Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Economist: Οι συνελεύσεις πολιτών πρέπει να αποτελούν «πυξίδα» για τους πολιτικούς

Το 403 π.Χ. η Αθήνα αποφάσισε να αναθεωρήσει τους θεσμούς της. Ένας καταστροφικός πόλεμος με τη Σπάρτη έδειξε ότι η άμεση δημοκρατία, με την οποία οι ενήλικες άνδρες πολίτες ψήφισαν για νόμους, δεν αρκούσε για να εμποδίσει τους εύγλωσσους δημαγωγούς να πάρουν ό, τι ήθελαν, και μάλιστα να ανατρέψουν τη δημοκρατία εντελώς. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα νέο όργανο, που επιλέχθηκε με κλήρωση, για τον έλεγχο των αποφάσεων των ψηφοφόρων. Ονομάστηκε νομοθετικά ή «στρώματα του νόμου» και θα του δοθεί ο χρόνος να συλλογιστούν δύσκολες αποφάσεις, που δεν γίνονται αντιληπτές από ασημένιους ρήτορες και τα σχέδια φιλόδοξων πολιτικών.

Αυτή η αρχαία ιδέα είναι πίσω στη μόδα και όχι πριν από το χρόνο. Σε όλο τον κόσμο δημιουργούνται «συνελεύσεις πολιτών» και άλλες διαβουλευτικές ομάδες για να εξετάσουν ερωτήματα που οι πολιτικοί αγωνίστηκαν να απαντήσουν. Πάνω από εβδομάδες ή μήνες, περίπου 100 πολίτες – επιλέχθηκαν τυχαία, αλλά με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σώμα που να αντανακλά τον πληθυσμό στο σύνολό του όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, το εισόδημα και την εκπαίδευση – συναντιούνται για να συζητήσουν ένα διχαστικό θέμα σε μια υπό εξέταση, προσεκτικός τρόπος. Συχνά πληρώνονται για το χρόνο τους, για να διασφαλιστεί ότι δεν είναι μόνο τα πολιτικά βούλια που εγγραφούν. Στο τέλος παρουσιάζουν τις συστάσεις τους στους πολιτικούς. Πριν από το covid-19, αυτοί οι πολίτες συναντήθηκαν σε συνεδριακά κέντρα σε μεγάλες πόλεις όπου, ανακατεύοντας μεσημεριανά διαλείμματα, ανακάλυψαν ότι τα τέρατα που διαφωνούν μαζί τους αποδείχθηκαν τελικά ανθρώπινα. Τώρα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, συγκεντρώνονται κυρίως στο Zoom.

Οι συνελεύσεις των πολιτών προωθούνται συχνά ως ένας τρόπος για να αντιστραφεί η πτώση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, η οποία υπήρξε απότομη στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου την τελευταία δεκαετία περίπου. Πέρυσι, η πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις στην Αμερική, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστραλία – μαζί με πολλές άλλες πλούσιες χώρες – ένιωσαν ότι, ανεξάρτητα από το κόμμα που κερδίζει εκλογές, τίποτα δεν αλλάζει. Οι πολιτικοί, ένα κοινό παράπονο, δεν κατανοούν ούτε ενδιαφέρονται για τη ζωή και τις ανησυχίες των απλών ανθρώπων.

Οι συνελεύσεις των πολιτών μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού. Δεν αποτελούν υποκατάστατο της καθημερινής νομοθεσίας, αλλά ένας τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο όταν οι πολιτικοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα και απέτυχαν. Οι απλοί άνθρωποι, όπως φαίνεται, είναι αρκετά λογικοί. Ένα μεγάλο τετραήμερο διασκεδαστικό πείραμα στην Αμερική μείωσε τις απόψεις των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τη μετανάστευση. Οι δημοκράτες έγιναν λιγότερο πρόθυμοι να αυξήσουν τον ελάχιστο μισθό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, δύο συνελεύσεις πολιτών 18 μηνών στην Ιρλανδία έδειξαν ότι η χώρα, παρά τις βαθιές καθολικές της ρίζες, ήταν πολύ πιο κοινωνικά φιλελεύθερη από ό, τι είχαν συνειδητοποιήσει οι πολιτικοί. Οι συνελεύσεις συνιστούσαν συντριπτικά τη νομιμοποίηση του γάμου του ίδιου φύλου και της άμβλωσης.

Ίσως επειδή οι συνελεύσεις των πολιτών αντικατοπτρίζουν τον πληθυσμό, τα συμπεράσματά τους φαίνεται επίσης να το ελκύουν. Ο γάμος του ίδιου φύλου και η άμβλωση νομιμοποιήθηκαν και οι δύο στην Ιρλανδία όταν επιβλητικές πλειοψηφίες στα δημοψηφίσματα έδειξαν ότι η χώρα είχε επιτύχει νέα συναίνεση μετά από χρόνια πολέμων. Και τα συγκροτήματα δεν είναι μόνο για εμπλεκόμενους τύπους μεσαίας τάξης. Μια ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με λιγότερη εκπαίδευση, καθώς και εκείνοι που είναι πιο δύσπιστοι για τους πολιτικούς, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ιδέα.

Οι συνελεύσεις των πολιτών είναι καλοί, εν ολίγοις, να βρουν λύσεις σε ακανθώδη ή πολωτικά ζητήματα στα οποία οι πολιτικοί έχουν συλληφθεί από τα άκρα του κόμματός τους. Αλλά λειτουργούν καλύτερα αν ακολουθούν ορισμένους κανόνες. Κατ ‘αρχάς, οι εθνικοί πολιτικοί πρέπει να τους αγκαλιάσουν. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι ήταν σε τοπικό ή πολιτειακό επίπεδο. Μια πρόσφατη Συνέλευση για το Κλίμα στη Βρετανία ιδρύθηκε από μια σειρά κοινοβουλευτικών επιτροπών. η κυβέρνηση δεν είχε κανένα ρόλο σε αυτό.

Οι συνελεύσεις πρέπει επίσης να έχουν μια σαφή ερώτηση προς συζήτηση. Πρέπει ο γάμος των ομοφυλοφίλων να νομιμοποιηθεί; Πώς μπορεί η πόλη μας να ζήσει με τα μέσα της; Η τρέχουσα συνέλευση των πολιτών στη Σκωτία είναι ένα παράδειγμα τι πρέπει να αποφύγετε. Έχει μια σειρά από ερωτήσεις που πιπιλίζουν τον αντίχειρα, όπως: «Τι είδους χώρα επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε;» – προσκαλώντας μια εξίσου απροσδόκητη απάντηση.

Τέλος, οι πολιτικοί που συγκροτούν συνελεύσεις πολιτών πρέπει πραγματικά να είναι ανοιχτοί στα συμπεράσματά τους. Δεν μπορούν απλώς να αναζητούν έγκριση των δικών τους προκαταλήψεων. Η Nicola Sturgeon, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, χαράζει την ακεραιότητα της συνέλευσης εκεί, εγκαινιάζοντας την ταυτόχρονα με την ανανέωση του στόχου της ανεξαρτησίας του κόμματος, καθιστώντας όλη την διαδικασία ύποπτη στα μάτια εκείνων που δεν συμμερίζονται τις πεποιθήσεις της. Οι συνελεύσεις θα πρέπει αντ ‘αυτού να συσταθούν με πνεύμα ανοικτής συζήτησης, πειράματος και προθυμίας να ακούσουν άλλες απόψεις.

Και οι πολιτικοί θα πρέπει να υπόσχονται να θέσουν σε ψηφοφορία τις συστάσεις της συνέλευσης των πολιτών στο κοινοβούλιο ή, όταν χρειάζεται, ένα δημοψήφισμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Εάν ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τους ανθρώπους, θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους ανθρώπους.

Economist: Politicians should take citizens’ assemblies seriously

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων