Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Economist: Ποιος υποψήφιος πρόεδρος έχει το «χρίσμα» από την Wall Street;

Οι σχέσεις μεταξύ χρηματοδοτών της Wall Street και πολιτικών αποτελούν αντικείμενο πολλών ελέγχων. Άλλωστε δεν είναι κρυφό ότι η Goldman Sachs, αποκαλείται κάποιες φορές “Government Sachs”.

Αλλά πόσο σημαντικές είναι οι δωρεές στη Νέα Υόρκη για την πολιτική επιτυχία στην Ουάσιγκτον; Ο ποσοτικός προσδιορισμός της σχέσης μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τα εκτεταμένα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με τις δωρεές καμπάνιας.

Το πρώτο καθήκον είναι να αποφασίσει ποιος μετράει ως ελίτ της Wall Street. Εκτός από τα αφεντικά τραπεζών όπως η JPMorgan Chase και η Morgan Stanley, περιλαμβάνουν επίσης τους επικεφαλής ορισμένων hedge fund, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και εταιρείες διαχείρισης πλούτου στη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ και το Κονέκτικατ.

Από την πλευρά των πολιτικών κλίσεων, πολλά άλλα έχουν μετατοπιστεί από τις τελευταίες εκλογές. Πρώτον, τα ποσά που δόθηκαν έχουν μειωθεί. Το 2016 οι χρηματοδότες παρείχαν 130 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές εκστρατείες, ή 1,4% του συνόλου που συγκεντρώθηκαν.

Μέχρι στιγμής αυτός ο κύκλος, το μερίδιό τους είναι μόλις 0,5%. Εντυπωσιακά, πολλοί φαίνεται να ξεχωρίζουν το 2020. περίπου το ένα πέμπτο εκείνων που έδωσαν ουσιαστικά στις τελευταίες εκλογές δεν έδωσαν τίποτα το 2020. Αυτή η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των συνεισφορών στην προεδρική εκστρατεία, ιδιαίτερα σε αυτή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Stephen Schwarzman της Blackstone, μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών, που έχει δώσει περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια φέτος, σε σύγκριση με περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία
φορά, είναι ο μόνος τιτάνας που έχει αυξήσει το μερίδιό του στον πρόεδρο. Ο κ. Mercer έδωσε περισσότερα από 15,7 εκατομμύρια δολάρια σε επιτροπές που σχετίζονται με τον Τραμπ το 2016. Αυτή τη φορά έχει δώσει λιγότερα από 400.000 $.

Είναι μια παρόμοια ιστορία με τον Joe Biden, τον Δημοκρατικό διεκδικητή. Οι δύο μεγαλύτεροι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του στη Wall Street είναι ο κ. Soros και ο κ. Shaw, και οι δύο έχουν δώσει περίπου 500.000 δολάρια ο καθένας – λιγότερα από αυτά που είχαν δώσει στη Χίλαρι Κλίντον σε αυτό το σημείο στον αγώνα της εναντίον του Τραμπ το 2016.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου προσελκύουν περισσότερη προσοχή. Η ομάδα της Wall Street έχει δώσει πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια σε υποψήφιους Γερουσιαστές και 19 εκατομμύρια δολάρια στους αγώνες του Σώματος, τριπλασιάζοντας το σύνολο που συνέβαλε στους αγώνες του Κογκρέσου σε αυτό το σημείο το 2016. Το “Senate Majority pac” (smp) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Δημοκρατικούς δωρητές. Ο κ. Shaw έχει δώσει περισσότερες εκστρατείες στη Γερουσία από ό, τι στον κ. Biden. Ο κ. Simons έχει δώσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια στο smp.

Για αυτό και οι εκλογές για το Κογκρέσο παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον επειδή θεωρούνται αυξημένης σημασίας. Ωστόσο, τα χαμηλά ποσά στην προεδρική μάχη μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια απογοητευτική πραγματικότητα – ότι ούτε ο Τραμπ ούτε ο Μπάιντεν προκαλούν πολύ ενθουσιασμό. Τουλάχιστον όσοι ανησυχούν ότι η Wall Street έχει την Ουάσιγκτον στην τσέπη της μπορούν να παρηγορηθούν στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι χρηματοδότες δεν παρέχουν το είδος των χρημάτων που μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό του αγώνα.

Economist: Who does Wall Street back for president?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων