Πολλοί είχαν στο παρελθόν επιχειρηματολογήσει υπέρ της εργασίας από το σπίτι. Με το covid-19 οι ιδέες τους δοκιμάστηκαν σε μια τεράστια, αν όχι τυχαία δοκιμή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι τώρα: ναι, πολλή δουλειά μπορεί να γίνει στο σπίτι. Και επιπλέον, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να δουλεύουν από εκεί.
Αυτό δεν σημαίνει, από μόνο του, το τέλος του μη οικιακού γραφείου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ζωντανή συζήτηση. Ορισμένες εταιρείες φαίνονται χαλαρές σχετικά με την εγχώρια αλλαγή.
Οι κυβερνήσεις, στις οποίες θα επιβαρυνθεί κάποιο μέρος της επιβάρυνσης, εάν η πανδημία επιμείνει, κάνουν παρόμοιο τρόπο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να «επιστρέψουν στη δουλειά» – με το οποίο εννοούν «επιστροφή στο γραφείο».
Αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο. Από ότι φαίνεται το να δουλεύει κανείς από το σπίτι φαίνεται να ταιριάζει σε πολλούς υπαλλήλους. Καθώς τα lockdown έχουν μειωθεί, οι άνθρωποι βγήκαν στον κόσμο για άλλη μια φορά: οι λιανικές δαπάνες έχουν ανέβει στον πλούσιο κόσμο, ενώ οι κρατήσεις σε εστιατόρια έχουν αυξηθεί απότομα.
Ωστόσο, φαίνεται επίσης ότι η εργασία από το σπίτι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 στην Αμερικανική Οικονομική Επισκόπηση διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ήταν πρόθυμοι να δεχτούν μείωση 8% προκειμένου να εργαστούν από το σπίτι, υποδηλώνοντας ότι τους παρέχει μη χρηματικά οφέλη. Η μέση διάρκεια της σύσκεψης φαίνεται να μειώνεται. Και οι άνθρωποι μετακινούνται λιγότερο, ή καθόλου. Αυτό είναι υπέροχο για την ευημερία. Μια μελέτη από το 2004 του Daniel Kahneman του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και συναδέλφους διαπίστωσε ότι η μετακίνηση ήταν από τις λιγότερο ευχάριστες δραστηριότητες που έκαναν τακτικά οι άνθρωποι. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας διαπίστωσε ότι «οι ταξιδιώτες έχουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή … χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και υψηλότερο άγχος κατά μέσο όρο από ό, τι οι μη μετακινούμενοι
Η ώθηση της εργασίας από το σπίτι θα μπορούσε, με τη σειρά της, να κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς. Στις περισσότερες χώρες, ο μέσος εργαζόμενος αναφέρει ότι, κάτω από το κλείδωμα, έκανε περισσότερα από ό, τι θα είχε στο γραφείο. Ωστόσο, στις τρέχουσες συνθήκες, είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι αν η εργασία στο σπίτι ή στο γραφείο είναι πιο αποτελεσματική.
Ο βαθμός στον οποίο η κατ ‘οίκον εργασία παραμένει δημοφιλής πολύ μετά το πέρασμα της πανδημίας θα εξαρτηθεί από μια συμφωνία μεταξύ εταιρειών και εργαζομένων. Αλλά θα εξαρτηθεί επίσης από το εάν οι εταιρείες αγκαλιάζουν ή απορρίπτουν την αμφιλεγόμενη θεωρία ότι η εργασία από ένα γραφείο μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την παραγωγικότητα.
Η πρόκληση για τα αφεντικά, λοιπόν, είναι να βρουν τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης της ευτυχίας και της καινοτομίας των εργαζομένων, ακόμη και όταν η εργασία στο σπίτι γίνεται πιο κοινή. Μία λύση είναι να μπαίνουν όλοι στο γραφείο λίγες μέρες το μήνα. Μια προσέγγιση με την οποία οι εργαζόμενοι αφιερώνουν ένα μικρό χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη νέων ιδεών με συναδέλφους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο παραγωγική από πριν.
Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με το εργατικό δίκαιο, υποστηρίζει ο Jeremias Adams-Prassl του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ακριβώς όπως η άνοδος της οικονομίας προκάλεσε ερωτήσεις και δικαστικές υποθέσεις σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι υπάλληλος ή αυτοαπασχολούμενος, η αυξημένη δημοτικότητα της κατ ‘οίκον εργασίας ασκεί πιέσεις σε νόμους που δημιουργήθηκαν γύρω από την υπόθεση ότι οι άνθρωποι θα δουλεύουν μακριά σε ένα γραφείο. Κανείς δεν έχει σκεφτεί ακόμα πώς πρέπει να παρακολουθούν οι επιχειρήσεις τον συμβατικό χρόνο εργασίας σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν παρακολουθεί φυσικά, ούτε για το βαθμό στον οποίο οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν τους εργαζόμενους στο σπίτι.
Οι μάχες για τις ευθύνες των εργοδοτών έναντι των οικιακών τους εργαζομένων σίγουρα δεν μπορούν να είναι πολύ μακριά. Πρέπει μια επιχείρηση να πληρώσει για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο ενός εργαζομένου ή για τη θέρμανση του στους νεκρούς του χειμώνα; Η αντιμετώπιση αυτών των ερωτήσεων δεν θα είναι εύκολη. Αλλά οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να αδράξουν τη στιγμή. Η πανδημία, για όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειές της, προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τον κόσμο της εργασίας.
Economist: Covid-19 has forced a radical shift in working habits
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής