Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Economist: Το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας

Καθόλη την διάρκεια της χρονιάς, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας περάσαμε πολλές δύσκολες μέρες απομόνωσης και φόβου, όμως όλος ο κόσμος ελπίζει για καλύτερες εποχές. Ελπίζει για καλύτερες θεραπείες για το covid-19, ταχύτερες δοκιμές και καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το SARS-CoV-2 καταστρέφει το ανθρώπινο σώμα. Πολλά από αυτά τα πράγματα έχουν φτάσει. Αλλά μια ελπίδα ειδικότερα βρίσκεται στη κορυφή: ότι πλέον μπορεί να έχει βρεθεί ένα εμβόλιο.

Στις 9 Νοεμβρίου, η Pfizer και η BioNTech, δύο φαρμακευτικές εταιρείες, ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο στο οποίο συνεργάζονται είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων του covid-19. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για ένα εμβόλιο πρώτης γενιάς. Πολλοί δεν τόλμησαν να ελπίζουν για αποτελεσματικότητα οτιδήποτε άνω του 70%.

Οι ειδήσεις έστειλαν τις μετοχές της Pfizer στο ζενίθ, καθώς αυξήθηκαν κατά 15% και οι πολύ μικρότερες BioNTech κατά 24% όταν άνοιξε το χρηματιστήριο της Αμερικής. Η ευρύτερη πεποίθηση ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να επιστρέψει τη ζωή σε κάτι σαν το κανονικό ώθησε το S&P 500 κατά 3,6%, στην πορεία για ρεκόρ υψηλό. Αυξήθηκαν οι μετοχές στις αεροπορικές εταιρείες και τις τράπεζες. αυτές της Cineworld, μια αλυσίδα κινηματογράφου, σημείωσαν άνοδο άνω του 50%. Οι κορυφαίες αγορές της Ευρώπης είχαν ήδη αυξηθεί μεταξύ 5% και 8%.

Το εμβόλιο Pfizer-BioNTech βασίζεται σε μια τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA ή mRNA. Το τρύπημα εγχέει γενετικό υλικό από τον ιό στο σώμα, το οποίο χρησιμοποιεί αυτό το υλικό για να δημιουργήσει μια πρωτεΐνη που φαίνεται κανονικά στην επιφάνεια των σωματιδίων covid virus, η οποία με τη σειρά της διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δοκιμάζεται σε μια εθνικά διαφορετική ομάδα 43.000 ατόμων και η δοκιμή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής βασίζονται σε μια ενδιάμεση ανάλυση που διενεργήθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης δεδομένων.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να υποβάλουν τα δεδομένα τους για αναθεώρηση σε μια επιστημονική έκδοση. Είναι πιθανό ότι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα. Τούτου λεχθέντος, τα αποτελέσματα είναι αρκετά αξιοσημείωτα που είναι απίθανο το τελικό αποτέλεσμα να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα εξαιρετικά χρήσιμο εμβόλιο.

Παραμένουν τρεις σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το εμβόλιο.Η μία είναι ο βαθμός στον οποίο λειτουργεί σε ηλικιωμένους, μία από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στο covid-19 και που μπορεί να μην ανταποκρίνονται επίσης. Η άλλη είναι εάν αποτρέπει τη μολυσματικότητα (παραμένει πιθανό ένα εμβόλιο να εμποδίσει κάποιον να πάρει τα συμπτώματα του covid-19, αλλά όχι να το διαδώσει σε άλλους). Και η μακροχρόνια αποτελεσματικότητά του είναι εντελώς άγνωστη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ευρήματα είναι εξαιρετικά θετικά. Επιπλέον, η Pfizer λέει ότι δεν έχουν προκύψει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στις υπό εξέλιξη δοκιμές, αν και συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα αποτελεσματικότητας.

Νέα για δύο ακόμη εμβόλια, από την AstraZeneca, μια άλλη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, με ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και η Moderna, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, αναμένεται επίσης τις επόμενες εβδομάδες.

Το εμβόλιο AstraZeneca-Oxford είναι ήδη γνωστό ότι διεγείρει μια καλή ανοσολογική απόκριση στους ηλικιωμένους. Ακόμα κι αν το εμβόλιο της Pfizer δεν τα πάει καλά σε αυτήν την ομάδα, επομένως, υπάρχει μια καλή πιθανότητα κάποιος άλλος να κάνει αυτή τη δουλειά.

Εν ολίγοις, η άφιξη εμβολίων για την εξάλειψη της πανδημίας είναι πλέον εφικτή. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Το επόμενο βήμα θα είναι η Pfizer να υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο στην Αμερική και την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει μια διαδικασία για να επιτρέπει τέτοιες άδειες να χρησιμοποιούνται σε χώρες χωρίς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Η αίτηση για BNT162b2 θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Το εμβόλιο της Pfizer δεν θα ισχύει έως ότου συγκεντρώσει δύο μήνες δεδομένων ασφαλείας από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή. Οι οργανισμοί ενδέχεται να το εξουσιοδοτήσουν για χρήση σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ., νοσοκομειακοί γιατροί και νοσοκόμες) έως το τέλος του έτους, εν αναμονή περαιτέρω δεδομένων ασφαλείας. ευρύτερη έγκριση θα μπορούσε να έρθει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η προμήθεια εμβολίων θα είναι επίσης περιορισμένη στην αρχή, παρόλο που η μαζική παραγωγή του BNT162b2 έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες το 2020 και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021.

Υπάρχουν επίσης τεράστιες προκλήσεις διανομής μπροστά. Ο κόσμος δεν έχει κάνει ποτέ εμβολιασμό σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η UNICEF, η υπηρεσία παιδιών του ΟΗΕ, θα είναι ένας από τους οργανισμούς που ηγούνται της παγκόσμιας διανομής εμβολίων covid-19.

Λέει ότι ετησίως προμηθεύεται σύριγγες 600m-800m για παιδικές ανοσοποιήσεις και ότι οι απαιτήσεις του covid είναι πιθανό να τριπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν σε αυτόν τον αριθμό. Τόσο η UNICEF όσο και ο ΠΟΥ χαρτογραφούν την παγκόσμια διαθεσιμότητα χωρητικότητας αποθήκευσης ψυχρής αλυσίδας προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες να λάβουν εμβόλια.

Μακροπρόθεσμα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου 90% θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία ανοσίας αγέλης. Εάν αρκετά άτομα παίρνουν ένα τόσο αποτελεσματικό εμβόλιο, τότε αυτοί που δεν κάνουν ή δεν μπορούν θα προστατευτούν επίσης. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η προτεραιότητα είναι ο κόσμος να κάνει καλή δουλειά στοχεύοντας εμβόλια εμβολίων στο σημείο που χρειάζονται περισσότερο. Αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας και θα εξασφαλίσει ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Τα ταξίδια και το εμπόριο μπορούν επίσης να επιστρέψουν σε κάτι που πλησιάζει κανονικά.

Ένα ακόμα καλό νέο όταν το εμβόλιο βρίσκεται σε αποτελεσματικότητα 90% σημαίνει ότι είναι τόσο κοντά στην πλήρη προστασία όσο μπορεί να συγκεντρωθεί η εμβολιολογία. Γίνεται ένα απαραίτητο εργαλείο για τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους κοινωνικούς λειτουργούς, επιτρέποντάς τους να κάνουν τις δουλειές τους με λιγότερο φόβο. Οι άνθρωποι σε πολλά άλλα επαγγέλματα θα αισθανθούν το ίδιο, αλλά θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να περιμένουν τη σειρά τους.

Και υπάρχει μια ακόμα αιτία για ανακούφιση. Η προσέγγιση mRNA που χρησιμοποιούν η Pfizer και η BioNTech δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούσε ποτέ στον άνθρωπο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις δοκιμές μεγάλης κλίμακας αυτής της τεχνολογίας «πλατφόρμας» σημαίνουν ότι οι εταιρείες μπορούν γρήγορα και εύκολα να κάνουν μικρές αναθεωρήσεις στην ακολουθία mRNA, αλλάζοντας έτσι τις πρωτεΐνες που αναπτύσσει ο οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι εάν προκύψουν νέα στελέχη του covid-19, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν γρήγορα κατάλληλες αναθεωρήσεις του εμβολίου για να το συγκρατήσει.

Ακόμη και μετά την έγκριση της κανονιστικής ρύθμισης, είναι πιθανό να είναι αρκετοί μήνες μέχρι να γίνει αισθητή η επίδραση του εμβολίου στην πανδημία. Αλλά αυτό σηματοδοτεί την αρχή του τέλους.

Economist: Pfizer’s and BioNTech’s vaccine is the start of the end of the pandemic
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων