Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Economist: Η διπλωματία των εμβολίων δυναμώνει την επιρροή Ρωσίας και Κίνας στο Παγκόσμιο στερέωμα

Τον Ιανουάριο, καθώς πολλές πλούσιες χώρες παρουσίαζαν προγράμματα εμβολίων κατά της Covid-19, άλλες έμειναν πίσω.

“Σήμερα είναι πιο δύσκολο να παραλάβουμε εμβόλια παρά πυρηνικά όπλα”, παραπονέθηκε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας.

Ο κ. Vucic συνέκρινε την κατάσταση με τη βύθιση του Τιτανικού, όπου όλοι ήθελαν μια σωσίβια λέμβος μόνο για τον εαυτό τους. Η Σερβία έχει πλέον προχωρήσει μπροστά από πολλούς ευρωπαίους γείτονές της στον αγώνα εμβολιασμού – κυρίως επειδή απέκτησε ευκολότερη πρόσβαση σε κινεζικά και ρωσικά εμβόλια και υπέγραψε συμφωνίες για την παραγωγή τους. Αλλά πολλές χώρες αγωνίζονται ακόμα για να λάβουν τις παρτίδες στα χέρια τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε φτωχά μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agence France-Presse, για τις περισσότερες από 1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, μόλις το 0,2% έχουν απευθυνθεί σε άτομα που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πολλοί έχουν στραφεί στην Κίνα και τη Ρωσία για βοήθεια. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου από την Economist Intelligence Unit (EIU), μια αδελφή εταιρεία του Economist, δείχνει πώς οι δύο χώρες γεμίζουν τα κενά στους εμβολιασμούς, βοηθώντας τις φτωχές οικονομίες να εξασφαλίσουν δόσεις. Έχουν αποστείλει εκατομμύρια εμβόλια σε αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της παγκόσμιας ουράς. Αυτή η διπλωματία εμβολίων έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την παγκόσμια θέση των δύο χωρών, να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να αποκτήσει την στρατηγική τους επιρροή. Το EIU εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει παρτίδες σε περίπου 70 χώρες, κυρίως στην Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Μέχρι τις 22 Απριλίου, η Κίνα είχε διανείμει ή σχεδίαζε να εξάγει εμβόλια σε περίπου 90 χώρες (βλ. Χάρτη). Συγκριτικά, ο πλούσιος κόσμος –ιδίως η Αμερική και η ΕΕ– παρέχουν λίγα και το COVAX, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανταλλαγή εμβολίων, παρεμποδίζεται από τους πρόσφατους περιορισμούς της Ινδίας στις εξαγωγές εμβολίων.

Για να διασφαλιστεί ότι θα αποκτήσουν θέση σε μέρη όπου η δυτική επιρροή μειώνεται, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία δημιουργούν εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων στο εξωτερικό και εκπαιδεύουν τοπικούς εργαζόμενους. Οι δύο χώρες παίζουν μεγάλο παιχνίδι. Όμως, εκτός από την ενίσχυση του παγκόσμιου κύρους τους, μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν εμβόλια για να ανταμείψουν πιστούς φίλους ή να εξασφαλίσουν συγκεκριμένες εύνοιες. Η έκθεση EIU επισημαίνει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι άρχισαν συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βολιβίας σχετικά με την πρόσβαση σε ορυχεία που παράγουν ορυκτά σπάνιων γαιών και πυρηνικά έργα λίγο μετά τη Ρωσία που είχε παραδώσει μια παρτίδα του εγχώριου παραγόμενου εμβολίου Sputnik V. Και η γενναιοδωρία της Κίνας προς την Καμπότζη και το Λάος μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την ευγνωμοσύνη για την υποστήριξή τους για τη θέση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Για όλη τη διπλωματική τους επιτυχία, η Κίνα και η Ρωσία σημείωσαν λιγότερη επιτυχία στα εσωτερικά τους. Ο τεράστιος πληθυσμός της Κίνας μπορεί να παρακωλύσει τη δική του προσπάθεια εμβολιασμού και το τσίμπημα Sinovac της απέδωσε ποσοστό αποτελεσματικότητας μόλις 50,7% σε πρόσφατες δοκιμές φάσης-3 που διεξήχθησαν στη Βραζιλία, σχεδόν πάνω από το όριο του 50% που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα εμβόλια covid-19.
Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία εμβολιασμού της Ρωσίας ήταν αργή λόγω διστακτικότητας για τα εμβόλια και προβλημάτων παραγωγής. Μέχρι στιγμής και οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει μόνο 0,2 λήψεις ανά 100 άτομα την ημέρα, σε σύγκριση με σχεδόν τρεις φορές περισσότερες στη Βρετανία και τη Γαλλία και πέντε φορές περισσότερες στην Αμερική. Η EIU εκτιμά ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει εκτεταμένο εμβολιασμό μόνο στα μέσα του 2022, και η Κίνα έως τα τέλη του ίδιου έτους.

Πηγή: https://www.economist.com/graphic-detail/2021/04/29/vaccine-diplomacy-boosts-russias-and-chinas-global-standing

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων