Η θεωρία του «μαύρου κύκνου» λέει ότι τα απρόβλεπτα γεγονότα υψηλών επιπτώσεων παίζουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Πολύ πριν από το 2020 οι επιστήμονες φοβόντουσαν ότι μια ζωονόσος αναπνευστική νόσος μπορεί να προέλθει στην Ασία και να εξαπλωθεί παγκοσμίως.
Αλλά σχεδόν κανένας δεν προέβλεπε τις συνέπειες. Η ιστορία που λέγεται από μια περιστασιακή επιθεώρηση των περισσότερων οικονομικών δεδομένων είναι η εξής: λίγα συνέβησαν για δεκαετίες και στη συνέχεια το 2020 το covid-19 ανέβασε τα πάντα. Πριν από το 2020, η πιο εξελιγμένη μοντελοποίηση έδειξε ότι μια πανδημία παρόμοια με την ισπανική γρίπη του 1918 θα μπορούσε να σκοτώσει 71 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να μειώσει το 5% από το ΑΕΠ.
Ο αριθμός των νεκρών από το covid-19 φαίνεται πολύ χαμηλότερος, αλλά το χτύπημα στο GDP ήταν μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του imf τον Ιούνιο, που αναμένεται να ενημερωθεί μετά την ανακοίνωση αυτής της έκθεσης, μέχρι το τέλος του 2020 η παγκόσμια παραγωγή ενδέχεται να είναι περίπου 8% χαμηλότερη από αυτήν που θα ήταν χωρίς την πανδημία.
Οι επιδράσεις ήταν σεισμικές. Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης τον Απρίλιο, το ποσοστό των Αμερικανών ηλικίας 25 έως 54 ετών στην εργασία μειώθηκε κάτω από το 70% για πρώτη φορά σε σχεδόν 50 χρόνια. Στο δεύτερο τρίμηνο, το ένα έκτο των νέων παγκοσμίως έχασαν τη δουλειά τους. Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά περίπου ένα τέταρτο για τα υπόλοιπα, λέει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.
Οι πολιτικές μιας δεκαετίας πριν, μετά την οικονομική κρίση, θεωρήθηκαν ριζοσπαστικές εκείνη την εποχή, αλλά τώρα φαίνονται αραιές συγκριτικά. Στην αρχή η απάντηση χαρακτηρίστηκε προσωρινή. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παγώσουμε την οικονομία», δήλωσε ο Peter Hummelgaard, ο δανός υπουργός απασχόλησης, τον Μάρτιο.
Μακροπρόθεσμη επιτάχυνση
Είναι πράγματι πιο σαφές ότι πολλές αλλαγές που επιφέρει το covid-19 θα είναι μακροχρόνιες. Αυτή η ειδική έκθεση υποστηρίζει ότι η πανδημία θα ενισχύσει τις δυνάμεις που ήδη ενεργούσαν στην παγκόσμια οικονομία, επιταχύνοντας τις αλλαγές στο εμπόριο, την τεχνολογία, τη χρηματοδότηση και την οικονομική πολιτική.
Οι συνθήκες πριν από την πανδημία σφυρηλατήθηκαν από τα τρία μεγαλύτερα οικονομικά σοκ του 21ου αιώνα: την ένταξη της Κίνας στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, τη χρηματοπιστωτική κρίση και την άνοδο της ψηφιακής οικονομίας.
Η πανδημία Covid-19 είναι ένα τέταρτο μεγάλο σοκ. Η κατάρρευση της ζήτησης ξεπερνά κατά πολύ την οικονομική κρίση. Η εξοικονόμηση μπορεί να αυξηθεί για χρόνια. Τα χαμηλά και ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια είναι πιθανότερο να διαρκέσουν. Αυτό θα ενισχύσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και όταν οι οικονομίες είναι αδύναμες. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν περισσότερο τους κινδύνους των αλυσίδων εφοδιασμού που είναι τόσο εκτεταμένες όσο και ευάλωτες.
Το covid-19 θα αυξήσει την επιθυμία να τους φέρει πιο κοντά στο σπίτι και να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές. Και η πανδημία επιταχύνει την ψηφιοποίηση. Η μετάβαση των καταναλωτών από το φυσικό λιανικό εμπόριο στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επιταχυνθεί και έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
Οι μετοχές των τεχνολογικών γιγάντων έχουν αυξηθεί. Ακόμη και μετά από μια πτώση τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τεχνολογίας «fang +» του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης είχε ως αποτέλεσμα μια ετήσια απόδοση περίπου 60%. Οι εταιρείες έχουν προσαρμοστεί στην απομακρυσμένη εργασία με εκπληκτική ταχύτητα, ενισχύοντας τις επενδύσεις σε τεχνολογίες που διευκολύνουν την απομακρυσμένη παρουσία.
Η πανδημία θα σηματοδοτήσει μια καμπή στην πολιτική και τη γεωπολιτική καθώς και στα οικονομικά. Ο κόσμος θα αναδυθεί από το 2020 σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού μεγάλης ισχύος. Η εξάπλωση του covid-19 συνέπεσε και, σε ένα βαθμό, επιδείνωσε τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αμερικής.
Έχουν γίνει χειρότερα από ό, τι ακόμη και ο πιο μακεδικός παρατηρητής που είχε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια. Οι εμπορικές διαφορές, με την παράξενη εστίασή τους στα εμπορικά ελλείμματα και τις αγορές σόγιας, αποτελούν πλέον μέρος μιας ευρύτερης μάχης.
Η Αμερική έχει πιέσει τον κόσμο να απορρίψει την κινεζική τεχνολογία 5g, να αυξήσει τον έλεγχο ξένων επενδυτών, επέβαλε κυρώσεις για να περιορίσει την πρόσβαση των Κινέζων στην τεχνολογία ημιαγωγών της και αναγκάζει την TikTok, την πιο επιτυχημένη εξαγωγή καταναλωτικής τεχνολογίας της Κίνας, να πουλήσει.
Οι κινεζικές επενδύσεις στην Αμερική έχουν καταρρεύσει. Και οι δύο χώρες διαφοροποιούνται μεταξύ τους στο εμπόριο. Οι δύο οικονομίες είναι πολύ ενοποιημένες για να αποσυνδεθούν πλήρως, αλλά τώρα συνδυάζουν εκτεταμένους οικονομικούς δεσμούς με διεισδυτικές αμοιβαίες υποψίες.
Για την εγχώρια πολιτική στον πλούσιο κόσμο, η πανδημία αποτελεί πρόκληση για το status quo. Σε αντίθεση με την οικονομική κρίση, αυτό δεν φταίει στη Wall Street. Ωστόσο, η παράθεση μιας αδύναμης οικονομίας με υψηλές τιμές περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσε να προκαλέσει οργή του κοινού, ειδικά εάν συμπίπτει με την ανεργία που επικεντρώνεται στους εργαζομένους του τομέα των υπηρεσιών με χαμηλή αμοιβή.
Τα χαμηλά επιτόκια θα επιτρέψουν σημαντικές παρατεταμένες δαπάνες για έλλειμμα. Ο τρόπος με τον οποίο καταπολεμάται η ύφεση θα αλλάξει, εν μέρει επειδή σχεδόν μηδενικά επιτόκια ουδέτερη νομισματική πολιτική, αλλά και λόγω των φετινών πειραμάτων με μεταφορές μετρητών μεγάλης κλίμακας σε νοικοκυριά. Θα υπάρξει τόσο η όρεξη όσο και οι προϋποθέσεις για να διευκολυνθεί η
επανεγγραφή του κοινωνικού συμβολαίου με τρόπους που πολλοί ελπίζουν να ακολουθήσουν την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση.
Το ερώτημα θα είναι αν η σημερινή πολιτική εξαρτάται από τη δουλειά. ή εάν είναι καταδικασμένο να διοχετεύσει τη δυσαρέσκεια με την αλλαγή σε έναν άλλο γύρο λαϊκισμού με αντίστροφη εμφάνιση. Οι απαραίτητες αλλαγές εξαρτώνται από την κατανόηση του πόσο σημαντική είναι μια διαρθρωτική οικονομική μετατόπιση που μπορεί να επιφέρει η πανδημία. Η ιστορία ξεκινά με το εμπόριο.
Economist: The peril and the promise
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής