Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Economist: Προχωρά η παγκοσμιοποίηση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων

Ο Philip larkin έκανε ένα λάθος. Το σεξ δεν ξεκίνησε το 1963, όπως αστειεύτηκε ο ποιητής. Για μια τεράστια μειονότητα Βρετανών, ήταν τέσσερα χρόνια αργότερα – τουλάχιστον νόμιμα – όταν το Κοινοβούλιο κατήργησε το νόμο που απαγορεύει το ομοφυλοφιλικό σεξ. Σε αυτήν την εποχή των σημαιών του ουράνιου τόξου και των παρελάσεων υπερηφάνειας, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο λίγες λεσβίες και ομοφυλόφιλοι θα μπορούσαν να είναι ανοιχτοί για τη σεξουαλικότητά τους μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Δύο χρόνια μετά την αποποινικοποίηση στην Αγγλία και την Ουαλία, οι ταραχές στο Stonewall στη Νέα Υόρκη διαδόθηκαν έναν όρο για αυτό: εκδηλώσου.
Από τότε, όλα έχουν αρχίσει να παίρνουν τον δρόμο τους. Οι ηθοποιοί και οι χαρακτήρες που παίζουν είναι ανοιχτά γκέι. Ο Λέων Βαραντάρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας μέχρι τον Ιούνιο, έχει έναν άντρα σύντροφο. Η πρωθυπουργός της Σερβίας είναι λεσβία, όπως και οι δήμαρχοι του Σικάγου και της Μπογκοτά, της πρωτεύουσας της Κολομβίας. Ωστόσο, η έξοδος παραμένει μια βασική στιγμή αυτογνωσίας για τους ομοφυλόφιλους εφήβους. Χάρη στο Διαδίκτυο, βρίσκουν τα μέσα και την εμπιστοσύνη να το κάνουν σε περισσότερα μέρη από ποτέ

Βέβαια, υπάρχουν πολλά μέρη όπου οι γκέι παραμένουν ταμπού. Ακόμη και σε φιλελεύθερες χώρες, τα γκέι μέλη ορισμένων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων δυσκολεύονται. Το ομοφυλοφιλικό σεξ εξακολουθεί να είναι παράνομο σε 68 χώρες και τιμωρείται με θάνατο σε δώδεκα.

Οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ (lgbt) λαοί υπόκεινται σε εξωδικαστική βία σε πολλά μέρη, από ξυλοδαρμούς σε μπαρ έως ομαδικό βιασμό λεσβιών από άνδρες που φαντάζονται ότι αυτό μπορεί, όπως το βλέπουν, να «θεραπεύσει» τους αμαρτωλός προσανατολισμός. Θα ήταν απερίσκεπτο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να βγαίνουν από πού να το κάνουν είναι ο τραυματισμός ή ο θάνατος στο δικαστήριο.

Σύμμαχος η αστικοποίηση

Σε μεγάλες πόλεις, κάθε φυλή έχει τη θέση της. Μπορείτε να παίξετε μπίνγκο με drag queens στη Μόσχα, να χορέψετε σε γκέι μπαρ στο Ναϊρόμπι (όπου το γκέι σεξ εξακολουθεί να είναι παράνομο) και να χρησιμοποιήσετε γκέι εφαρμογές στο Πεκίνο (όπου μέχρι το 1997 οι ομοφυλόφιλοι φυλακίστηκαν για «χουλιγκανισμό»). Ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη, τα smartphone βοηθούν τους εφήβους να ανακαλύψουν ότι δεν είναι μόνοι. Και αυτή η γνώση τους δίνει το θάρρος να βγει.

Το 2002 περίπου οι μισοί Αμερικανοί δήλωσαν ότι ανέχονται την ομοφυλοφιλία. τώρα σχεδόν τα τρία τέταρτα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για γάμο ομοφυλοφίλων αυξήθηκε ραγδαία το 2006-10 μεταξύ των Αμερικανών με έναν ομοφυλόφιλο ή λεσβιακό φίλο, αλλά έπεσε μεταξύ αυτών χωρίς κανέναν.
Ακόμη και σε χώρες όπου η πλειοψηφία παραμένει εχθρική, η αλλαγή έρχεται. Το ποσοστό των Ινδιάνων που δήλωσαν ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να γίνουν αποδεκτοί αυξήθηκαν από 15% το 2013 σε 37% πέρυσι. Αν και μια προσπάθεια ανατροπής της απαγόρευσης ομοφυλοφίλων της Κένυας απέτυχε πέρυσι, η δημοσιότητα που δημιούργησε έπεισε περισσότερους ντόπιους να βγουν.

Αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί την ίδια περίοδο το μερίδιο των Κένυων που ανέχονται την ομοφυλοφιλία σχεδόν διπλασιάστηκε, στο 14%. Στα περισσότερα μέρη οι νέοι είναι πιο φιλικοί προς τους ομοφυλόφιλους από τους παλιούς, οπότε οι διακρίσεις σίγουρα θα μειωθούν καθώς ο προκατειλημμένος πεθαίνει.

Μερικοί ισχυρίζονται ακόμη ότι δεν υπάρχουν γκέι άνθρωποι στη χώρα τους. Σε τέτοια μέρη, η πιο αποτελεσματική εκστρατεία είναι, επομένως, τοπικοί ομοφυλόφιλοι. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι φιλελεύθεροι αλλού είναι να παρέχουν οικονομική και νομική υποστήριξη σε ομάδες ομοφυλοφίλων και να παρέχουν άσυλο σε όσους διαφεύγουν από διώξεις.

Economist: As more gay people come out, tolerance will spread
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων