Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

EE: 20 χώρες υπογράφουν τη συμφωνία για την Άμυνα

Τουλάχιστον 20 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα μια νέα συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, την οποία προωθούν η Γαλλία και η Γερμανία, για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών εξοπλισμών, σε μια επίδειξη ενότητας, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών στις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη και την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ «μέσω του ΝΑΤΟ», η Γαλλία και η Γερμανία ελπίζουν ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που θα καλύπτει τα στρατεύματα και τον οπλισμό.

Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική πολιτική της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι παραμένουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού για το τι θα πρέπει να πράττουν οι χώρες που δεσμεύονται νομικά από τη συμφωνία.

Η Γαλλία θέλει ένας πυρήνας κυβερνήσεων να παρέχει πόρους και στρατιωτικά μέσα στην PESCO, καθώς και να είναι πρόθυμος για αποστολές στο εξωτερικό. Η Γερμανία επιδιώκει να διευρύνει τη συμφωνία ώστε να τους περιλαμβάνει όλους, κάτι όμως που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο αποτελεσματική. Η συμφωνία “θα πρέπει να επιφέρει υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης για να λειτουργήσει”, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας την PESCO ως “αμυντικό γάμο”. “Η ΕΕ έχει ήδη πολλά φόρουμ για συζητήσεις”, πρόσθεσε.

HTML tutorial

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων