Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Economist: Το τέλος της εποχής του πετρελαίου και η ανάδυση ενός νέου ενεργειακού μοντέλου

Το πετρέλαιο τροφοδότησε τον 20ο αιώνα – τα αυτοκίνητά του, τους πολέμους του, την οικονομία του και τη γεωπολιτική του. Τώρα ο κόσμος βρίσκεται στη μέση ενός ενεργειακού σοκ που επιταχύνει τη μετάβαση σε μια νέα τάξη. Καθώς ο covid-19 έπληξε την παγκόσμια οικονομία νωρίτερα αυτό το έτος, η ζήτηση για πετρέλαιο μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο και οι τιμές κατέρρευσαν. Έκτοτε, έχει υπάρξει μια αναταραχή, αλλά η επιστροφή στον παλιό κόσμο είναι απίθανη.

Υπήρξαν πτώσεις πετρελαίου στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Καθώς το κοινό, οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές ξυπνούν για την κλιματική αλλαγή, η βιομηχανία καθαρής ενέργειας κερδίζει δυναμική. Οι κεφαλαιαγορές έχουν μετατοπιστεί: τα αποθέματα καθαρής ισχύος αυξήθηκαν κατά 45% φέτος. Με τα επιτόκια σχεδόν μηδέν, οι πολιτικοί υποστηρίζουν σχέδια πράσινων υποδομών. Ο Αμερικανός Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, θέλει να ξοδέψει 2 δις δολάρια για να απελευθερώσει την οικονομία της Αμερικής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει το 30% του σχεδίου αποκατάστασης covid-19 ύψους 880 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κλιματικά μέτρα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, χρησιμοποίησε την κρατική της διεύθυνση αυτή την εβδομάδα για να επιβεβαιώσει ότι θέλει η εε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 την επόμενη δεκαετία.

Το ενεργειακό σύστημα του 21ου αιώνα υπόσχεται να είναι καλύτερο από την εποχή του πετρελαίου – καλύτερο για την ανθρώπινη υγεία, πιο σταθερά από πολιτική άποψη και λιγότερο ευμετάβλητο από οικονομική άποψη. Η αλλαγή συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους. Εάν είναι άτακτο, θα μπορούσε να προσθέσει πολιτική και οικονομική αστάθεια στα πετροστάτη και να συγκεντρώσει τον έλεγχο της πράσινης αλυσίδας εφοδιασμού στην Κίνα. Ακόμα πιο επικίνδυνο, θα μπορούσε να συμβεί πολύ αργά.

Σήμερα τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν την απόλυτη πηγή 85% ενέργειας. Αλλά αυτό το σύστημα είναι βρώμικο. Η ενέργεια αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. η ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων σκοτώνει πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα ετησίως, κυρίως στις μεγάλες πόλεις του αναδυόμενου κόσμου. Το πετρέλαιο δημιούργησε επίσης πολιτική αστάθεια.

Αναδύεται μια εικόνα μετάβασης σε νέο ενεργειακό σύστημα. Με τολμηρή δράση, η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούσαν να αυξηθούν από 5% της προσφοράς σήμερα σε 25% το 2035 και σχεδόν 50% έως το 2050. Η χρήση πετρελαίου και άνθρακα θα μειωθεί, αν και το καθαρότερο φυσικό αέριο θα παραμείνει κεντρικό. Αυτή η αρχιτεκτονική θα αποφέρει τελικά τεράστια οφέλη. Το πιο σημαντικό, η ενέργεια από ανθρακούχο άνθρακα θα αποφύγει το χάος της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, όπως καταστροφικές ξηρασίες, λιμό, πλημμύρες και μαζική εξάρθρωση.

Μόλις ωριμάσει, θα πρέπει να είναι και πιο πολιτικά σταθερή, επειδή η προσφορά θα διαφοροποιηθεί, γεωγραφικά και τεχνολογικά. Οι Πετροστάτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να μεταρρυθμιστούν και, καθώς οι κυβερνήσεις τους αρχίζουν να εξαρτώνται από τη φορολόγηση των πολιτών τους, ορισμένοι θα γίνουν πιο αντιπροσωπευτικοί.

Οι καταναλωτικές χώρες, οι οποίες κάποτε ζήτησαν την ενεργειακή ασφάλεια παρεμβαίνοντας στην πολιτική των παραγωγών πετρελαίου, θα αναζητήσουν αντ ‘αυτού λογική ρύθμιση της δικής τους βιομηχανίας ενέργειας. Το σύστημα του 21ου αιώνα θα πρέπει επίσης να είναι λιγότερο οικονομικά ασταθές. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα καθοριστούν όχι από μερικούς μεγάλους παράγοντες αλλά από τον ανταγωνισμό και τα σταδιακά κέρδη απόδοσης.

Ωστόσο, ακόμη και όταν αναδύεται ένα καλύτερο ενεργειακό σύστημα, η απειλή μιας κακής διαχείρισης μετάβασης εμφανίζεται. Ξεχωρίζουν δύο κίνδυνοι. Η Αυτοκρατική Κίνα θα μπορούσε προσωρινά να αποκτήσει επιρροή στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος λόγω της κυριαρχίας της στην κατασκευή βασικών συνιστωσών και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Σήμερα, οι κινεζικές εταιρείες παράγουν το 72% των ηλιακών μονάδων παγκοσμίως, το 69% των μπαταριών ιόντων λιθίου και το 45% των ανεμογεννητριών της. Ελέγχουν επίσης μεγάλο μέρος της διύλισης ορυκτών που είναι κρίσιμα για την καθαρή ενέργεια, όπως το κοβάλτιο και το λίθιο. Αντί ενός πετροστατικού, η Λαϊκή Δημοκρατία μπορεί να γίνει «ηλεκτροστατικό». Τους τελευταίους έξι μήνες ανακοίνωσε επενδύσεις σε υποδομή και μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δοκίμασε μια πυρηνική μονάδα στο Πακιστάν και εξέτασε την αποθήκευση κοβαλτίου.

Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η μετάβαση των πετροστατικών, που αντιπροσωπεύουν το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν 900 εκατομμύρια πολίτες. Καθώς η ζήτηση πετρελαίου μειώνεται, θα αντιμετωπίσουν μια φαύλη μάχη για μερίδιο αγοράς που θα κερδίσουν οι χώρες με το φθηνότερο και καθαρότερο αργό.

Αντιμέτωποι με αυτούς τους κινδύνους, ο πειρασμός θα είναι να διευκολυνθεί η προσαρμογή, κάνοντας τη μετάβαση πιο αργά. Ωστόσο, αυτό θα επιφέρει ένα διαφορετικό, ακόμη πιο αποσταθεροποιητικό σύνολο συνεπειών που σχετίζονται με το κλίμα. Αντ ‘αυτού, όπως εξηγεί η ειδική μας έκθεση σε αυτό το τεύχος, οι επενδύσεις που εξετάζονται υπολείπονται δραστικά από ό, τι χρειάζεται για να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες εντός 2 ° C από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, πόσο μάλλον τους 1,5 ° C που απαιτούνται για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού, οικονομικού και πολιτικού αναταραχή της κλιματικής αλλαγής.

Η μετάβαση σε μια νέα ενεργειακή τάξη είναι ζωτικής σημασίας, αλλά θα είναι ακατάστατη.

Economist: Is it the end of the oil age?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων