Το τείχος του Βερολίνου άντεξε ακόμα και την τελευταία φορά που η Αυστραλία έριξε μια σκληρή, ανεξάρτητη ματιά στην κατάσταση της άμυνάς της. Ήταν τότε «μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο – μακριά από τα κύρια κέντρα της παγκόσμιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης», μια αμυντική ανασκόπηση ολοκληρώθηκε το 1986. Μια νέα αναθεώρηση, που ανατέθηκε από την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Άντονι Αλμπανέζε, του πρωθυπουργού , και κυκλοφόρησε σε αποχαρακτηρισμένη μορφή στις 24 Απριλίου, καταλήγει ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι οι «στρατηγικές συνθήκες της Αυστραλίας είναι τώρα ριζικά διαφορετικές».
Οι κίνδυνοι στρατιωτικής κλιμάκωσης και μεγάλης σύγκρουσης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού αυξάνονται. Οι ανησυχίες για την Κίνα απαιτούν ριζική αναμόρφωση της αμυντικής στρατηγικής της Αυστραλίας. Η ανασκόπηση βλέπει τη στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας ως «τη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη από οποιαδήποτε χώρα από το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου». Θεωρεί ότι «συμβαίνει χωρίς διαφάνεια ή διαβεβαίωση» σχετικά με τις φιλοδοξίες της Κίνας. Η διεκδίκηση της κυριαρχίας της εκκολαπτόμενης υπερδύναμης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας απειλεί μια τάξη βασισμένη σε κανόνες από την οποία εξαρτάται η Αυστραλία, μια χώρα 26 εκατομμυρίων που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο εμπόριο. Η ικανότητα της Αμερικής, ως συμμάχου της Αυστραλίας, να εγγυάται την περιφερειακή ασφάλεια αμφισβητείται.
Οι ναυτιλιακές λωρίδες στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό που συντηρούν την οικονομία της είναι ευάλωτες σε αποκλεισμούς. (Η Αυστραλία γνωρίζει τα πάντα για τον εξαναγκασμό, αφού έχει υποστεί τις κινεζικές εμπορικές απαγορεύσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μόλις τώρα αίρονται.) Για να υπερασπιστεί τον εαυτό της καθώς και να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, η Αυστραλία πρέπει να είναι σε θέση να προβάλλει την ισχύ πιο μακριά από τις ακτές της , υποστηρίζουν οι στρατηγικοί σχεδιαστές. Ή, όπως το θέτει ένας εκπρόσωπος της άμυνας, «αν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε μια ομάδα αποβίβασης αμφίβιων που πλησιάζει τον Δαρβίνο, έχουμε ήδη μπερδευτεί». Η προβολή ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις αντιπροσωπεύει την πιο λογική μορφή αποτροπής, υποστηρίζει ο Bec Shrimpton του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, μιας δεξαμενής σκέψης στην Καμπέρα.
Η κύρια προβολή ισχύος της Αυστραλίας θα είναι μέσω aukus, το τριμερές σύμφωνο δημιουργίας κυμάτων βάσει του οποίου η Αμερική και η Βρετανία θα προμηθεύουν την Αυστραλία με πυρηνικά υποβρύχια. Αλλά πρέπει επίσης να αναπτύξει δυνατότητες κρούσης μεγαλύτερης εμβέλειας, με πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Αυστραλία, είπε ο κ. Marles. Αυτό θα συνεπαγόταν την αναβάθμιση των βόρειων λιμανιών και των βάσεων του, που εκτείνονται από τα νησιά Κόκος στον Ινδικό Ωκεανό έως τη βορειοανατολική πόλη Τάουνσβιλ. Πέρα από αυτό, επιμένει η αναθεώρηση, η υπεράσπιση της Αυστραλίας απαιτεί μια προσπάθεια «ολόκληρης της κυβέρνησης». Αυτό θα περιλάμβανε περισσότερους πόρους για το υπουργείο Εξωτερικών. Η αυστραλιανή περιφερειακή πολιτεία μπορεί έτσι να βοηθήσει να παραμείνει ο Ινδο-Ειρηνικός σταθερός και ανοιχτός.
Ωστόσο, μια χώρα που έχει ήδη δεσμευτεί έως και 368 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (245 δισεκατομμύρια δολάρια) για πυρηνικά υποβρύχια τις επόμενες δεκαετίες αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές όσον αφορά τις δαπάνες. Μεγάλο μέρος της έκθεσης, την οποία η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί στο σύνολό της, είναι εμπιστευτική. Ωστόσο, έργα αξίας 8 δισ. δολαρίων Αυστραλίας θα καταργηθούν ή θα αναβληθούν. Η παραγγελία για οχήματα μάχης πεζικού θα κοπεί απότομα και τα σχέδια για ένα νέο σύνταγμα κινητών οβίδων έχουν απορριφθεί. Σε αντάλλαγμα, ο στρατός θα αποκτήσει δυνατότητες κρούσης μεγαλύτερης εμβέλειας. Η Αυστραλία πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε προγράμματα με το μεγαλύτερο αποτρεπτικό αποτέλεσμα, τονίζει ο ίδιος εκπρόσωπος της άμυνας. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον συντηρητικό προκάτοχό της για ορισμένες από τις επικείμενες περικοπές. Υποσχέθηκε πολλά αμυντικά καλούδια χωρίς να λέει πώς θα τα πληρώσει. Αλλά υπάρχει δικομματική υποστήριξη για τη στρατηγική αλλαγή.
Το αμυντικό κατεστημένο είναι υποστελεχωμένο και αντιμετωπίζει διαφαινόμενες ελλείψεις δεξιοτήτων. Ωστόσο, η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων αποτελεί μέρος της πρόκλησης που περιγράφει η ανασκόπηση. Υποστηρίζει όχι μόνο μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά μια προσέγγιση «όλου του έθνους». Η εκπαίδευση και η κατάρτιση θα χρειαστούν μια σημαντική επανεκκίνηση μόνο για την υλοποίηση των πυρηνικών υποβρυχίων και των σχετικών προγραμμάτων. Οι πολιτικοί θα χρειαστεί να ηγηθούν μιας ευρείας συζήτησης σχετικά με ορισμένες από τις άλλες συνέπειες της αλλαγής στρατηγικής. Τα τρία τέταρτα των Αυστραλών πιστεύουν ότι είναι κάπως ή πολύ πιθανό ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος, να αποτελέσει στρατιωτική απειλή τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Lowy, μιας δεξαμενής σκέψης στο Σίδνεϊ. Άρα υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία για τον κίνδυνο ασφάλειας. Οι Αυστραλοί πρέπει τώρα να συμφωνήσουν σχετικά με το κόστος και τις αλλαγές που θα δεχτούν για να το μετριάσουν.
ΠΗΓΗ: economist.com