Η συζήτηση για το αν θα προκύψει υψηλός πληθωρισμός από την πανδημία γίνεται πιο πιεστική.
Τον Ιανουάριο οι υποκείμενες τιμές στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους για πέντε χρόνια. Στην Αμερική ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι το προγραμματισμένο κίνητρο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επιταγές 1.400 δολαρίων για τους περισσότερους Αμερικανούς, ενδέχεται να τονώσει την οικονομία μέχρι τα εμβόλια επιτρέψουν στις βιομηχανίες να ανοίξουν ξανά. Τα αναδυόμενα σημεία συμφόρησης απειλούν να αυξήσουν την τιμή των αγαθών. Ο χώρος στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κοστίζει 180% περισσότερο από ό, τι πριν από ένα χρόνο και η έλλειψη ημιαγωγών που προκλήθηκε από την άνοδο της ζήτησης για φετινό εξοπλισμό τεχνολογίας διακόπτει την παραγωγή αυτοκινήτων, υπολογιστών και smartphone.
Τα κύρια στατιστικά στοιχεία για τις αυξήσεις των τιμών θα συμβάλουν σύντομα στην αίσθηση ότι ξεσπά μια πληθωριστική αυγή. Θα αυξηθούν αυτόματα καθώς η κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων στις αρχές της πανδημίας πέφτει σε σύγκριση με μια προηγούμενη χρονιά και η πρόσφατη αύξηση της τιμής του πετρελαίου αρχίζει να δαγκώνει – στις 8 Φεβρουαρίου το αργό πετρέλαιο Brent αυξήθηκε πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο. Στη Γερμανία, η αντιστροφή της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ έχει ήδη βοηθήσει τον ετήσιο πληθωρισμό να αυξηθεί από -0,7% σε 1,6% σε ένα μήνα.
Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, που κρίνεται από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ήταν ο πολύ μικρός πληθωρισμός. Ως αποτέλεσμα, είναι ευπρόσδεκτο να θεωρηθεί η επερχόμενη επιτάχυνση των τιμών. Στην πραγματικότητα, αξίζει να ανησυχείτε, για διάφορους λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι αποδυναμώνει το χέρι εκείνων που υποστηρίζουν περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε μέρη που το χρειάζονται. Υπάρχει μικρή προοπτική για τη ζώνη του ευρώ να διατηρήσει υψηλότερο πληθωρισμό, για παράδειγμα. Το κύριο επιτόκιο δεν έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι ελλειμματικές της δαπάνες παραμένουν ανεπαρκείς, δεδομένης της οικονομικής προοπτικής και της έλλειψης νομισματικής πυρκαγιάς. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε λανθασμένα τα επιτόκια ως απάντηση σε μια προσωρινή έκρηξη του πληθωρισμού το 2011, ο κίνδυνος αυτή τη φορά είναι ότι μια προσωρινή επιτάχυνση των τιμών ενθαρρύνει τα δημοσιονομικά γεράκια που είναι ικανοποιημένα για τους κινδύνους μιας καταθλιπτικής οικονομίας. Ο ίδιος κίνδυνος κρύβεται στην Ιαπωνία, την αρχέτυπη οικονομία χαμηλού πληθωρισμού. Οι τιμές του άρχισαν να πέφτουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Ιαπωνία πιθανότατα θα ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό φέτος, αλλά πέρα από αυτό φαίνεται ότι προορίζεται να παραμείνει σε τροχιά χαμηλού πληθωρισμού.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περιστροφές στη νομισματική πολιτική στην Αμερική, όπου οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και η ταχύτερη ανάκαμψη σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανότερο να αποδειχθούν επίμονες. Η Federal Reserve υποσχέθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, επειδή θέλει ο πληθωρισμός να ξεπεράσει τον στόχο του 2%, προκειμένου να αντισταθμίσει τις σημερινές ελλείψεις. Ωστόσο, το νέο καθεστώς «στόχευσης μέσου πληθωρισμού» δεν επιτρέπει μια διαρκή ή μεγάλη υπέρβαση. Τελικά η κεντρική τράπεζα θα θέλει να αυξήσει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Όσο πιο γρήγορες αυξάνονται οι τιμές φέτος, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Ο Richard Clarida, αντιπρόεδρος της Fed, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αντισταθμίσει μόνο τις ελλείψεις πληθωρισμού που σημειώθηκαν κατά το προηγούμενο έτος.
Στην Wall Street οι υψηλότερες τιμές θα ήταν σοκ. Στις αναδυόμενες αγορές θα ήταν ενοχλητικές. Πολλοί έχουν πειραματιστεί με κάποια μη συμβατική νομισματική πολιτική και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, ακολουθώντας τον πλούσιο κόσμο. Αλλά οι προσπάθειές τους υποθέτουν ότι οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν χαλαρές. Τα υψηλότερα επιτόκια στην Αμερική για να ελέγξουν τον πληθωρισμό θα σήμαινε ισχυρότερη εκροή δολαρίων και κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως το 2013. Αυτό θα αποδυναμώσει τα οικονομικά τους και θα δυσκολέψει την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν ελκυστική τη ιδέα να ξεφύγουμε από το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο, ο υψηλότερος πληθωρισμός θα εκθέσει την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μια άνοδο γεμάτη λακούβες.