Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Economist: Ο Covid επηρέασε και την κλιματική αλλαγή – Με το “βήμα της γαρίδας” προχωρούν οι δεσμεύσεις των κρατών

Αν και είχε προγραμματιστεί, η ημέρα της επετείου από την υπογραφή του Συμφώνου, να είναι μία μέρα που τα κράτη θα κατέγραφαν την πρόοδο τους και θα έδιναν νέες πιο δυναμικές υποσχέσεις ως προς την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τα πλούσια έθνη θα προσέφεραν περισσότερη οικονομική βοήθεια σε φτωχότερα, προκειμένου να τους βοηθήσουν να αποδεσμεύσουν τις οικονομίες τους και να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, τελικώς αποδείχθηκε πως τα κράτη καθυστερούν τις δεσμεύσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ωστόσο, η Αμερική εγκατέλειψε προσωρινά τη συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα και η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική χτυπήθηκαν από τη λίστα επισκεπτών επειδή δεν προσφέρουν αρκετά. Στο τέλος, περίπου 70 εθνικοί ηγέτες παρακολούθησαν μια virtual σύνοδο κορυφής «Κλίμα φιλοδοξίας» στις 12 Δεκεμβρίου.

Και στο τέλος της εκδήλωσης, ο Alok Sharma, υπουργός επιχειρήσεων της Βρετανίας και πρόεδρος των συνομιλιών COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα του επόμενου έτους, ρώτησε ρητορικά αν είχαν γίνει αρκετά για να εκπληρωθεί η υπόσχεση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. «Φίλοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας», είπε. «Η απάντηση σε αυτό είναι αυτή τη στιγμή: όχι. Όσο ενθαρρυντική είναι όλη αυτή η φιλοδοξία, δεν αρκεί. ”

Η σύνοδος κορυφής ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη υπόθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια μετά την έγκριση της συμφωνίας του Παρισιού. Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται ένας πενταετής μηχανισμός και μια σιωπηρή αναγνώριση ότι το άθροισμα των υποσχέσεων που έκαναν οι κυβερνήσεις το 2015 για μείωση των εθνικών εκπομπών ήταν ανεπαρκές για την επίτευξη του τελικού στόχου της σταθεροποίησης των μέσων παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5 ° C έως 2 ° C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Ο μηχανισμός απαιτεί κάθε πέντε χρόνια τα μέρη της συμφωνίας να παρουσιάζουν πιο φιλόδοξους εθνικούς κλιματικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο των μεσολαβητικών ετών.

Μεταξύ των απροσδόκητων ανακοινώσεων στη σύνοδο κορυφής, τόσο οι Μαλδίβες όσο και τα Μπαρμπέιντος, μικροσκοπικά έθνη νησιωτικών κρατών, ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα θα εξαλείψουν τις (ομολογουμένως πενιχρές) εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέσα σε δέκα χρόνια. Η Αργεντινή δήλωσε ότι θα στοχεύσει σε καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2050.

Είκοσι τέσσερις χώρες έχουν τώρα παρόμοιους μακροπρόθεσμους στόχους, οι περισσότεροι από αυτούς για τα μέσα του αιώνα ή περίπου, αν και η Φινλανδία στοχεύει να φτάσει εκεί μέσα σε 15 χρόνια. Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 ° C στη συμφωνία του Παρισιού, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μηδενιστούν γύρω στο 2050.

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από το Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός, Imran Khan, δήλωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και ότι έχει ήδη καταργήσει δύο έργα σταθμών παραγωγής ενέργειας άνθρακα. Η καύση άνθρακα παράγει το ένα τέταρτο της ισχύος της χώρας.

Ο κ. Χαν ήταν αόριστος στις ημερομηνίες μετάβασης και σημείωσε ότι τουλάχιστον μέρος της ενέργειας άνθρακα θα αντικατασταθεί από άλλη παραγωγή ορυκτών καυσίμων, αλλά πρόσθεσε ότι το 60% της ενέργειας που παράγεται στο Πακιστάν θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Το Πακιστάν συμμετέχει σε μια αυξανόμενη παγκόσμια μετατόπιση μακριά από τον άνθρακα, ο οποίος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 27% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας. Είναι σε σημαντική πτώση στην Αμερική και την Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρή στην Ασία, ιδίως στην Κίνα.

Ο τερματισμός του άνθρακα θα είναι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου της Κίνας προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα – μηδενικές καθαρές εκπομπές – έως το 2060. Αλλά όσοι ήλπιζαν, πριν από τη σύνοδο κορυφής, ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να προσφέρει κάποιες ενδείξεις ως προς το πώς θα συνέβαινε αυτό, απογοητεύτηκαν.

Επανέλαβε την υπόσχεσή του, που έγινε τον Σεπτέμβριο, ότι η Κίνα θα φτάσει τις μέγιστες εκπομπές πριν από το 2030 και ανακοίνωσε νέους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως τότε: να μειώσει περαιτέρω την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται ανά μονάδα ΑΕγχΠ · αύξηση του μεριδίου των μη ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα · και για την αύξηση του όγκου των δασών.

Στην πραγματικότητα, οι μεγάλοι τίτλοι είχαν προηγηθεί της συνόδου κορυφής για τις φιλοδοξίες από ημέρες ή εβδομάδες. Στις 11 Δεκεμβρίου οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν επιτέλους στόχο να μειώσουν τις εκπομπές του μπλοκ κατά 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 κατά την επόμενη δεκαετία, από το προηγούμενο 40%. Αυτό εξακολουθεί να είναι ασυμβίβαστο με τον στόχο του Παρισιού 1,5 ° C.

Η Βρετανία είχε προχωρήσει ακόμη μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 68% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι την ίδια ημερομηνία, καθιστώντας την πρώτη χώρα που έχει στόχο το 2030 που ευθυγραμμίζεται με την Συμφωνία του Παρισιού.

Και παρόλο που, μερικές κυβερνήσεις φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τις εκκλήσεις των ψηφοφόρων να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, πολλές άλλες έχουν ανταποκριθεί λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο covid-19 ρίχνοντας κεφάλαια σε προγράμματα έντασης άνθρακα.

Ο António Guterres, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σημείωσε ότι οι χώρες της G20 ξοδεύουν 1,5 φορές περισσότερο σε βιομηχανίες που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα παρά σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Κάλεσε επίσης τις εθνικές κυβερνήσεις να κηρύξουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα» στις χώρες τους.

Η σημασία των πακέτων ανάκτησης covid επισημάνθηκε σε μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η ετήσια «Έκθεση Κενών Εκπομπών» παρέχει προβλέψεις για το πώς οι παγκόσμιες εκπομπές είναι πιθανό να εξελιχθούν έως το 2030 και εκτιμά το χάσμα μεταξύ αυτών των πιθανών αποτελεσμάτων και των ιδανικών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού.

Η φετινή έκδοση διαπίστωσε ότι οι εκπομπές θα μειωθούν κατά 2-12% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά ότι αυτό το μικρό κτύπημα δεν είχε, μέχρι στιγμής, κάνει ελάχιστα για να μειώσει το κενό εκπομπών. Ωστόσο, δίνεται μεγάλη έμφαση στον απανθρακοποίηση καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, πράγμα που θα προκαλέσει πτώση κατά 25% στις εκπομπές του 2030, σε σύγκριση με τα σενάρια πριν από το covid.

Economist: Paris-anniversary climate pledges bring progress but fall short
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων