Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Economist: Οι προκλήσεις του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών

Το νέο έτος για την Αμερική αναμένεται να είναι αρκετά καλύτερο από το προηγούμενο. Η χώρα είχε πληγεί από μια τέτοια σειρά σκανδάλων και καταστροφών το 2020 που, όταν οι ψηφοφόροι έφτασαν στις κάλπες, η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ δέκα μήνες νωρίτερα δεν δικαιολογούσε πιθανή επανεκλογή.

Πολλοί Αμερικανοί αυτή τη στιγμή είναι νεκροί από το covid-19. Πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν. Τα φυλετικά παράπονα που επισημαίνονται από τις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter – μερικές από τις μεγαλύτερες της αμερικανικής ιστορίας – αποτέλεσαν ένα ακόμη λόγο που ο Τραμπ έχασε τις εκλογές. Η άρνηση του κ. Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα έθεσε ακόμη και σε αμφισβήτηση τη δημοκρατία της χώρας.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα θα συνεχιστούν έως το 2021. Η οικονομία θα είναι ασταθής, όσο ο ιός παραμένει ανεξέλεγκτος. Η δυσπιστία για την εκλογική διαδικασία που ενθάρρυνε ο κ. Trump μεταξύ των υποστηρικτών του θα είναι μακροχρόνια. Ωστόσο, το απλό γεγονός της εκτόξευσής του από τον Λευκό Οίκο – αφού έγινε ο τέταρτος πρόεδρος σε έναν αιώνα που δεν κατάφερε να κερδίσει μια δεύτερη θητεία – βελτίωσε τις προοπτικές της Αμερικής να διαχειριστεί τα προβλήματά της.

Εσωτερικές προκλήσεις

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να έχει αρκετή δουλειά κατά την έναρξη των καθηκόντων του. Θα ακυρώσει την απόσυρση της Αμερικής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα επανέλθει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και θα αποκαταστήσει τις προστασίες της κυβέρνησης Ομπάμα για τους λαθρομετανάστες που μεταφέρονται στην Αμερική ως παιδιά.

Θα ακυρώσει την απαγόρευση του κ. Τραμπ για ταξιδιώτες από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες. Ο κ. Μπάιντεν θα τερματίσει την πολιτική του προκατόχου του για το διαχωρισμό των παράνομων παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους και θα ξεκινήσει αποστολή να βρει τους αγνοούμενους γονείς 545 παιδιών μεταναστών υπό κράτηση. Θα εκδώσει προεδρικό διάταγμα που θα υποχρεώνει τους πολίτες σε χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η κυβέρνησή του θα λάβει επίσης γρήγορα μέτρα για την ανοικοδόμηση των αμερικανικών θεσμικών οργάνων που έχουν πληγεί από τη θητεία Trump. Θα αποκαταστήσει αξιόπιστους επιστήμονες στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και θα επαναφέρει τα τείχη προστασίας για την προστασία της ανεξαρτησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Εξωτερικών του κ. Μπάιντεν θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την τάξη στο διπλωματικό σώμα της Αμερικής όσο και στις συμμαχίες της.

Αυτά τα μέτρα θα έχουν επιπλέον σημασία λόγω της αποτυχίας των Δημοκρατικών να συλλάβουν τη Γερουσία τον Νοέμβριο. Είναι απίθανο να το διορθώσουν κερδίζοντας τις δύο εκλογές της Γερουσίας που θα διεξαχθούν στη Γεωργία στις αρχές Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπάιντεν δεν θα είναι σε θέση να περάσει σχεδόν καμία από τις οικονομικές, υγειονομικές, υγειονομικές, κλιματικές και φορολογικές πολιτικές που υποσχέθηκε στην πορεία.

Εξωτερικές προκλήσεις

Στην εξωτερική πολιτική, η νέα διοίκηση θα φέρει ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με τον προκάτοχό της – και περισσότερη συνέχεια από ό, τι πολλοί αναμένουν. Ο κ. Μπάιντεν θα καταπραΰνει τους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής και θα επαναφέρει την αμερικανική ηγεσία στις πολυεθνικές προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, της ρωσικής επιθετικότητας και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Αλλά θα διατηρήσει την αντιπολιτευτική στάση της κυβέρνησης Τραμπ προς την Κίνα, καθώς και ορισμένα από τα τιμολόγιά της. Θα επιβραδύνει, αλλά όχι αντίστροφα, την αποδέσμευση της Αμερικής από το Αφγανιστάν. Και στην επιταχυνόμενη μετατόπιση της Αμερικής στην εστίαση από τα δυτικά προς τα ανατολικά – την οποία ο κύριος Μπάιντεν δεν θα διακόψει – αυτοί οι ίδιοι παλιοί σύμμαχοι μπορεί να εντοπίσουν κάτι περισσότερο από μια ένδειξη του στυλ συναλλαγής του κ. Τραμπ.

Παρά τους περιορισμούς στην εξουσία του, το 2021 θα μπορούσε να αποδειχθεί καλό για τον κ. Μπάιντεν. Αυτό θα βασιστεί κυρίως στην ικανότητα της διοίκησής του να διαχειριστεί γρήγορα τον εμβολιασμό κατά του covid-19. Εάν αυτό πάει ομαλά, η οικονομία θα αντισταθμίσει γρήγορα το χαμένο έδαφος της και η δημοτικότητα του κ. Biden θα αυξηθεί. Εάν δεν το κάνει, η ελπίδα που θα προκληθεί από το τέλος της θητείας του κ. Τραμπ σύντομα θα εξαφανιστεί — προς όφελος του πρώην προέδρου.

Ο βαθμός κατά τον οποίο ο κ. Trump θα υποχωρήσει από τη δημόσια ζωή είναι ένα άλλο μεγάλο ερώτημα για το επόμενο έτος. Μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος φοβούνται ότι, ακόμα και αν ξεπεράσουν την ήττα του κόμματος στο Twitter και την τηλεόραση, ο κ. Trump θα αποτελέσει εμπόδιο στη μεταρρύθμισή του. Οι φόβοι τους πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν.

Economist: Joe Biden’s in-tray is already overflowing
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων