Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να είναι απασχολημένοι με το πόλεμο εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός αμφιλεγόμενου θύλακα που διευθύνεται από την Αρμενία. Αυτό δεν τους εμπόδισε να αφήσουν τα σπάνια ελικόπτερα και τα τανκς για να πρωταγωνιστήσουν σε ένα μουσικό βίντεο, με τραγουδιστές, κιθαρίστες και ντράμερ.
Η μελωδία της βαρελόζης, συνοδευόμενη από μοντάζ επιδρομών βομβαρδισμού, δεν θα ήταν εκτός θέματος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και αποτελεί μέρος μιας ακατέργαστης απόπειρας της διεφθαρμένης και αυταρχικής κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν να συσπειρώσει ανθρώπους γύρω από τη σημαία.
Ο πραγματικός πόλεμος, που ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, ήταν λιγότερο τηλεγενής. Εκατοντάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους στρατιώτες, πιστεύεται ότι είναι ήδη νεκροί.
Οι μάχες είναι οι χειρότερες από το 1994, όταν οι εθνικές αρμενικές δυνάμεις κατέλαβαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές του Αζερμπαϊτζάν μετά από μια σύγκρουση που είδε δεκάδες χιλιάδες να σκοτώνονται και ένα εκατομμύριο άνθρωποι να εκτοπίζονται. Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει δώδεκα χωριά στην περιοχή Jabrayil, ένα από τα επτά που χτυπά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καταλήφθηκε από τις αρμενικές δυνάμεις.
Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από την Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία –που έχει συνάψει αμυντική συνθήκη με την Αρμενία και μια βάση εκεί, αλλά πουλά όπλα και στις δύο πλευρές– δεν εισακούστηκαν. Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, προέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει την επίθεσή της και προσέφερε τη σύμμαχη της χωρίς όρους.
Η υποστήριξη ήταν κάτι παραπάνω από ρητορική. Υπάρχουν στοιχεία ότι η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες συριακούς μισθοφόρους να πολεμήσουν για το Αζερμπαϊτζάν. Τα βίντεο των Σύρων στις πρώτες γραμμές κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα.
Στην Αρμενία, αντιθέτως, άνδρες όλων των ηλικιών, ακόμη και χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο, προσφεύγουν σε δράση. Για το Αζερμπαϊτζάν, η απώλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν τραυματική.
Αυτό ισχύει πιθανώς σε πολέμους που περιλαμβάνουν μεγάλες δυνάμεις όπως η Αμερική, η Κίνα και η Ρωσία. Έχει αποδειχθεί λάθος σε μικρότερες συγκρούσεις. Όταν η Τουρκία ξεκίνησε μια επίθεση στη βόρεια Συρία τον Φεβρουάριο, χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη tb2 της για να καταστρέψει εκατοντάδες συριακά θωρακισμένα οχήματα. Αυτό το μακελειό επαναλαμβάνεται στον Καύκασο. Το Αζερμπαϊτζάν έχει μεθοδικά ξεπεράσει ένα μεγάλο μέρος της αρμενικής αεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πανοπλίας χρησιμοποιώντας το δικό του στόλο tb2.
Η τουρκική και η Αζερμπαϊτζάν τακτική δείχνουν έναν νέο, πιο προσιτό τύπο αεροπορικής ισχύος. Τα αεροσκάφη κάνουν μια πολύ μεγάλη διαφορά για χώρες με μικρές αεροπορικές δυνάμεις, επισημαίνει η κ. Franke. Τα πολεμικά αεροπλάνα είναι ακριβά για αγορά, συντήρηση και λειτουργία.
Γι ‘αυτό η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν μόλις 52 μεταξύ τους. Το tb2, που κοστίζει μερικά εκατομμύρια δολάρια και δεν διαθέτει πιλότο, είναι αναλώσιμο. Στη Συρία και τη Λιβύη, πολλά από τα tb2 της Τουρκίας καταρρίφθηκαν από το ρωσικό Pantsir s1, ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας μικρής εμβέλειας. Αλλά τα αεροσκάφη κατέστρεψαν πολλά από αυτά τα συστήματα, με τη σειρά τους.
Η ανταλλαγή αξίζει τον κόπο, λέει ο Rob Lee του King’s College London, «σαν να ανταλλάσσει ένα πιόνι για έναν ιππότη» (υποθέτοντας ότι μια χώρα έχει μια κατάλληλα μεγάλη δεξαμενή). «Το tb2 πρέπει να οδηγήσει στις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις τι μπορούν να κάνουν αυτά τα συστήματα σε δυνάμεις εδάφους που δεν διαθέτουν επαρκή αεροπορική άμυνα», λέει ο Franz-Stefan Gady του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ένα think tank στο Λονδίνο.
Η αξία των drone δεν είναι μόνο το καταστροφικό δυναμικό τους, αλλά και η ικανότητά τους να τεκμηριώνουν τις δολοφονίες τους. Και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση έχουν κυκλοφορήσει δραματικά πλάνα από drone και στρατιώτες που καταστρέφουν τα εχθρικά άρματα μάχης. Έμαθαν από την Τουρκία, η οποία παρουσίαζε τις εναέριες εκμεταλλεύσεις της στη Συρία και τη Λιβύη. «Οι Τούρκοι είναι αφέντες της προπαγάνδας», λέει ο Aaron Stein του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής. «Κάνουν σπουδαία δουλειά χρησιμοποιώντας αυτές τις εικόνες, μετατοπίζοντας τις στα κοινωνικά μέσα και κυριαρχώντας στην αφήγηση».
Οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας του tb2 δίνουν στο Αζερμπαϊτζάν ένα πλεονέκτημα σε αυτόν τον διαγωνισμό. Εάν το Αζερμπαϊτζάν είναι απρόθυμο να πιέσει το πλεονέκτημά του με το κόστος των υψηλών θυμάτων στο έδαφος – όπως μπορεί να προτείνει η χρήση Συριακών μαχητών – τότε το να κερδηθεί ένας πόλεμος προπαγάνδας μπορεί να είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα για να κερδίσετε έναν πραγματικό.
Economist: The Azerbaijan-Armenia conflict hints at the future of war
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής