Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να χαθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα εμβόλια. Όταν μερικοί Ευρωπαίοι που είχαν λάβει την πρώτη δόση του AstraZeneca (az) για την covid-19 υπέστησαν ασυνήθιστη θρόμβωση αίματος που μερικές φορές μπορεί να είναι θανατηφόρα, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν. Λένε ότι αυτό δείχνει ότι παίρνουν στα σοβαρά την ασφάλεια. Δυστυχώς, η προσοχή τους είναι πιθανότερο να κοστίσει ζωές.
Οι υποψίες ξεκίνησαν αφού η Νορβηγία ανέφερε τέσσερις θρόμβωσης σε ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο az. Παρόμοιες αναφορές έχουν προέλθει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε λίγες μέρες, τουλάχιστον 16, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, είχαν σταματήσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ema) και η ρυθμιστική αρχή στη Βρετανία, όπου το εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί άφθονα, παρότρυνε τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.
Στις 18 Μαρτίου ο EMA επιβεβαίωσε αυτή τη συμβουλή. Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να καταλήξει σε άλλο συμπέρασμα. Το εμβόλιο az, όπως και άλλα, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Οποιαδήποτε σύγχυση έγκειται στη δυσκολία αποσύνδεσης της αιτιώδους σχέσης. Το ema εκτιμά ότι από τις 10 Μαρτίου υπήρξαν 30 «θρομβοεμβολικά συμβάντα» μεταξύ των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην εε που έλαβαν το εμβόλιο του az. Από μόνο του, αυτό δεν είναι πιο αξιοσημείωτο από το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς ξαφνικά είχαν ανακούφιση από χρόνιο πόνο στην πλάτη ή είδαν τον καρκίνο τους να βρίσκεται σε ύφεση. Το ερώτημα είναι αν τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Με τους θρόμβους, ακόμα και όταν χρειάζεται να διερευνηθούν στοιχεία από συγκεκριμένες περιπτώσεις, η μάζα των συνολικών δεδομένων δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.
Σε κλινικές δοκιμές, το 38% εκείνων που έλαβαν τη δόση ανέφεραν τουλάχιστον μία παρενέργεια, κυρίως πράγματα όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο ή σύντομο πυρετό. Το ίδιο έκανε και το 28% εκείνων που έλαβαν άλλη ένεση. Λιγότερο από το 1% και των δύο ομάδων υπέστη σοβαρή ασθένεια. Από αυτούς που το έκαναν, περισσότεροι είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Τα δεδομένα των δοκιμών υποστηρίζονται από εμπειρία μαζικού εμβολιασμού σε άλλες χώρες. Η Βρετανία έχει χορηγήσει περισσότερες από 10 εκατομμύρια δόσεις καθενός από το εμβόλιο και μία από την Pfizer, μια αμερικανική εταιρεία. Η ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων εκτιμά ότι και τα δύο εμβόλια προκαλούν μεταξύ τριών και έξι αναφορών παρενεργειών για κάθε 1.000 δόσεις που χορηγούνται, σχεδόν όλες οι οποίες είναι ήπιες.
Ακόμα κι αν αποδειχτεί ο μικροσκοπικός κίνδυνος των διαταραχών πήξης, ο εμβολιασμός είναι πιθανό να είναι πολύ, πολλές φορές λιγότερο επικίνδυνος από τη σύλληψη του covid-19. Οι άνθρωποι κάνουν τακτικά δραστηριότητες που ενέχουν μικρό κίνδυνο θρόμβων αίματος, όπως πτήση, λήψη χαπιών αντισύλληψης, κάπνισμα και φαγητό ανθυγιεινά.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις αναστολές ως προσωρινές προφυλάξεις. Όταν τα αποδεικτικά στοιχεία καταχωρηθούν, τα προγράμματα μπορούν να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν – και το κοινό θα έχει καθησυχαστεί. Αυτή η λογική είναι λάθος σε δύο κατηγορίες. Το ένα είναι ότι, ενώ ο εμβολιασμός σταματά, οι άνθρωποι θα προσβληθούν από την covid-19. Η προληπτική ρύθμιση θα συνεχιζόταν με τον εμβολιασμό ενώ διερευνήθηκε η πήξη επειδή, δεδομένου του επιπολασμού της νόσου στην Ευρώπη, η οποία αυξάνεται, που θα ελαχιστοποιούσε το θάνατο και τα δεινά. Το άλλο λάθος είναι ότι οι αμφιβολίες που προκαλούνται από προσωρινή διακοπή είναι πιθανό να συνεχιστούν.
Εξετάστε άλλα εμβόλια. Πολλές πλούσιες χώρες εμβολιάζουν παιδιά κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (hpv), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μετά από ανεκδοτικές αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών το 2013, η Ιαπωνία σταμάτησε να προτείνει το εμβόλιο HPV. Κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την ασφάλεια του εμβολίου hpv δεν την έπεισε να αλλάξει γνώμη. Ένα έγγραφο εκτιμά ότι μεταξύ 5.000 και 5.700 Ιάπωνες γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2007 θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα.
Μερικοί Ευρωπαίοι γιατροί ισχυρίζονται ότι οι χώρες τους ανέστειλαν τα προγράμματα εμβολιασμού τους εν μέρει λόγω της «αλληλεγγύης» της εε ή της απογοήτευσης με γραφειοκράτες της ΕΕ που τους λένε πώς να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Εάν ναι, αυτά θα ανακάμψουν. Εάν τα ποσοστά θανάτου αυξάνονται και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν πεισματικά χαμηλά, περιμένετε να κάνουν φτερά οι κατηγορίες. Και δικαίως.
Πηγή: https://www.economist.com/leaders/2021/03/18/how-europes-vaccine-caution-can-cost-lives