Από την εποχή που ο Κάμερον βρισκόταν στο τιμόνι του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βρετανία προσπαθούσε να εγκαθιδρύσει καλές σχέσεις με την Κίνα. Η στρατηγική πίσω από αυτή την ιδέα είναι η χώρα θα μπορούσε να διαμορφώσει την προσέγγιση της Κίνας για το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνεργαζόμενη με αυτήν. Αυτή η ελπίδα δεν έχει επιζήσει με το πέρασμα των χρόνων. Το εμπόριο και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, αλλά η Κίνα έχει καταστεί πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο δυναμική στο εξωτερικό.
Βρετανοί πολιτικοί διαπίστωσαν ότι η ένταση αυξανόταν όλο και περισσότερο. Στις 14 Ιουλίου, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την αγορά νέου κιτ από την Huawei, μια κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) της Βρετανίας από το επόμενο έτος. Οι χειριστές θα είναι υποχρεωμένοι να το καταργήσουν πλήρως έως το 2027.
Αυτό αντιστρέφει την απόφαση που ελήφθη τον Ιανουάριο να περιορίσει το μερίδιο αγοράς της Huawei στο 35% και να το αποκλείσει από τα πιο ευαίσθητα μέρη του δικτύου. Ακολούθησε νέες συμβουλές από την GCHQ, την υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα σταματούσαν την παροχή αξιόπιστων συστατικών στην εταιρεία και θα καθιστούσαν «δυνητικά αδύνατο» να επαληθεύσουν την ασφάλειά τους.
Η Βρετανία θα αλλάξει τους κανόνες μετανάστευσης για να επιτρέψει έως και 2,9 εκατομμύρια Χονγκ Κονγκ να αποκτήσουν υπηκοότητα στη Βρετανία, μετά την απόφαση των κινεζικών αρχών να επιβάλουν δρακόντειο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στην πρώην βρετανική αποικία. Αρκετοί παράγοντες κρύβονται πίσω από τη στάση.
Το ένα είναι η πολιτική της Κίνας. Η Βρετανία λέει ότι η Κίνα παραβιάζει τη συνθήκη παράδοσης του Χονγκ Κονγκ που εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του εδάφους, και η καταπίεση των μουσουλμάνων στο Σιντζιάνγκ έχει τρομάξει πολλούς βουλευτές. Ένα άλλο είναι η πίεση να απομακρυνθεί η Huawei από την Αμερική και την Αυστραλία, οι οποίοι είναι σύμμαχοι της Βρετανίας στο σύμφωνο πληροφοριών για τα πέντε μάτια και με τους οποίους η Βρετανία ελπίζει να συνάψει γρήγορες εμπορικές συμφωνίες.
Στο Κοινοβούλιο, ένας νέος σύνδεσμος των Συντηρητικών νομοθέτες που πιστεύουν ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για τους παγκόσμιους κανόνες και έχει δημιουργηθεί ελεύθερες κοινωνίες. Η έκκληση της Ομάδας Έρευνας της Κίνας είναι ευρύτερη από αυτήν της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας των σκληροπυρηνικών ομάδων Brexit. Ο Τομ Τούγκεντατ, ο αρχηγός του, είναι πρώην αξιωματικός του στρατού από τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.
Η Κίνα τιμωρεί τακτικά κράτη που λένε ή κάνουν πράγματα που την αναστάτωσαν. Το πρώτο βήμα είναι να ακυρωθούν οι συναντήσεις μεταξύ πολιτικών, όπως συνέβη όταν η κυβέρνηση του κ. Κάμερον τέθηκε στην κατάψυξη για ένα χρόνο μετά τη συνάντησή του με τον Δαλάι Λάμα, τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ. Οι οικονομικές απειλές έρχονται στη συνέχεια.
Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας μετά την Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 5% του συνολικού εμπορίου και η κυβέρνησή της είναι ικανή να στοχεύει συμβολικούς και πολιτικά ευαίσθητους εξαγωγείς. Οι εξαγωγές σολομού της Νορβηγίας χτυπήθηκαν μετά την απονομή του βραβείου ειρήνης Νόμπελ σε έναν Κινέζο αντιφρονούντα. Οι εξαγωγές βοείου κρέατος και κριθαριού της Αυστραλίας πνίγηκαν μετά από έκκληση για διεθνή έρευνα σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού.
Εάν η Κίνα έχει όρεξη να βλάψει τη Βρετανία, τότε διαθέτει μια σειρά από μάρκες και τομείς για να διαλέξει. Μια λίστα πιθανών στόχων μπορεί να περιλαμβάνει το ουίσκι ή Jaguar Land Rover, την αυτοκινητοβιομηχανία που πραγματοποιεί περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεών της στην Κίνα. Σε γενικές γραμμές, η πόλη του Λονδίνου δεν εκτίθεται άσχημα, αλλά δύο τράπεζες με ρίζες στο αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας, η hsbc και η Standard Chartered, κάνουν τα δύο τρίτα και το μισό των κερδών τους, αντίστοιχα, στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, το βασικό κόστος μπορεί να μην είναι ο σημερινός πόνος, αλλά τα μελλοντικά οφέλη που χάνονται. Η σύγκρουση με την Κίνα θα προσκρούσει σε νέες πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν στη Βρετανία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαίων συμμαθητών της. Η διαμάχη μπορεί να σκοτώσει τη σύνδεση μεταξύ των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Σαγκάης και να εμποδίσει τα αναδυόμενα πεδία, όπως η έκδοση πράσινων ομολόγων στο Λονδίνο από κινεζικές εταιρείες.
Economist: A ban on Huawei further worsens Britain’s relations with China
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής