Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Economist: Γιατί οι ηλικιωμένοι Κινέζοι δεν εμβολιάζονται;

Για εβδομάδες οι αρχές στη Σαγκάη προσπάθησαν να ανακόψουν το ξέσπασμα της covid-19 με μια χαλαρή προσέγγιση που βρήκε σε… πόρτα. Μεμονωμένα κτίρια κλειδώθηκαν, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ο ιός αλλού. Τελικά, στις 28 Μαρτίου, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κλειδώσουν όλους τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης σε δύο φάσεις, ξεκινώντας από την ανατολική πλευρά της πόλης, όπου βρίσκεται το κύριο οικονομικό κέντρο. Ο κόσμος τσακώθηκε για να αγοράσει προμήθειες. Τα λαχανικά σπανίζουν. Μερικοί τραπεζίτες άρχισαν να κοιμούνται στα γραφεία τους.

Το lockdown είναι σύμφωνο με τη στρατηγική της Κίνας για την εξάλειψη του κορονοϊού, η οποία στοχεύει να συντρίψει τα κρούσματα προτού μπορέσουν να εξαπλωθούν ευρέως. Χιλιάδες νέες περιπτώσεις της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Omicron δοκιμάζουν αυτήν την προσέγγιση. Το κύμα έχει πλήξει τις περισσότερες επαρχίες. Περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις. Η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ κάνει τους Κινέζους αξιωματούχους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πριν από λίγο καιρό η πόλη είχε πολύ λίγα κρούσματα. Τώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ημερήσια ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι. Περίπου το 65% των άνω των 80 ετών στο Χονγκ Κονγκ δεν είχαν χτυπηθεί όταν ξεκίνησε το κύμα Omicron.

Παρόμοιο πρόβλημα έχει και η ηπειρωτική χώρα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, που έθεσαν τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ατόμων ως προτεραιότητα, η Κίνα εστίασε στο συνολικό ποσοστό εμβολιασμού της. Ανέρχεται σχεδόν στο 88%. Αλλά μόνο οι μισοί περίπου από τους άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Λιγότερο από το ένα πέμπτο έχουν λάβει ενισχυτική δόση. Περίπου 52 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχουν λάβει δύο τρυπήματα. Σε επίσημες ανακοινώσεις η κυβέρνηση ακούγεται ανήσυχη. Ωστόσο, οι προσπάθειές της να εμβολιάσει τους ηλικιωμένους αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια.

Ξεκινήστε με το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι πιστεύουν ότι τα εμβόλια κατά του Covid μπορεί να είναι επικίνδυνα. Όταν κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2020, το κράτος ενέκρινε δόσεις μόνο για υγιή άτομα κάτω των 60 ετών. Ανέφερε έλλειψη δεδομένων κλινικών δοκιμών για ηλικιωμένους και ευάλωτους πληθυσμούς. Πολλοί ηλικιωμένοι υπέθεσαν ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να τους βλάψουν. Κάποιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας το έκαναν επίσης. «Η πρώτη εντύπωση είναι πραγματικά κρίσιμη», λέει ο Chen Zhengming, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Αφού σχηματίσεις τη γνώμη σου, είναι πραγματικά δύσκολο να αλλάξεις, απαιτεί δέκα φορές περισσότερη προσπάθεια».

Από τότε, τα μηνύματα γύρω από τα εμβόλια κατά της Covid δεν έχουν βοηθήσει. Τζινγκοϊστικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν αποτελεσματικά ξένα τζόμπινγκ, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί στην Κίνα για φαινομενικά πολιτικούς λόγους. Αυτό πιθανώς έχει αυξήσει την υποψία και για τα κινεζικά εμβόλια, λέει ο Huang Yanzhong του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Παρόλο που το κινέζικο είδος έχει πλέον κηρυχθεί ασφαλές για τους ηλικιωμένους, ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εξακολουθούν να λένε στους ηλικιωμένους ασθενείς με ορισμένες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, να μην δέχονται τρυπήματα. Αυτό δεν έχει νόημα, λέει ο κ. Huang. «Ακόμα κι αν ανησυχείτε για τις παρενέργειες, όταν το σταθμίζετε έναντι του κινδύνου να μολυνθείτε και να πεθάνετε, είναι αδιανόητο».

Αλλά ο κίνδυνος να μολυνθείτε από τον κορωνοϊό και να πεθάνετε είναι, προς το παρόν, πολύ χαμηλός στην Κίνα – και αυτό κάνει το έργο της κυβέρνησης πιο σκληρό. Τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, οι πολιτικές του κράτους για μηδενικό Covid ήταν αποτελεσματικές. Πολλές πόλεις δεν έχουν καταγράψει ποτέ υπόθεση. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν σχεδόν εκτεθεί στον ιό και ως αποτέλεσμα δεν τον φοβούνται.

Μην καταλήξετε σαν το κοτόπουλο
Οι τοπικές κυβερνήσεις δοκιμάζουν μια σειρά από στρατηγικές για να εμβολιάσουν τους ηλικιωμένους. Στην ανατολική πόλη Nantong, οι αξιωματούχοι στηρίζονται σε νεότερους ανθρώπους, κάνοντας έκκληση στην αίσθηση του φιλικού τους καθήκοντος. Εμβολιάστε τους γονείς σας για να γίνουν οι «ασημένιοι φύλακες» της υγείας τους, λένε οι αρχές. Μια πόλη στην επαρχία του Χαϊνάν έχει κάνει μια λιγότερο υψηλή έκκληση: εμβολιαστείτε και λάβετε ένα κοτόπουλο. Αξιωματούχοι σε άλλες πόλεις προσφέρουν μαγειρικό λάδι, αυγά ή μετρητά σε αντάλλαγμα για ένα τρύπημα.

Σε ένα πάρκο στο Πεκίνο, δύο πράσινες σκηνές στήθηκαν πρόσφατα για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Οι Αρχές υποσχέθηκαν 200 γιουάν (31 $) για όσους έλαβαν την πρώτη τους δόση. Σε μια επίσκεψη του ανταποκριτή μας μισή ντουζίνα άτομα κάθονταν σε μια σκηνή. Είχαν μόλις τρυπηθεί και περίμεναν να δουν αν υπήρχαν παρενέργειες. Ακόμη και με μια σταθερή ροή ασθενών, θα χρειαστούν μήνες για να εμβολιάσει η Κίνα και να ενισχύσει τον ηλικιωμένο πληθυσμό της. Και κάποιοι θα παραμείνουν απρόθυμοι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων