Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Economist: Το πανδημικό σοκ θα ωφελήσει πολύ τις πολυεθνικές

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι οικονομολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν πόσο δαπανηρά είναι τα lockdown που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, κυριαρχούν ερωτήματα, όπως θα συρρικνωθεί η οικονομία κατά ένα δέκατα ή ένα τρίτο; Πόσους μήνες θα διαρκέσει η πτώση;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα κανένας αναλυτής δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια. Μια παρόμοια ασήμαντη και ανακριβής άσκηση συμβαίνει στις αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο θα πέσουν οι ταμειακές ροές τους και αν έχουν τους πόρους για να επιβιώσουν.

Εν μέσω του χάους, τουλάχιστον ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: μερικές ισχυρές επιχειρήσεις πρόκειται να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή. Ήδη κάποιες είναι μια πηγή χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Κοστίζει λιγότερο για να ασφαλιστεί το χρέος της Johnson & Johnson από την αδυναμία του Καναδά. Ο ακαθάριστος όγκος μετρητών της Apple ύψους 207 δισ. Δολαρίων υπερβαίνει το δημοσιονομικό κενό των περισσότερων χωρών.

Η Unilever διοχετεύει μετρητά στο στρατό των προμηθευτών της. Μακροπρόθεσμα, αυτή η ομάδα επιχειρήσεων, μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς επενδύοντας περισσότερο από τους ανταγωνιστές. Το πρόβλημα είναι ότι η επόμενη μέρα της πανδημίας θα περιορίσει πολύ όλα αυτά τα μεγαθήρια.

Οι κρίσεις είναι ο μηχανισμός διαλογής του καπιταλισμού, καθώς αποκαλύπτει τα αδύναμα επιχειρηματικά μοντέλα και τεντωμένους ισολογισμούς.

Το Economist υπολόγισε το κέρδος των μεγαθηρίων, βάσει τεσσάρων βασικών παραγόντων: το κόστος της ασφάλισης του χρέους τους έναντι αθέτησης, τα περιθώρια λειτουργίας, τα ταμειακά αποθέματα και τη μόχλευση. Ορισμένες μεσαίες επιχειρήσεις βαθμολογούνται καλά, αλλά οι ισχυρότερες τείνουν να είναι ακόμα καλύτερες, μετρώντας την αποτίμηση και τα κέρδη.

Η Silicon Valley και το Big Pharma κυριαρχούν. Οι εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν 48 από τους 100 κορυφαίους. Οι εταιρείες όπως η Microsoft (10η), η Apple (13ο), το Facebook (14ο) και η Alphabet (18ο) λειτουργούν με μεγάλα χρηματικά αποθέματα.

Η ανθεκτικότητα των πολυεθνικών πρέπει τελικά να μετατραπεί σε ένα διαρκές πλεονέκτημα, επιτρέποντάς τους να κερδίσουν το μερίδιο αγοράς με την πάροδο του χρόνου. Το κόστος κεφαλαίου τους θα είναι χαμηλότερο. Οι προμηθευτές θα τους ευνοούν από τους πιο αδύναμους πελάτες.

Με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και τα μεγαλύτερα ταμειακά αποθέματα, θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά υψηλότερες επενδύσεις, ακόμη και όταν άλλες επιχειρήσεις θα μειώσουν. Μερικοί θα επιδιώξουν εξαγορές, που ενθαρρύνονται από κυβερνήσεις οι οποίες θέτουν την επιβίωση των μεγάλων εταιρειών και των θέσεων εργασίας μπροστά από τις αντιμονοπωλιακές ανησυχίες.

Βέβαια δεν θα είναι όλα ρόδινα για τις επιχειρήσεις – μεγαθήρια. Αφού περάσει ο κορωνοϊός θα πληθύνουν οι φωνές που θα θέλουν μία νέα κοινωνική σύμβαση, με τις επιχειρήσεις να πιέζονται να προσφέρουν ζωτικά προϊόντα για χαμηλότερες τιμές και να δίνουν περισσότερη ασφάλεια στους εργαζομένους.

Ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει λιγότερο δαρβινικός, καθώς οι αδύναμες επιχειρήσεις θα υποστηριχτούν από τις κυβερνήσεις με την μορφή των επιδοτούμενων δανείων. Το ποσό που προορίζεται για φτηνά επιχειρηματικά δάνεια και εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι τουλάχιστον 4 τρις δολάρια ή το ένα πέμπτο του ανεξόφλητου εταιρικού τους χρέους.

Ο κορωνοϊός δεν θα έχει μόνο μακροχρόνιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Θα αλλάξει επίσης και τη δομή του παγκόσμιου επιχειρείν.

Economist: The pandemic shock will make big, powerful firms even mightier
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων