Οι μετανάστες εργάτες αντιμετωπίζονται συχνά πολύ άσχημα. Υπάρχει πολύ λιγότερη σεξουαλική ελευθερία από ό,τι στις δυτικές χώρες. Δεν είναι δημοκρατία. Αυτές οι δηλώσεις ισχύουν για το Κατάρ, όπου ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο οι τελικοί ενός μηνός του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Ισχύουν επίσης για τη Ρωσία, η οποία φιλοξένησε το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, και την Κίνα, η οποία φιλοξένησε τους πιο πρόσφατους Ολυμπιακούς αγώνες, τον περασμένο χειμώνα. Στην πραγματικότητα, το Κατάρ είναι μια πολύ πιο κατάλληλη χώρα για να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός από ό,τι κάποιο από αυτά τα δύο.
Στην καλύτερη περίπτωση, η δυτική κριτική για την απόφαση να ανατεθούν οι αγώνες στο Κατάρ δεν κάνει διάκριση μεταξύ πραγματικά απεχθών καθεστώτων και απλώς ελαττωματικών καθεστώτων. Στη χειρότερη, μυρίζει τυφλή προκατάληψη. Πολλοί από τους αγανακτισμένους ειδήμονες ακούγονται σαν να μην τους αρέσουν οι μουσουλμάνοι ή οι πλούσιοι.
Το Κατάρ μπορεί να μην είναι δημοκρατία, αλλά δεν είναι ο αξιοθρήνητος δεσπότης των καρτουνίστικων editorial. Ο προηγούμενος εμίρης, χωρίς καμία λαϊκή πίεση, προχώρησε σε εκλογές. Δημιούργησε επίσης ένα ειδησεογραφικό κανάλι, το Al Jazeera, το οποίο είναι πιο ειλικρινές από τους Άραβες αντιπάλους του, ακόμα κι αν το κάνει εύκολα με το Κατάρ. Αυτό απέχει πολύ από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου σε στέλνουν φυλακή επειδή περιγράφεις τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο, πόσο μάλλον για να τον καταγγείλεις. Και είναι ένας κόσμος διαφορετικών από την Κίνα, όπου δεν γίνεται ανεκτή καμία πολιτική διαφωνία. Η χούντα της Αργεντινής που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1978 πέταξε τους επικριτές από τα ελικόπτερα.
Ο κόσμος κοιτάζει επίσης τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ μέσα από μια παραμορφωμένη σκοπιά. Πρώτον, το εμιράτο είναι πιο ανοιχτό σε ξένη εργασία από την Αμερική ή οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Οι ιθαγενείς του Κατάρ αποτελούν μόνο το 12% του πληθυσμού – ένα ποσοστό που υποτίθεται ότι οι πιο διαφωτισμένες χώρες απλά δεν θα ανέχονταν. Αν και μερικές φορές αυτοί οι μετανάστες τυγχάνουν κακομεταχείρισης, οι μισθοί που κερδίζουν οι περισσότεροι αλλάζουν τη ζωή, γι’ αυτό και τόσοι πολλοί θέλουν να έρθουν στην πρώτη θέση. Και ενώ η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων δύο φορές δεν έκανε την Κίνα πιο δημοκρατική, η ευκαιρία να διοργανωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο οδήγησε σε βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας του Κατάρ.
Ο ισχυρισμός ότι το Κατάρ είναι άντρο ομοφοβίας είναι επίσης παραπλανητικός. Το γκέι σεξ είναι παράνομο, είναι αλήθεια, αλλά το ίδιο ισχύει και για κάθε σεξ εκτός γάμου. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες διώξεις για παραβίαση αυτών των νόμων. Και τέτοιοι συντηρητικοί αλλά σπάνια επιβαλλόμενοι νόμοι είναι κοινοί σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου και σχεδόν σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες. Το Κατάρ δεν ξεχωρίζει σχεδόν καθόλου.
Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι το Κατάρ δωροδόκησε τον δρόμο του για τη δόξα του Μουντιάλ. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αν και καμία σαφής απόδειξη δεν έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ. Αλλά αν είναι, λέει περισσότερα για τη FIFA, το όργανο που διέπει το διεθνές ποδόσφαιρο, παρά για το Κατάρ. Ο κόσμος θα έχει πάντα πλούσιες χώρες. χρειάζεται αθλητικές αρχές ικανές να προστατεύονται από αθέμιτη επιρροή.
Το ισχυρότερο επιχείρημα κατά του Κατάρ ως οικοδεσπότη είναι το περιβαλλοντικό. Με τον κόσμο να υπερθερμαίνεται, φαίνεται τρελό να πετάς με λεγεώνες παικτών, οπαδών και κρεμάστρες για να τρέχεις σε νέα, κλιματιζόμενα γήπεδα πάνω σε γρασίδι που συντηρείται από αφαλατωμένο νερό. Ο ισχυρισμός των οικοδεσποτών ότι η εκδήλωση θα είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα είναι αμφίβολος. Αλλά αυτό είναι ένα κακό σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, σε κάποιο βαθμό. Χάρη στην έξυπνη μηχανική, η ψύξη των γηπέδων δεν είναι τόσο ρυπογόνος όσο φαντάζεστε. Και οι 3,6 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που η FIFA λέει ότι θα εκπέμψει το τουρνουά είναι μόλις το 0,01% των παγκόσμιων εκπομπών φέτος.
Εάν η FIFA δεν θέλει το τουρνουά να εναλλάσσεται μεταξύ της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, δεν μπορεί να το κρατά πάντα σε μια άψογη θέση. Η ιδέα να φέρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στον κόσμο είναι σωστή. Η Μέση Ανατολή είναι γεμάτη θαυμαστές, αλλά δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ ξανά την εκδήλωση. Ούτε καμία μουσουλμανική χώρα. Αν το Παγκόσμιο Κύπελλο γίνει ποτέ σε ένα τέτοιο μέρος, το Κατάρ είναι μια πολύ καλή επιλογή.