Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Economist: Πώς να τα φέρεις εις πέρας με τους δεσπότες

Για περίπου 15 χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η δυτική εξωτερική πολιτική φαινόταν να στηρίζεται σε ασφαλή θεμέλια. Οι φιλελεύθερες αξίες – δημοκρατία, ανοιχτές αγορές, ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου – είχαν μόλις επικρατήσει έναντι του κομμουνισμού. Η Αμερική, η πρώτη και μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη, είχε την επιρροή να επιβάλει αυτόν τον ηθικό κώδικα ενάντια σε τρομοκράτες και τυράννους. Και η σκληρή αγάπη ήταν δικαιολογημένη, γιατί η ιστορία είχε δείξει ότι οι δυτικές αξίες ήταν η αδιαμφισβήτητη φόρμουλα για ειρήνη, ευημερία και πρόοδο.

Όμως 15 χρόνια μετά, η δυτική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε χάος. Για να καταλάβετε γιατί, σκεφτείτε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Το καλοκαιρινό μας διπλό τεύχος, με προφίλ και μακροσκελείς αναγνώσεις, οδηγεί με ένα πορτρέτο του mbs, όπως είναι γνωστός, με βαθιές αναφορές. Απεικονίζει τη διάβρωση καθενός από τους τρεις πυλώνες της δυτικής εξωτερικής πολιτικής – αξίες, δύναμη και αυτό το ιστορικό πεπρωμένο.

Ο ηθικός λογισμός αποδεικνύεται γεμάτος. Όπως καταλήγει το προφίλ μας, ο διάδοχος έχει την τάση να είναι βίαιος και ακανόνιστος και να καταπιέζει τους εχθρούς του. Έχει θεωρηθεί υπεύθυνος για τη δολοφονία ενός αρθρογράφου της Washington Post. Ωστόσο, είναι επίσης ένας εκσυγχρονιστής που απελευθέρωσε την κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας, δάμασε τους κληρικούς του βασιλείου και έδωσε στις γυναίκες νέες ελευθερίες. Ακόμα κι αν αμφιβάλλετε για τον μεταρρυθμιστικό ζήλο του MBS, η Σαουδική Αραβία παράγει πετρέλαιο που θα μπορούσε να βοηθήσει την Αμερική και τους συμμάχους της να αντέξουν έναν ακόμη πιο επικίνδυνο άνθρωπο: τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι η ηθική πολιτική ώστε να αποφεύγεις τα mbs ή να φαγώνεσαι μαζί του;

O MBS δείχνει επίσης ότι η αμερικανική ισχύς είναι λιγότερο επιβλητική από ό,τι φαινόταν πριν από 15 χρόνια. Η Σαουδική Αραβία είναι κοντά στην Αμερική από το 1945, αλλά ο mbs σνόμπαρε για καιρό τον Τζο Μπάιντεν αρνούμενος να δεχτεί τις τηλεφωνικές του κλήσεις, αντ’ αυτού χαϊδεύοντας με μια διεκδικητική Ρωσία και μια ανερχόμενη Κίνα. Η Σαουδική Αραβία είναι το κλειδί σε μια περιοχή που η Αμερική προσπάθησε να επιδιορθώσει εισβάλλοντας στο Ιράκ, αλλά, αν και η Αμερική και οι σύμμαχοί της εξακολουθούν να είναι τρομεροί, οι μάχες έχουν εξαντλήσει την προθυμία των ψηφοφόρων να δουν τα στρατεύματά τους να ενεργούν ως παγκόσμια αστυνομική δύναμη. Η απροθυμία τους είναι κατανοητή. Οι πόλεμοι της ερήμου έδειξαν ότι δεν μπορείτε να μετατρέψετε τους ανθρώπους σε φιλελεύθερους πυροβολώντας τους με όπλα.

HTML tutorial

Και η ιστορία γύρισε πίσω. Ένας νεαρός που βιάζεται, ο mbs πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει δυτικά επίπεδα ευημερίας χωρίς την ταλαιπωρία της δημοκρατίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Τζάστιν Μπίμπερ και τα μηχανοκίνητα αθλήματα Monster-Jam κάθονται άνετα δίπλα στη δεσποτική εξουσία του.

Η Κίνα διεκδικεί τα πλεονεκτήματα των «ανθρωποκεντρικών» ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βάζουν την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη πάνω από την ψήφο και την ελευθερία του λόγου. Ο κ. Πούτιν έχει εισβάλει στην Ουκρανία σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως ένας πόλεμος κατά των αξιών του Διαφωτισμού από ένα καθεστώς που υφίσταται ένα ρωσικό σήμα φασισμού. Όταν οι δυτικοί ηγέτες παρακαλούν τον παγκόσμιο νότο να υπερασπιστεί το διεθνές σύστημα καταδικάζοντας τον κ. Πούτιν, πολλοί λένε ότι έχουν χάσει την υπομονή τους με τους κήρυκες, υποκριτές Δυτικούς που εισβάλλουν εύκολα σε άλλες χώρες όποτε τους βολεύει.

Ο Economist δεν έχει χάσει την πίστη του στους θεσμούς που προέκυψαν από τον Διαφωτισμό. Οι φιλελεύθερες αξίες είναι καθολικές. Ωστόσο, η στρατηγική της Δύσης για την προώθηση της κοσμοθεωρίας της είναι επικίνδυνη και η Αμερική και οι σύμμαχοί της πρέπει να έχουν πιο καθαρά μάτια. Πρέπει να εξισορροπήσουν το επιθυμητό με αυτό που είναι δυνατό. Ταυτόχρονα πρέπει να εμείνουν στις αρχές που τους σώζουν από τον κυνισμό της έρημης, απαλλαγμένης από την αλήθεια ζώνης του κ. Πούτιν. Αυτό ακούγεται σαν μια συμβουλή τελειότητας. Μπορεί να λειτουργήσει;

Ο καλύτερος τρόπος για τους δυτικούς ηγέτες να αποφύγουν τις κατηγορίες για υποκρισία είναι να απέχουν από το να διατυπώνουν ηθικές θέσεις που δεν μπορούν να υποστηρίξουν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αντιμετωπίζει τη Σαουδική Αραβία ως «παρία». Αλλά αυτό το μήνα πήγε στη Τζέντα και χτύπησε με γροθιά και καταδικάστηκε ευρέως για υποκρισία και ηθική δειλία. Στην πραγματικότητα, το λάθος του ήταν μια δέσμευση ευχάριστη για το πλήθος που θα ήταν πάντα μια μυλόπετρα στην εξουσία.

Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με την επιρροή που έχουν πραγματικά. Η υπόθεση ότι οι υπόλοιποι χρειάζονται τη Δύση περισσότερο από ό,τι η Δύση τους υπόλοιπους είναι λιγότερο αληθινή στις μέρες μας. Το 1991 η G7 παρήγαγε το 66% της παγκόσμιας παραγωγής. σήμερα, μόλις 44%. Εκ των υστέρων ήταν ύβρις να πιστεύουμε ότι οι δικτατορίες θα μπορούσαν να θεραπευτούν από τις παθολογίες τους από τάγματα δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οικονομολόγους της αγοράς. Οι ηγέτες πρέπει να είναι ξεκάθαροι σχετικά με το σωστό και το λάθος, αλλά όταν σταθμίζουν αν θα επιβάλουν κυρώσεις στους αδίκους, θα πρέπει να αξιολογούν τα πιθανά αποτελέσματα και όχι τα φαινόμενα αρετής.

Μια άλλη αρχή είναι ότι η συζήτηση είναι συνήθως καλή. Κάποιοι λένε ότι η εμφάνιση προσδίδει νομιμότητα. Στην πραγματικότητα, δημιουργεί ιδέες, δημιουργεί μια ευκαιρία να ασκηθεί επιρροή και βοηθά στην επίλυση άλυτων κατά τα άλλα προβλημάτων — μέσω συμφωνιών για το κλίμα, ας πούμε. ή να πάρει σιτηρά από την Ουκρανία? ή να ζητήσει από την αλ Σαμπάμπ, μια θυγατρική της Αλ Κάιντα, να βοηθήσει να σωθεί η Σομαλία από την πείνα. Ο κ. Μπάιντεν είχε δίκιο που μίλησε στον Σαουδάραβα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, έχει δίκιο που μιλά με τον κ. Πούτιν. Όλοι πρέπει να μιλήσουν με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping.

Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε να κρατήσετε τις συνομιλίες ειλικρινείς. Στις συναντήσεις μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορείτε να μετριάσετε την επαφή σας, όπως έκανε ο κ. Μακρόν αφού τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Μπορείτε να επιμείνετε να μιλάτε και στην αντιπολίτευση και στους αντιφρονούντες. Σε αυτό και σε άλλα πράγματα, οι δυτικοί ηγέτες θα πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να παρασυρθούν από μια πολιτική διαίρει και βασίλευε—από την Κίνα για τη μεταχείριση των αντιφρονούντων στο εξωτερικό, για παράδειγμα, ή την κατάχρηση του Ουιγούροι στην Σιντζιάνγκ.

Μια τελευταία αρχή είναι να αναγνωρίσουμε ότι η εξωτερική πολιτική, όπως όλες οι κυβερνήσεις, περιλαμβάνει συμβιβασμούς. Για τις περισσότερες χώρες, αυτό είναι τόσο προφανές, δεν χρειάζεται να το πούμε. Αλλά η Δύση σκέφτηκε ότι μπορούσε να τα έχει όλα. Τέτοιου είδους συμβιβασμούς δεν χρειάζεται να είναι απαίσιοι. Μια σαφέστερη εστίαση στα αποτελέσματα μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική δράση από τις χώρες του ΝΑΤΟ από τις αδύναμες, σωτήριες κυρώσεις που στην πραγματικότητα επέβαλαν. Δυστυχώς, η απλοϊκή προσπάθεια του κ. Μπάιντεν να χωρίσει τον κόσμο σε δημοκρατίες και αυτοκρατορίες κάνει πιο δύσκολους τους σοφούς συμβιβασμούς.

Τα ιδανικά και οι συνέπειές τους
Η Δύση ανακάλυψε ότι η απλή προσπάθεια επιβολής των αξιών της σε δεσπότες όπως ο MBS είναι τελικά αυτοκαταστροφική. Αντίθετα, θα πρέπει να συνδυάζει την πίεση με την πειθώ και την απλή ομιλία με την υπομονή. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστο όσο οι αγανακτισμένες καταγγελίες και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και συμβολικές κυρώσεις. Αλλά είναι πιο πιθανό να κάνει κάποιο καλό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων