Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΕ: Ανανέωσε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έξι μήνες

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έξι επιπλέον μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ακολουθεί την αξιολόγηση της κατάστασης εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ κατά την βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης εφαρμογή (έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη του 2015), οι ηγέτες της ΕΕ έλαβαν την πολιτική απόφαση να ανανεώσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα θεσπίστηκαν αρχικά το 2014, λόγω των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έχουν στο στόχαστρο τους τομείς της χρηματοδότησης, της ενέργειας και της άμυνας καθώς και τον τομέα των αγαθών διπλής χρήσης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για ορισμένες ρωσικές τράπεζες και εταιρείες και απαγορεύουν ορισμένες μορφές οικονομικής ενίσχυσης και μεσιτείας έναντι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα μέτρα απαγορεύουν, επίσης, την άμεση ή έμμεση εισαγωγή, εξαγωγή ή μεταφορά όλου του αμυντικού υλικού και θεσπίζουν απαγόρευση για αγαθά διπλής χρήσης που μπορεί να προορίζονται για στρατιωτική χρήση ή για να χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στην Ρωσία.

Τέλος, οι κυρώσεις περιορίζουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, για παράδειγμα στην παραγωγή και την εξερεύνηση πετρελαίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων