα επισφαλής. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η εε υπέγραψε τη βαθύτερη οικονομική της συρρίκνωση. Ο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, μειώθηκε κατά 2,2% την ίδια περίοδο.

Τα αριθμητικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, όταν το lockdown ήταν στο πιο αυστηρό, αναμένεται να είναι πολύ χειρότερα. Το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του lockdown, την αυστηρότητα της κοινωνικής απόστασης και τη δύναμη της κατανάλωσης

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι ευάλωτες για τρεις λόγους. Πρώτον, οι οικονομίες τους εξαρτώνται από τις εξαγωγές, αφήνοντάς τις στο έλεος της ζήτησης σε άλλες χώρες. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κυμαίνονται από 96% στη Σλοβακία και 85% στην Ουγγαρία έως 67% στη Βουλγαρία και 61% στη Λετονία. Συγκριτικά, στην Ισπανία η αναλογία είναι 35%.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης έχουν λιγότερη ικανότητα χρηματοδότησης πακέτων διάσωσης. Δεν μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλα ελλείμματα επειδή οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί να τους δανείσουν. Τα περισσότερα έχουν χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, αλλά η πιστοληπτική τους αξιολόγηση τείνει να είναι κακή. Το χρέος της Αυστρίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι τριπλάσιο από το Βουλγαρία. Ωστόσο, τα ομόλογα της βαθμολογούνται AA + από την Standard and Poor’s, μια εταιρεία αξιολόγησης, ενώ η Βουλγαρία είναι BBB.

Τέλος, πολλές χώρες της Ανατολής βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μια από τις βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία: τον τουρισμό. Στην Κροατία, για παράδειγμα, παράγει 25% του ΑΕΠ. Το wiiw πιστεύει ότι η οικονομία της Κροατίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 11% το 2020.

Όμως υπάρχουν και καλά νέα, καθώς η κεντρική Ευρώπη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εξάρτησή της από τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα. Είναι μακράν ο μεγαλύτερος
εμπορικός εταίρος των χωρών του Visegrad (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία). Η κρίση θα αλλάξει ριζικά ορισμένες πτυχές των οικονομιών της περιοχής, μερικές φορές προς το καλύτερο.

Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να επωφεληθεί από το “nearshoring” (κινήσεις από την Κίνα που αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από τη Δυτική Ευρώπη για να φέρουν την παραγωγή πιο κοντά στο σπίτι). Η άνοδος των διαδικτυακών αγορών, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη και μετά τη μείωση της πανδημίας, μπορεί να βοηθήσει επίσης. Σχετικές υπηρεσίες, όπως τηλεφωνικά κέντρα και αποθήκες, θα μπορούσαν να ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες στην περιοχή.

Η πρόβλεψη της Επιτροπής σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι «αβέβαιη», ειδικά σε χώρες που επλήγησαν σοβαρά πριν από την επιδημία της πανδημίας. Μια ελλιπής ανάκαμψη σε μια χώρα, προειδοποιεί, θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη παντού. Είναι έκκληση προς τους Ευρωπαίους να κάνουν ό, τι έκαναν οι Γερμανοί μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον προς όφελος όλων.

Economist: Eastern Europe’s covid-19 recession could match its post-communist one
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων