Κανείς δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και επειδή πολλοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, κανείς δεν ξέρει πόσοι παραμένουν στο εξωτερικό, ούτε πόσοι είναι σήμερα στην Ουκρανία. Ένα πράγμα είναι σίγουρο όμως, λέει η Iryna Kurylo, ερευνήτρια από το Ινστιτούτο Ptoukha του Κιέβου, η οποία είναι εξόριστος στην Πράγα. Το «δημογραφικό τίμημα» που θα επιβληθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας θα είναι πολύ υψηλό.
Οι δημογραφικές στατιστικές της Ουκρανίας ήταν αποσπασματικές ακόμη και πριν από την εισβολή. Τώρα, αν υπάρχουν νέα στοιχεία, έχουν κηρυχθεί μυστικά για τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό που δεν είναι μυστικό, ωστόσο, είναι ότι εδώ και χρόνια η Ουκρανία είναι μια από τις πιο γρήγορα συρρικνούμενες χώρες στον κόσμο. και ο πόλεμος φυσικά επιταχύνει την παρακμή του.
Κατά την ανεξαρτησία το 1991 υπήρχαν σχεδόν 52 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα. Μια απογραφή το 2001 κατέγραψε τον πληθυσμό στα 48,5 εκατομμύρια. Έκτοτε δεν έχει γίνει απογραφή. Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση λίγο πριν την εισβολή, ζούσαν 37,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Αυτός ο αριθμός ήταν κοντά σε μια εκτίμηση που έγινε το 2020 χρησιμοποιώντας πηγές όπως δεδομένα συνταξιοδοτικών ταμείων και κινητών τηλεφώνων. Συζητώντας αυτή την έρευνα, ο Dmytro Dubilet, τότε κυβερνητικός αξιωματούχος, είπε ότι 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία και δεν είχαν επιστρέψει.
Επίσης, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η στατιστική υπηρεσία της Ουκρανίας υπολόγισε ότι υπήρχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία μισά των επαρχιών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. και η απογραφή της Ρωσίας το 2021 ζήτησε 2,4 εκατομμύρια στην προσαρτημένη Κριμαία. Αν είναι κατά προσέγγιση σωστά, αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας υπήρχαν περίπου 43,5 εκατομμύρια άνθρωποι πριν από την εισβολή, που είναι περίπου 16% λιγότερο από ό,τι στην ανεξαρτησία.
Ο τελευταίος αριθμός για τον αριθμό των προσφύγων στο εξωτερικό είναι 7,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο άλλο πρακτορείο ανέφερε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια από αυτούς είχαν επιστρέψει στην πατρίδα τους. Η Ella Libanova, δημογράφος στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, πιστεύει ότι υπάρχουν τώρα περίπου 34-35 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Αλλά τα όποια στοιχεία είναι εικαστικά, γιατί πολλοί πρόσφυγες μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ της οικογένειας στο σπίτι και της χώρας καταφυγής τους.
Μακροπρόθεσμα, το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς τους πρόσφυγες, που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, θα επιστρέψουν ποτέ στο σπίτι. Από τον Σεπτέμβριο τα περισσότερα προσφυγόπουλα παρακολουθούν μαθήματα, είτε σε σχολεία της χώρας υποδοχής είτε διαδικτυακά. Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο βαθιές θα έχουν οι ρίζες τους στις νέες τους χώρες και τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψουν στην Ουκρανία. Οι μητέρες τους είναι ως επί το πλείστον γυναίκες σε ηλικία εργασίας και, όταν αρθεί ο περιορισμός εν καιρώ πολέμου για τους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών που εγκαταλείπουν τη χώρα, πολλοί από τους πατέρες τους θα ενταχθούν σε αυτές αντί να πάει το ρεύμα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ακόμη και πριν από την εισβολή, ο πληθυσμός της Ουκρανίας γερνούσε γρήγορα και οι άνδρες και οι γυναίκες σε ηλικία εργασίας και αναπαραγωγικής ηλικίας ήταν οι πιο πιθανό να μεταναστεύσουν. Κάθε χρόνο από το 1991, περισσότεροι Ουκρανοί πεθαίνουν από ό,τι γεννήθηκαν. Το 2021, εν μέρει λόγω του covid-19, υπήρχαν 442.280 περισσότερα φέρετρα γεμάτα από λίκνες σε ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή. Οι Ουκρανοί, ειδικά οι άνδρες, πίνουν και καπνίζουν πάρα πολύ. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το προσδόκιμο ζωής τους ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Το 2020, ο μέσος Ουκρανός άνδρας θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει μέχρι τα 66, έντεκα και μισό χρόνια λιγότερα από τον μέσο άνδρα στην E.E.
Μια μελέτη τον Μάρτιο από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία αναρωτήθηκε πώς ο πόλεμος μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας. Προέβλεψε ότι θα μειωνόταν μεταξύ 17% και 33% στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονταν από την κυβέρνηση πριν από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο χειρότερο σενάριο, είπε, θα υπήρχαν μόνο 28 εκατομμύρια άνθρωποι, με τον αριθμό των ενηλίκων και των παιδιών σε ηλικία εργασίας να μειώνεται κατά 36% και 56% αντίστοιχα. Όχι λοιπόν πολλοί νέοι, και ακόμη λιγότεροι μελλοντικοί γονείς.
Ο καθηγητής Kurylo σημειώνει ότι η Ουκρανία έχει επιβιώσει από δημογραφικές καταστροφές στο παρελθόν, όπως ο λιμός που προκλήθηκε από τις πολιτικές του Στάλιν το 1932-33, ο οποίος σκότωσε σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους και την απώλεια 7 εκατομμυρίων κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Για αυτόν τον λόγο αναμένει μια αναβίωση μετά τον πόλεμο – όπως συνέβη στη δυτική Ευρώπη μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα. Αλλά υπάρχουν λόγοι να φοβόμαστε ότι ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα μπορούσε να συνεχίσει να συρρικνώνεται. Το 1950 η μέση Ουκρανή θα μπορούσε να περιμένει να κάνει 2,8 παιδιά. Αυτό είχε πέσει στο 1,16 το 2021, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον πλανήτη.