Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Economist: Πως να αντιμετωπίσετε την ελευθερία του λόγου στα κοινωνικά δίκτυα;

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Google μπορεί να φαίνονται πολύ μακριά από εκείνα που πρόκειται να ληφθούν εναντίον Facebook, Twitter και κοινωνικών μέσων. Το ένα επικεντρώνεται με ένα εταιρικό συμβόλαιο, το άλλο με έναν τυφώνα κατηγορίας 5 δημοφιλούς εξωφρενικού εξοπλισμού που εξουδετερώνει μη λογικές εταιρείες τεχνολογίας για υποτιθέμενη καταστροφή της κοινωνίας.

Η αριστερά λέει ότι, από τις θεωρίες συνωμοσίας του QAnon έως την υποκίνηση των λευκών υπερασπιστών, τα κοινωνικά μέσα πνίγουν τους χρήστες στο μίσος και το ψέμα. Η δεξιά κατηγορεί τις τεχνολογικές εταιρείες λογοκρισίας, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας ενός αμφίβολου άρθρου που ισχυρίζεται ότι υπάρχει διαφθορά στην οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου.

Ωστόσο, το ζήτημα του τι πρέπει να κάνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται καλύτερα στα ίδια τέσσερα στάδια με την υπόθεση εναντίον της Google: βλάβη, κυριαρχία, διορθωτικά μέτρα και καθυστέρηση. Διακυβεύεται ποιος ελέγχει τους κανόνες της δημόσιας ομιλίας.

Το ένα δέκατο των Αμερικανών πιστεύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ευεργετικά. σχεδόν τα δύο τρίτα που προκαλούν βλάβη. Από τον Φεβρουάριο, το YouTube έχει εντοπίσει πάνω από 200.000 “επικίνδυνα ή παραπλανητικά” βίντεο στο covid-19. Πριν από την ψηφοφορία το 2016, 110 εκατομμύρια-130 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί είδαν ψεύτικες ειδήσεις.

Αλλού, οι κυβερνήσεις έχουν επίσης χρησιμοποιήσει εταιρείες κοινωνικών μέσων για να υπερβούν το νόμο, συχνά χωρίς δημόσια συζήτηση. Στο Λονδίνο, η Μητροπολιτική Αστυνομία ζητά να καταργήσει νομικές, αλλά ενοχλητικές, θέσεις. Τον Ιούνιο, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών τεχνολογίας, διότι μείωσε την ελευθερία του λόγου – μια πρωτοβουλία που σίγουρα θα επανεξεταστεί μετά τη δολοφονία του κ. Paty.

Τα εμπόδια σε αυτό είναι τεράστια. Η αξία των τεχνολογικών εταιρειών θα μειωθεί κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές ότι έχετε τα δεδομένα σχετικά με τις διαδικτυακές σας συνδέσεις. Δεν θα μπορούσατε να μεταναστεύσετε σε ένα νέο δίκτυο χωρίς να χάσετε τους φίλους που έμειναν πίσω, εκτός εάν οι πλατφόρμες ήταν διαλειτουργικές, όπως είναι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Τέτοιες ιδέες δεν μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, αλλά οι κοινωνίες χρειάζονται λύσεις σήμερα. Αναπόφευκτα, οι κυβερνήσεις θα θέλουν να θέσουν τους βασικούς κανόνες σε εθνικό επίπεδο, όπως κάνουν και για την ομιλία. Πρέπει να καθορίσουν ένα πλαίσιο που να καλύπτει την ασέβεια, την υποκίνηση και τη δυσφήμιση και να αφήνουν κρίσεις για μεμονωμένες θέσεις σε άλλους. Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, επειδή κλίνει προς την ελευθερία του λόγου και απαιτεί οι περιορισμοί να είναι σχετικοί και αναλογικοί, αλλά επιτρέπει τοπικές εξαιρέσεις.

Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων πρέπει να λαμβάνουν αυτά τα πρότυπα ως βάση τους. Εάν θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω, επισυνάπτοντας προειδοποιήσεις ή περιορίζοντας το νόμιμο περιεχόμενο, το αντίκτυπο πρέπει να είναι προβλέψιμη και διαφανής. Ως φύλακες της πλατείας της πόλης, θα έπρεπε να ανοίξουν τις διαδικασίες τους για έλεγχο και συγκεκριμένες αποφάσεις έφεσης.

Οι αλλαγές στους κανόνες ad hoc από τα ανώτερα στελέχη, όπως και με την πρόσφατη απόφαση του Μπάιντεν, είναι λανθασμένες επειδή φαίνονται αυθαίρετες και πολιτικές. Σκληρές υποθέσεις, όπως η εκδίωξη αντιπάλων του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία από μια πλατφόρμα για την αναφορά τρομοκρατών, θα πρέπει να είναι ανοιχτές για έλεγχο από εκπροσώπους μη νόμιμων συμβουλίων με περισσότερη δύναμη από αυτήν που έχει δημιουργήσει το Facebook.

Ανεξάρτητοι ερευνητές χρειάζονται πολύ πιο ελεύθερη πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα, ώστε να μπορούν να δουν πώς λειτουργούν οι πλατφόρμες και να προτείνουν μεταρρύθμιση. Τέτοια διαμόρφωση κανόνων πρέπει να είναι ανοιχτή στον έλεγχο. Στην Αμερική οι πολιτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αφαίρεση της προστασίας από τη δίωξη που παρέχεται από το άρθρο 230 του Communications Decency Act ως μοχλό για να επιφέρουν αλλαγές.

Αυτό θα είναι δύσκολο κυρίως στην πολιτική. Όταν οι κοινωνίες είναι διχασμένες και το όριο μεταξύ ιδιωτικής και πολιτικής ομιλίας είναι θολό, οι αποφάσεις παρέμβασης είναι βέβαιο ότι προκαλούν αντιπαραθέσεις. Οι εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να θέλουν να επισημάνουν τις καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προεκλογικών tweets μετά την εκλογή, αλλά θα πρέπει να αντισταθούν στο να παρασυρθούν σε κάθε συζήτηση.

Και για λόγους υποκίνησης της βίας, δεν πρέπει να εμποδίζουν την πολιτική ομιλία. Τα μειονεκτήματα των πολιτικών εκτίθενται καλύτερα με θορυβώδη επιχειρήματα από την επιβολή σιωπής.

Economist: How to deal with free speech on social media
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων